Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość latawcewiatr

ile ma moje dzieciatko???

Polecane posty

Gość latawcewiatr

Drogie moje powiedzcie mi prosze bo na usg wyszlo mi -aktualny wiek ciazowy wg om 12+2 -wiek ciazowy na podstawie crl 12+6 to wkoncu dziecko ma 12 tygodni jakie podaje crl czy ma 10? mam rozumiec ze dokladnie do zaplodnienia doszlo 10 tygodni temu + 6 dni? czy 12 +6? \ z gory dziekuje pomozcie:)

Gość latawcewiatr
??

Gość junn
No od zapł. ciąża ma 10tyg. a od ost. okresu (tak liczy też usg) 12tyg. W kalendarzach rozwoju dziecka patrzysz na 12tydz.

Gość latawcewiatr
ale dlaczego dziecko ma tez 12 tydzien na usg jezeli od zaplodnienia jest 10?

Gość latawcewiatr
ale dlaczego dziecko ma tez 12 tydzien na usg jezeli od zaplodnienia jest 10?

Gość junn
Bo usg dodaje te 2tyg. i liczy od okresu. Rozumiesz? Dlatego jeśli się owulacja nie opóźniła to wiek z OM jest tożsamy z wiekiem na usg. Lekarze i usg operują wiekiem ciążowym a nie zapłodnieniowym: "Przyjmuje się, że ciąża trwa 9 miesięcy kalendarzowych (inaczej 10 miesięcy księżycowych każdy po 28 dni), czyli 280 dni. Za jej początek bierze się pierwszy dzień ostatniej miesiączki - jest to tzw. reguła Naegelego. Obliczony za pomocą tej reguły czas trwania ciąży to wiek ciążowy - i nim będzie się posługiwał lekarz, prowadząc Twoją kartę ciąży. Wiek zapłodnieniowy - czyli liczony od momentu, gdy rzeczywiście doszło do poczęcia - jest co najmniej dwa tygodnie krótszy. Gdy więc lekarz mówi o 10 tygodniu ciąży, to znaczy, że do zapłodnienia doszło 8 tygodni temu. W rzeczywistości ciąża trwa więc nie 280 dni, lecz 266 od momentu poczęcia." Zobacz sobie na kalendarz ciąży -pierwszy tydzień zaczyna się od miesiączki: http://www.ciazowy.pl/kalendarz,tydzien-1.html

Gość latawcewiatr
mhm ale ciekawi mnie bo na pierwszym usg w 7 tygodniu liczonym od om usg okreslilo dziecko na 6t3d to byl tydzien roznicy czyli jak mam to rozumiec ze dziecko w 12 tygodnoiu od om dogonilo rozmiar dziecka przypadajacy na 12 tydz ??? i ktore usg jest najbardziej miarodajna data zaplodnienia to pierwsze z 7 tygodnia czy z 12?

Gość junn
owszem mogło nadgonić. za najbardziej wiarygodne usg co do wieku ciąży uznaje się za to z ok. 12tyg. U mnie na pierwszym usg wyszło 2tyg. różnicy między OM a usg i lekarz powiedział że zobaczymy co będzie na kolejnym usg bo zarodek może dogonić wiek wg om.

Gość junn
owszem mogło nadgonić. za najbardziej wiarygodne usg co do wieku ciąży uznaje się za to z ok. 12tyg. U mnie na pierwszym usg wyszło 2tyg. różnicy między OM a usg i lekarz powiedział że zobaczymy co będzie na kolejnym usg bo zarodek może dogonić wiek wg om.

Gość latawcewiatr
ale mi chodzi czy to pierwsze usg jest odzwierciedleniem faktycznego dnia zaplodnienia bo jezeli w 2 nadgonilo to nie jest juz rzeczywisty obraz prawda?

Gość latawcewiatr
i jezeli dziecko wg wymiarow usg w 12 tyg ma 12 tygodni to rzeczywiscie ma 10 tak? czy 12?

Gość ekheemmmmmm
a co to za roznica ?? wiek ciąży liczy się od OM na każdym usg możesz miec inaczej, moj raz był tydzien większy z usg raz nawet 2, raz zgodnie z terminem om ważne ze w normach się miescil

Gość giraffffa
Nie ma co wymyslac,w ginekologii na calym chyba swiecie wiec ciazy lidzy sie od ostatniej miesiaczki. czyli jak wlasnie robicie dziecko,to wiek ciazy juz jest 2 tygodnie. Istotnie ,od zaplodnienia jest u ciebie 10 tygodni,ale tego wieku -od zaplodnienia -nigdzie sie nie uzywa

Gość giraffffa
Roznice w tych wiekach ciazy wg mieziaczki i usg wynikaja z tego,ze normalnie owulacja powinna byc 2 tygodnie po okresie. ale czasami jest przesunieta. Jednak nigdy nie liczy sie wieku ciazy od zaplodnienia/owulacji

Gość junn
usg nie wyliczy ci kiedy było zapłodnienie -to są tylko szacunki wieku wg pomiarów. Jeśli sama nie wiesz kiedy było zapłodnienie albo nie miałaś monitoringu to nie możesz sie opierać na wyniku z usg. Po pierwsze to tylko maszyna a po drugie pomiar robi człowiek a jak wiadomo pomyłki się zdarzają. Nie wiem czemu tak drążysz? Czyżbyś miała wątpliwości co do ojcostwa? Jeśli tak to usg nie jest wyrocznią w tym temacie.

Gość latawcewiatr
ale dlaczego dziecko w 12 tyg ma wymiary tez na 12 tydzien jezeli powinno miec 10 bo zaplodnienie nastapilo ok 2 tygo pozniej?

Gość a czy wszyscy ludzie
są rowni ??? nie tak samo z płodem są większe i mniejsze

Gość junn
Bo tak ma właśnie być. Pisałam ci już kilka razy że usg podaje wiek ciąży (na podstawie wymiarów) z uwzględnieniem tych dwóch tygodni przed zapłodnieniem. Więc liczy wiek od OST. OKRESU!!

Gość giraffffa
Np w korei jak sie urodzisz,to juz masz rok. tak przyjeli i tak jest. I jak ktos mowi -moja corka ma 4 lata,to nikt nie dopytuje,czy ma 4,czy moze 3, bo 4 lata to znaczy urodzila sie 3 lata temu. bez dyskusji i bez roztrzasania.

Gość latawcewiatr
rozumiem ze na pierwszym usg jezeli bylo w 7 tygodniu a dziecko mialo 6+3 to nie doszlo do zaplodnienia rowno w 14 dniu po okresie tylko tydzien pozniej??? i czy to pierwsze usg z 7 tygodnie faktycznie jest najbardziej miarodajne??jaki max prob bledu co do dni moze sie wkrasc ???w tak wczesnym usg

Gość latawcewiatr
bardzo prosze o odpowiedz.

Gość junn
Żadne usg nie poda ci co do dnia wieku ciąży. To są wyliczenia na podstawie CRL płodu. Usg jak pisałam nie ustala co do dnia wieku ciąży i dlatego jako dziecko urodzone w terminie przyjmuje się poród w przedziale od 38-42tyg. Co do miarodajności to znalazłam kalkulator który twierdzi, że dla CRL w 7tyg. jest +-4 dni. Jak mówię nie ma szans określić datę zapłodnienia. Zresztą po co ci aż tak dokładne wyliczenia?