Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bleblebleblebleq

Jestem przerażona

Polecane posty

Gość Bleblebleblebleq

Witam Kurcze za niedługo na około rok czasu muszę zjechać do polski jestem tym przerażona ja nie wiem jak tam jest jak z ubezpieczeniem ani nic mam 14 miesięcznego syna będę szukać pracy ale wiem ze w moich okolicach to cieżko :-(

Gość cykoreczka
a masz rodzine w pl? jestes samotna matka?

Gość Bleblebleblebleq
Mam rodzine tak samotna matka będę.

Gość Magda33334
niczym się nie martw. Zarejestruj się w PUP, będziesz ubezpieczona, dziecko też. Jesli nie zarejestrujesz się to Ty nie będziesz ubezpieczona, ale dzieco tak (automatycznie do 18 r.ż) Możesz też wykupić sobie dobrowolne ubezpieczenie w NFZ ale to trochę kosztuje.

Gość powiem i ja.......
przecież zawsze możesz zarejestrować się jako bezrobotna w ten sposób masz ubezpieczenie na siebie i dziecko....ponad to idziesz do opieki społecznej i możesz starać się o dodatek rodzinny jak i też dodatek z tytułu że jesteś samotną matką a ojciec dziecka płaci alimenty ?

Gość Bleblebleblebleq
A ja sie nie zarejestruje jako bezrobotna to czy dziecko bedzie ubezpieczony? Kurcze czeka mnie kupa papierów mój syn nie urodził sie w Polsce :-/ nawet nie ma pesel :-/ U mnie sytuacja z samotna matka wyglada inaczej bo to bedzie tylko tymczasowe nie będę pisac dlaczego bo zaraz byscie mnie zjechały :-( juz tak tu raz miałam nikt mnie nie zrozumiał a chciałam sie wyzalic więc nie będę znów pisac dlaczego.

Gość powiem i ja.......
ale zamierzasz zostać z dzieckiem tutaj na stałe czy to przejściowa sprawa np tylko na rok ?

Gość Bleblebleblebleq
Tak tylko na rok moze dwa

Gość Magda33334
a dziecko jest zarejestrowane w polskim USC mimo, że urodziło się za granicą? Jeśli nie to chyba najpierw powinnaś zarejestrować, nadać PESEl. Ale mogę się mylić.

Gość Bleblebleblebleq
Nie nie jest nigdzie zarejestrowany.wiec kurcze co mam zrobic gdzie sie udać na pierwszym miejscu?

Gość Bleblebleblebleq
No tak ale mój paszport ma tymczasowy zrobiliśmy w ambasadzie nie było żadnego problemu

Gość Magda33334
napiszę ci jak było u mnie: urodziłam dziecko w UK, wyrobiłam sobie dla małej paszport (bez numeru PESEL) i powiedziano mi, że powinnam mieć umiejscowienie aktu urodzenia (jakoś tak, nie pamiętam nazwy), poleciałam do PL, zarejestrowałam dziecko w USC, dość długo czekałam na PESEL, ale juz po zarejestrowaniu dziecko było objęte bezpłatną opieką zdrowotną. Jak dostałam PESEL to wyrobiłam kolejny paszport (akurat kończył się poprzedni) już z PESEL'em. Co do ciebie to jak się nie zarejestrujesz w PUP to jedyna opcja - wykup płatnego ubezpieczenia w NFZ - koszt kilkaset zł/ m-c

Gość Bleblebleblebleq
Acha no to super.o mnie mi nie chodzi chodzi tylko o małego zeby był ubezpieczony w Polsce a mnie to tam pal sześć.placic nic nie chce bo nie będę miała kasy. Ale chyba będę sie musiała zarejestrować tak czy siak jako bezrobotna. Super to pierwsze co małego zarejestruje

Gość giraffffa
Ja sie.tu.moze podlacze -jak.moja.corka sie urodzila,to szybko umiejscowilismy jej akt urodzenia w polskim urzedzie,tam gdzie ja jestem zameldowana. dziecko jest polsko-niemieckie. Dostala akt urodzenia no i git. Potem jak bylam w polsce,to chcialam wyrobic paszport,ale ze bylam bez meza,to niby wielki problem. jakis madrala zobil mi wyklad,z ktoreho gowno zrpzumialam. yylko tyle,ze paszport by byl na razie tylko na rok. wiec dalam sobie siana -szkoda forsy i zawracania glowy na paszport,z ktorym trzeba co roku latac po urzedach. a mala ma tez niemiecki paszport. Ale kiedys bym chciala jej zrobic.ten polski paszport,zeby nie bylo niedopatrzen. tylko z tymi debilami w konsulatach nie da sie gadac. oni maja te swoje terminy naukowe,ktore normalnej osobie nic nie mowia,i dalej nie ruszysz. albo moze ja jakas niedorozwinieta jestem... Konkretnie teraz -od jakiego wieku paszport jest na wiecej niz.rok? 5 lat?

Gość 16 lat dopiero
jest dluzej niż na rok. Lepiej wyrobić dowód tymczasowy dla dziecka. Kosztuje dużo mniej, krócej się czeka i jest wazny do 18 roku zycia.

Gość giraffffa
Dzieki. Boze polska to jest jednak ciekawy kraj. Mloda dostala niemie ki paszport dzieciecy na 6 lat,z fota niemowleca ,ktora mozna,ale NIE TRZEBA wymieniac -a w polsce tak trzeba chronic ten pozadany przez wszystkich kraj,zeby czasem ktos sie za polaka nie podal -ze zasrany paszport trzeba co roku odnawiac. No i tez ciekawa rzecz,ze paszport o nazwie TYMCZASOWY wazny jest do 18 roku zycia. to fajny 'tymczas'

giraffa nie sluchaj idiotki co pisze o waznosci do 18rż :/ dowod mozna wyrobic dziecku na 5 lat, nie musi miec meldunku ale konieczny jest PESEL, paszport mozna miec dla dziecka tylko na 12mcy i tez tzreba miec pesel, natomiast wyrobienie dokumentow jest utrudnione jesli nie ma dwojga rodzicow :/ ja chcialam leciec do meza z dzieckiem i nie dano mi ani dowodu ani apszportu dla dziecka bo musi byc ojciec a ojciec poza pl :/ kolko zamkniete :(

Gość Qwwrui
Nie musi być ojciec wystarczy ze podpisze specjalny papierek i tyle:-) i ten papierek musi być podbity przez notariusza

Gość Qwwrui
A co po peselu to tez nie trzeba mieć jak dziecko zostało urodzone za granica dostajesz pierwszy paszport bez peselu żebyś mogła jechać do polski o załatwić wszystko

Gość giraffffa
Dziekuje. Ja to jednak przez konsulat wole zalatwic,bo serio - w tym urzedzie paszportowym stalam przez 10 minut i czulam sie tak,jakby ten chlop do mnie po hebrajsku nawijal. a jak dopytujesz,bo nie rozumiesz -to jeszcze raz to samo.rece opadaja. Pojedziemy razem do konsulatu,trudno bedzie pewnie drozej,aleraz sie zyje. Moze w takim razie wlasnie lepiej dowod wyrobie,dzieki za rade.