Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

luiza1988

prenatal dha pomozcie

Polecane posty

hej !! mam pyt odnosnie tego preparatu ...przyjmuje sie go razem z prenatal classic lub complex ,ale czy lykac te te tabletki razem jedna po drugiej ?? jest napisane na opakowaniu 2 tabletki dziennie tego dha ,czy wy bierzecie po 2 ,czy po jednej ?? strasznie drogie te tabletki za 30 sztuk zaplacilam 41 zlotych :-(:-( czy moge brac prenatal classic ,a ten dha z jakiejs innej firmy ,bo to za ten dha wychodzi 8 dych na miesiac :-(:-( a ten dha to czym sie rozni od tego dha z alg ?? ktory lepszy jest ?? ten z alg tez 2 dziennie trzeba brac ?? ile ten kosztuje ?? czy ten zwykly dha jest tanszy ?? ktory jest lepszy ??

i w ktorym tyg ciazy xaczelyscie brac ?? to wazne pomozcie ,bo z jednych info ktore znalazlam wynika ,ze od 2 trym ,z innych ,ze od 3 trym i na jednym jest nap 1-2 tabletki dziennie ,na innych ,ze 2 i zglupialam , a Wy jak.bierzecie ??

Ja zaczęłam brać od 3 trymestru, zażywałam razem z witaminami, ale brałam po jednej tabletce. Teraz jak mam juz dzidziola na świecie zażywam po dwie tabletki dziennie naraz, bo rzadziej spożywam ryby. Zażywam preparat pregna 250 dha i płacę za 30 tabletek ok 19 zł. Witaminy brałam i biorę z innej firmy.

no ,ja praktycznie nie jem ryb ..i nie wiem co zrobic ,czy brac po jednej ,czy po dwie hmmm i mowisz ,ze jak bede brac wit Z innej firmy i dha z innej to bedzie spoko to byloby dobrze ;-) a na tym Twoim dha jak.jest napisane aby ile przyjmowac dziennie ?? ile ma ta jedna tabletka ???

Jedna kapsułka zawiera 250 mg, zalecana ilość 1-2 tabletki dziennie. Jak dla mnie to wszystko jedno jakiej firmy witaminy będziesz brała a zapis na ulotce to tylko nabijanie kasy- wiadomo, ze producent nie zaleci witamin innej formy tylko swoje. To tak jak na opakowaniach kremów- zawsze zalecają kosmetyki z tej samej serii. Mój gin uznawał dowolność w kwestii firmy. Ja na początku z witamin brałam falvit, ale wymiotowałam, potem przeszłam na centrum materna i wychodziło mnie po 45zł za 90 tabletek (na 3 miesiące). Plus pregna 19 zł. (przy 1 tabletce dziennie).

Prenatal classic plus dha biore od 2 trymestru :) Kwasów dha biore 2 tabletki dziennie - ale zaczelam od 3 trymestru brac po 2, gdy zapotrzebowanie dziecka jest wieksze. Ja sobie rozdzielilam i nie biore 3 tabletek jednoczesnie. Po sniadaniu dha, po obiedzie witaminy, po kolacji dha. Uznalam, ze jak nie jeden, to drugi sie wchlonie. ;)

A co do dsha, nie musi byc koniecznie z prenatalu, moze byc jakikolwiek inny, ale popatrz na sklad aby mial mniej wiecej taka sama dawke, bo to chyba optymalna :)

dzieki niko ;-) ja na poprz wizycie zapytalam tylko lekarza ,czy moge brac i pn powiedzial ,ze tak nie pow.nic o dawkowaniu ,kupilam wcz ten preparat i mialam dylenat ,bo sa sprzeczne inforn ,z jednych zrodel wynika ,ze jedna ,z innych ,ze dwie ..nie chcialabym tez przedawkowac ..spojrz na to http://www.psychiatria.pl/txt/a,9491,0,ciaza-dha-zaburzenia-spektrum-schizofrenii#.UAe4-7t8I0M ponoc te 300g ,ktore jest w 1 tabl to dawka rekomendowana i wystarczy ,ale juz na ulotce jest napisane ,ze 2 ..2 tabletki to 600g ...czy jesli za 2 tyg kiedy ukoncze opakowanie kupilabym ten pregna dha ,ktory ma w skladzie 250g ,czyli 2 tabl maka 500 g ,czyli 100g mniej i kontynuowalabym ten pregna to spoko by bylo ,czy nie ??? rozmawialas o tym z lekarzem ???

Mysle ze wystarczy :) Ps. witaminy nie wchlaniaja sie w 100%, a czasem w zaledwie 10 :)

Lekarz mowi ze moge jedna ale dwie tez bedzie ok :) Takze do wyboru. Co do posilkow, zjesz rybe i juz masz wiecej dha niz w tych tabletkach :P

od czego zalezy to wchlaniamie ?? i w ogole ...myslisz ,ze nie przedawkowujemy biorac 2 dziennie ,bo zeby nie przedobrzyc tez :-(

Gość czytam rozważną i romantyczną
ja karmię piersią i biorę prenatal classic po obiedzie a pregna dha po śniadaniu i przy kolacji

Gość wertyuiokujhygfre
DHA bralam jeszcze przed zajsciem w ciaze, czytalam, ze obowiazkowo od poczatku ciazy

No co Ty, 2 tabletki, z tego co jest napisane na opakowaniu to 100%. Na pewno nie wchlona sie calkowicie. A poza tym - i matce i dziecku dha jest potrzebne :) nie wiem od czego zalezy wchlanianie, chyba od obecnosci bialka jakiegos tam.

a nic sie nie stanie jak od nast opakowania bede brala pregne 250 dha ??? jak zmienie ?? mozna tak zmieniac ??? i w ogole nie ma jakiejs interakcji ,ze sa z innej firmy jesli biore caly czas ten prenatal classic ?? niko ,ile Ty placisz za swoje ??

Nie ma interakcji, to taki sam kwas dha, nic wiecej :) Ja place 37 zl za swoje - 30 tabletek :)

u mnie 41 zl i to w aptece takiej uchodzacej za tansza ,masakra !! a tutaj kolezanka ,ktora wypowiadala sie w moim topiku napisala ,ze 19 zl - 30 tabletek tego pregna ,to za 4 dychy mialabyn miesiac ,a nie 2 tyg .

No to kup ten tanszy :) ja biore dawke 500, tak jak na opakowaniu jest napisane : "kobiety w ciazy i karmiace piersia powinny przyjmowac 2 kapsulki dziennie".

Oo, rzeczywiscie, myslalam ze 500 :) Nie wiem, zalecaja brac 2 kapsulki wiec tak biore :)

ja biorę zwykły tran (olej z wątroby dorsza), ale bez dodatkowej suplementacji witaminowej (A, D, E- biorę zestaw witamin i nie chcę "przedobrzyć"). Uważam, że te specjalne ciążowe to pic na wodę fotomontaż- kosztują 5 razy więcej, a skład ten sam (lub gorszy- w 1 ciaży brałam Prenatal DHA- nie doczytałam ,ze to olej z tuńczyka, a droższe niż najlepsze prawdziwe trany).

mysle w ogole nad zmiana tabletek na femibion 2 i tam odrazu w skladzie jest dha ...myslicie mozna tak sobie witaminki.zmieniac kiedy sie chce i jak sie chce ?? ma to jskies znaczenie ?? to prawda ,ze po femibionie rosna duze dzieci ?? wy femibion 2 bierzecie codziennie ?? czy co 2 ?? od wszystkich witamin w tabletkach rosna duze dzieci ,czy tylko po femibionie ?? czym jego sklad rozni sie od prenatalu classic oprocz tego ,ze femibion 2 ma dha

Gość Pregna 250 DHA-korzystaliscie?
Korzystaliście z preparatu co się nazywa Pregna 250 DHA? No bo szukałam opinii dotyczących preparatu Pregna 250 DHA i postanowiłam Was zapytać. Możecie coś napisać mi o tym produkcie? Jest sens go kupować, słyszeliście o zamiennikach? Tutaj zanalazłam trochę danych o Pregna 250 DHA: http://www.listalekow.pl/pregna-250-dha/ - uważacie, że można się tym sugerować? Nie w smak mi się naciąć i roztrwonić bezsensownie pieniądze, dlatego postanowiłam Was zapytać. Z góry dziękuję za wszystkie informacje.

Gość Pregna 250 DHA-korzystacie?
Używaliście preparatu o nazwie Pregna 250 DHA? No bo wyszukiwałam opinii na temat preparatu Pregna 250 DHA i nie wiem co myśleć. Może możecie coś opowiedzieć mi o tym produkcie? Opłaca się go używać, są dostępne jakieś zamienniki? Tu zanalazłam trochę danych o Pregna 250 DHA: http://www.listalekow.pl/pregna-250-dha/ - myślicie, że to rzetelne informacje? Wolałabym się nie przejechać i roztrwonić bezsensownie pieniądze, dlatego mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Dzięki za wszelkie porady.

Gość asdasdfghkjvxzz
Pregna DHA - jesli tygodniowo na stole ciezarnej pojawia sie choc raz ryba to 1 tabletka dziennie jesli jednak nie jecie choc raz ryby w tygodniu to 2 tabletki dziennie. Ale wg mnie najlepiej dopytac swojego gina zeby pozniej nie bylo ;)

Gość gość
Ja biorę prenatal dba z alg. Ponieważ mam alergie na ryby i wogole ich nie jem musze brać po dwie tabletki. Jesli jesz ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu powinno wystarczyć po jednej. Jeśli chodzi o różnicę miedzy algami a zwykłymi to algi są łagodniejsze i lepiej tolerowane.

Gość gość
Z rybami też trzeba uważać, chyba że masz sprawdzone źródło. A kwasy DHA są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Ja biorę pregnofer DHA. Odpowiedni zarówno dla kobiet w ciąży jak i w czasie karmienia piersią.