Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniniaczek

pytanie odnośnie świadków

Polecane posty

Gość moniniaczek

Dziewczyny mam problem i liczę na Wasze rady. Bierzemy ślub 8 września, więc już niedługo.Ksiądz zażyczył sobie, żebyśmy na podpisanie aktu ślubu stawili sie w piatek przed ślubem. Z tym że nasz świadek (brat Pana Młodego) przyjeżdża z drugiego końca Polski i już na bank wie, że będzie u nas w sobotę 3-4 godziny przed ślubem. I teraz pytanie - ksiądz raczej nie zgodzi się na podpisanie aktu slubu w sobotę o 13. Czy na akcie ślubu może podpisac się np. mój brat (który i tak będzie na ślubie) a za nami w Kościele stanie brat Pana Młodego? Wiem, że to trochę dziwne, ale narzeczonemu bardzo zalezy na tym a nie innym świadku. Czy któraś z Was spotkała się z taką sytuacją?

Pierwsze słyszę, aby podpisywać akt ślubu w piątek, jak ślub jest w sobotę. Podpisuje się albo zaraz przed mszą albo zaraz po. Zapytajcie księdza czy nie byłoby takiej możliwości ze względu na to, że świadek przyjeżdża z daleka, abyście zaraz przed ślubem podpisali. To co proponujesz chyba nie przejdzie, ale pewna nie jestem, bo co to za świadek, skoro nie podpisuje dokumentów.

Gość moniniaczek
Dzięki suszona róża. U nas jak widac podpisuje się w piątek. Głupie to bo brat narzeczonego mieszak ponad 500 km od miejsca ślubu i nie da rady przyjechać w piatek. Dobry pomysł z tym podpisem przed ślubem - że też na to nie wpadłam. Dzięki :)

W większości przypadków jest tak, że albo podpisuje się przed albo po, czasami też w trakcie. Mój brat podpisywał przed, przyjaciółka i rodzina po :) Pogadaj z księdzem, mam nadzieję, że uda się przekonać :)

Gość młoda żona ułożona
mój brat i siostra męża podpisywali przed samą mszą a my w trakcie :)

Poza tym, ciekawe czy ksiądz się nie boi tak robić, przecież różnie może być i ktoś może się w sobotę nie stawić, nawet świadek, nie mówiąc o Młodych i ciekawe co wtedy :)

Gość młoda żona ułożona
ksiądz ma chyba tydzień czasu na dostarczenie tego dokumentu do USC a jak tego nie zrobi to w świetle prawa ślub jest nieważny

Gość moniniaczek
dzięki Dziewczyny za odzew ja też się wczesniej z tym nie spotkałam - i szczerze mówiąc byłam pewna, że my to podpiszemy po ślubie, a tu taka "niespodzianka" będę prosić księdza, żeby pozwolił podpisac akt przed ślubem - oby się zgodził choć juz mamy wyznaczoną datę spisania aktu ślubu - piątek przed ślubem - 18,30