Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość greta27_

Siniaki robią się bez powodu? Dlaczego?

Polecane posty

Gość greta27_

od jakiegoś czasu robią mi się siniaki w różnych miejscach ciała, a wiem, że nie uderzyłam się. Co może być powodem?

Gość morfologia
zrób badania krwi, przyczyn może być dużo

Gość greta27_
morfologia podstawowa jest idealna czy badania o których piszecie są jakimiś szczegółowymi? czy coś już w podstawowej morfologii nie powinno być nie tak przy tych siniakach?

niekoniecznie jeżeli morfologia jest dobra, winnym moze być układ krzepnięcia zrób sobie prywatnie jeśli masz kasę, nie jest to drogie badanie, a upwei, ze nic ci nie dolega lub jest coś na rzeczy zwłaszcza aptt, ale radzę zrobić cały układ: 3 czasy wchodza w skład

Gość greta27_
aha, rozumiem:) ok, dzięki za informację:) nie napisałam, że karmię piersią, ale to chyba nie ma nic do rzeczy?

i proponuję jeszcze poziom zelaza w surowicy, a jeśli wyjdzie zły to dodatkowow ferrytynę itd.

aha moze byc na rzeczy coś z tym zelazem jeśli mozesz napisz mi jakie masz wartości w hgb, rbc i plt

Gość greta27_
hemoglobina 13,4 z tego co pamiętam, bo wyniki mam w domu niestety i nie mam jak podać a rodziłam 4 miesiące temu poza tym z nieprawidłowości, to jeszcze to, że w tej chwili mam za niskie TSH dlatego, że mialam za wysoką dawkę euthyroxu po porodzie, ale już powinno się normować, bo mam obniżoną do minimum

Gość greta27_
a płytki na pewno 254 miałam badanie robione tydzień temu

sorki, ale musiałam zając sie czymś innym moze być to związane z tarczycą wyniki masz ok ale ten układ krzepnięcia dla pewności zrobiłabym

transfuzja jest robiona przy hemoglobinie poniżej 8.0, wiec albo miała silną anemię, albo toczone płytki z powodu ich po prostu braku, pnoniżej 30 tysięcy podaje się płytki, bo zagraża to już życiu

Gość greta27_
ok:) wielkie dzięki:) w takim razie zrobię sobie to badanie na układ krzepnięcia mam nadzieję, że to wyjaśni sprawę a tarczyca w jaki sposób może na to wpływać?

wiesz co z tarczycą wiem tylko tyle, ze niskie powoduje, może powodować pękanie naczynek i to moze być u Ciebie ale czy napewno? a leczysz sie na tarczycę?

Gość greta27_
tak, leczę to jest tak, że w ciąży musiałam przyjmować euthyrox ponieważ ciąża powoduje u mnie niedoczynność, a z racji tego, że karmię piersią endokrynolog zdecydował, że nadal muszę przyjmować euthyrox przez okres karmienia początkowo, zaraz po porodzie przyjmowałam taką samą dawkę co pod koniec ciąży i z racji tego, że była za wysoka z niedoczynności zrobiła się nadczynność w tej chwili mam już obniżoną dawkę do minimum i powinno się ustabilizować jeśli nadczynność tarczycy powoduje kruchość naczyń, to może to od tego?

moze być a czy w białakch oczy nie miewasz naczynek przekrwionych? i czy ogólnie jakieś krwawienia nie trwają dłużej, nie masz wybroczyn? a siniaki nie są krwiste tylko sine, normalne?

Gość greta27_
siniaki moim zdaniem wyglądają normalnie jednak bardzo długo mija zanim znikną całkowicie, a oczy raczej nie są przekrwione

ok to jednak zrób dla pewności ten układ krzepnięcia sianiaki moga byc też z niedoboru zelaza, hgb niby masz w dobrej normie, ale niedobór moze sie zacząć, a może nie byc jeszcze jego odzwierciedlenia w wynikach ale tym raczej nie martwiłabym sie na początek polecam układ krzepnięcia

dla mnie niedobór magnezu, też tak miałam, od byle dotknięcia zaraz granatowe siniaki jak uzupełniłam od razu znikło, teraz nawet jak się mocno uderzę, to mam blady siniak zielono-żółty, a nie granatowo fioletowy