Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mialamalejuzniemam

problem po kupnie samochodu -pomocy

Polecane posty

Gość mialamalejuzniemam

Witam Dokładnie 1,5 tyg temu kupilam samochód . Pojechałam po niego 150 km . Nie sprawdzałam stan technicznego w zadnej stacji. Kupujący poinformował mnie o 2 usterkach . Wymianie łożyska i regulacji gazu ( na co mam dwóch swiadków) . Po przyjeżdzie ,samochód pojechał do mechanika ,okazało się ,że wady są o wiele poważniejsze . Gazu nie da sie wyregulować ,ponieważ samochod nie pali na 4 cylinder ,dodatkowo pobiera maksymalną ilość spalanego paliwa . Kontrolka na komputerze swieci ,ale nie dlatego jak poinformował mnie sprzedający (łozysko ) jest padnięty komputer . Koszt wymiany 3 tyś . Dodatkowo do wymiany świece które są w połowie spalone ,uszczelka pod głowicą . Za samochód zapłaciłam 5,5 tyś ,więc naprawa jest nieopłacalną . Doczytałam się że mam 30 dni na oddanie samochodu bez podania przyczyny . A nawet mogłabym się powołać na wadę ukrytą ,gdyż takich rzeczy nie można było sprawdzić bez pomocy specjalisty. Samochod kupiłam od handlarza samochodami. Niestety nie udało mi się z nim dogadać i pożyczył mi powodzenia na drodze sądowej . Moje pytanie jest takie co dalej ? Jest szansa na odzyskanie pieniedzy ? Dodam że chciałabym uniknąc sytuacji sprzedania samochodu przezemnie ,poniewaz niechce robic nikomu świnstwa ktore mnie spotkało ,a jeśli polskie prawo na to pozwala nie będe miec wyboru . Pozdrawiam i czekam na jakąs nadzieje . Miał ktoś podobną sytuację ???

Gość Takie rzeczy to tylko......
Polskie prawo jest takie, że zawsze koorwa i złodziej są bardziej chronieni niż ginące gatunki. Ale upieraj się twardo na wady ukryte i żądaj zwrotu pieniędzy !!!

Gość dsafafafsf
Na początek zmień mechanika. Po przyjeżdzie ,samochód pojechał do mechanika ,okazało się ,że wady są o wiele poważniejsze . Gazu nie da sie wyregulować ,ponieważ samochod nie pali na 4 cylinder. Cewka lub przewody zapłonowe, lub to i to. Zależy od silnika. Napisz co kupiłaś. :) ,dodatkowo pobiera maksymalną ilość spalanego paliwa lambda lub wtrysk zjebany i leje jak szalony jakie auto i silnik? następnym razem

Gość dsafafafsf
doczytałem do końca, oddaj to sprzedającemu :) za 4 tys mogę ci sprzedać krajową Corse której jestem drugim właścicielem, a pierwszym był mój dobry znajomy. :P

Gość 10 promili
Pokaż umowę kupna-sprzedaży jeśli możesz.

ale sory bARDZO - KUPUJESZ SAMOCHÓD OD HANDLARZA , nie jedziesz do mechanika , podpisujesz standardową umowę w której jest pewnie klauzula ,ze zostałaś zapoznana ze stanem faktycznym samochodu i jeszcze jesteś zdziwiona ,że facet ma gdzieś twoje pomysły z oddaniem samochodu ? no ludzie ...

Gość 10 promili
http://moto.wp.pl/kat,112034,title,Kupiles-zlom-nie-samochod-Zobacz-co-robic,wid,12703227,wiadomosc.html?ticaid=1eda6 i walcz o swoje

kiedyś czytałem podobny temat i rozwiązaniem była skarbówka, za samochód dałaś 5k a na umowie pewnie masz mniej

pewnie ,ze walcz ,ale i le nerwów użresz to twoje o kosztach nie wspominając , a o skutku tym bardziej .

Gość mialamalejuzniemam
Być może nie zapamiętałam dobrze nazw ,mozliwe że coś przekręcam . Srednio znam się na samochodach . Po podłaczeniu do komputera -pan poinformował mnie ze jednego z błedów nie da się wykasować chodzi o ten 4 cylinder . Dlatego nie mozna było wyregulować gazu . Przy jezdzie pobierało i paliwo i gaz . Pózniej pojechałam do mechanika -łożyska z obu stron , świece ,wtryski lub filtry . Jest to alfa romeo 156 1,8 gaz Zapłaciłam 5,5 tysiaca a na umowie jest 6,7

Gość mialamalejuzniemam
Jutro zgłoszę się do rzecznika praw konsumenckich. Jeśli nic nie pomoze a szanse marne ,przerejstruje samochód i sprzedam -bez wyrzutów sumienia -tak jak sprzedano go mi .

Gość autoodhandlarzy
tak jest jak się kupuje od handlarzy podpicują ,nawet nie wiedzą jaka jest historia auta ale wiesz co proponuję jechać do mechanika od gazów to na pewno wiedzą co naprawić koszty o jakich piszesz są przesadzone nawet taniej byłby koszt kupienia całej instalacji gazowej używanej ja tak zrobiłem gdy legalizacja się kończyła na szrocie kupiłem 2 letnią inst.gaz za 150 założenie kosztowała mnie 100 mam lanosa 10 letniego z prawie nową instalacją.

Gość 8uyoy
i bardzo dobrze, masz idiotko nauczke że samochodów nie kupuje się w ciemno, zwłaszcza z usterkami!!! czy ktoś normalny sprzedawałby wóz z usterkami, które bardzo łatwo można usunąć (jak regulacja gazu)???? hahaha :D:D tylko idiota może sie nabrać na takie chwyty :D:D

Gość podpisanie takiej umowy
jest nie zgodne z prawem , to są usterki ktore wymagaja opini specjalisty a w zadnej umowie nie ma przymusu zbadania samochodu od srodka. samochod kupiłas od komisu wiec masz prawo go zwrocic ,musisz napisac reklamacje i przekazac ja komisowi ma 14 dni na ustosunkowanie sie do pisma.

Gość YOanka!
Własnie dlatego lepiej przy kupnie wybrac sie z kims, kto się zna na motoryzacji. Ja np. w ogole tego nie czaje, więc szukałam ze znajomym po sieci czegos dobrego. Znalezlizmy kilka stron, ktore posrednicza w sprzedaży auta. Wybralismy kilka ofert, ale koniec koncow zdecydowałam się na kupno ze http://www.sprzedamgo.pl/. Tam było sporo do wyboru i znajomy mowil, że jest to sprawdzona strona, bo sam tam kupował. Ja już jezdze swoim reno od roku i wszystko jest w najlepszym porzadku, więc nie musiałam od razu zaglądać do mechanika :):)