Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hipispunk

Pytanie odnośnie hipisów i punków.

Polecane posty

Gość hipispunk

Z tego co czytałam lata 70. były latami, kiedy narodził się punk, byli hipisi. Kiedyś rozmawiałam z dwoma paniami, które swoją młodość przeżywały właśnie w latach 70. Obie pochodziły ze wsi, wyszły za mąż w wieku 18 lat i jedyną rozrywką jakiej zaznały były dyskoteki w wiejskich remizach. Zapytane o punków i hipisów nawet nie wiedziały co to jest. Moje pytanie brzmi: o co w tym chodzi? Przecież skoro w latach 70. one były młode i wtedy był modny punk i hipisi to one powinny chyba dużo wiedzieć na ten temat? Wytłumaczcie to.

Gość eryyregrgt
wtedy nie było internetu, w tv tego nie pokazywali. w zapyziałych wioskach trudno było o inność

Gość Meggy7978986
Zależy z jakich były wsi, niektóre wsie stoją w miejscu, sama wychowywałam się w bardzo małej miejscowości, gdzie, punk, rock, metal, nie miał nigdy racji bytu, jako jedyna lubiłam tą muzykę, jako jedyna nosiłam pieszczochy i lubiłam ubierać się na czarno, nie raz byłam wtedy pytana, kto z rodziny zmarł..Jak to opisałaś, w takiej wsi, gdzie wszyscy są pewnie do siebie bardzo podobni, jedyną atrakcją była wiejska dyskoteka, a ludzie na co dzień zajęci swoimi gospodarstwami, co mieli poznać..skąd?

Gość hipispunk
Więc gdzie byli popularni hipisi i punkowcy? W dużych miastach typu Warszawa, Poznań itp?

Gość eryyregrgt
tak

Gość eryyregrgt
były też oczywiście i małe miasteczka czy wsie, gdzie niemal każdy był punkiem, ale jeśli to niee dotarło do wiochy i nie zrobiło furory to nawet nikt nie wiedziało czym mowa

Gość hipispunk
eryyregrgt - żyłeś / łaś w tamtych latach, że tyle wiesz? ;)

Gość eryyregrgt
nie

Gość hippie byli widoczni pod konie
c lat 60 i na początku 70 w wielkich aglomeracjach. Kogo na wsi stać było na narkotyki, kolorowe stroje i życie w komunie (nie mylić z komunizmem :) ) Wszyscy palcami by ich wytykali, a życie na kocią łapę każda z każdym chyba na wsi nie do pomyślenia. Zresztą nie byłoby gdzie się podziać takiej grupce ludzi. Chyba, ze w czyjejś stodole :) O punkach w tych latach nikt nie słyszał. Oni pojawili się w latach 80 w Polsce. Myśmy nie mieli prawie wcale dostępu do wiadomosci z Zachodu. Chyba że z jakichś filmów w kinie, albo z gazet, które ktoś, jakimś cudem z zagranicy przywiózł. A ty ludzi na wsi o to pytałas??? Koleżanko, ty chyba nie masz pojęcia jak się żyło w PRL :)

Gość hipispunk
Do użytkownika hippie byli widoczni pod konie - nie mam pojęcia jak się wtedy żyło, dlatego Was się pytam. Gdybym wiedziała to bym się nie pytała logiczne chyba. Czyli twierdzisz, że tylko w miastach była ta kultura popularna?

Gość hipispunk
eryyregrgt - dzięki chyba muszę spytać o to kogoś z większego miasta, tylko kurczę, nie znam za bardzo takich osób ;)

popularna, to chyba zbyt wielkie słowo :) Widać było hippiesów na mieście, ale milicja ich wyłapywała. Bo nie da się ukryć, że wyglądali inaczej niż wszyscy i chodzili naćpani. Oczywiście nie tym co dziś, głownie kompotem z makowin :)

Gość hipispunk
A jak było w takim mieście jak np Warszawa? Tam hipisi byli bardziej popularni czy średnio?

Gość eryyregrgt
ale o co chcesz spytać konkretnie?

Gość hipispunk
Chcę konkretnie wiedzieć jak było w takim większym mieście jak np Warszawa, czy było dużo hipisów czy średnio, jak się zachowywali itp?

no ja właśnie o Warszawie piszę. Gromadzili się głownie na Krakowskim w parku, nad wisłą na wysokości starego miasta, widoczni byli tez pod domami centrum. Po drugiej stronie marszałkowskiej od strony pałacu kultury był taki park i tam zwykle siedzieli :)

Gość eryyregrgt
hipisi to w naszym kraju raczej wyjątki niz moda :-)

nijak się nie zachowywali, byli raczej spokojni, mieli gitary, śpiewali, palili jakieś fajeczki, byli brudni z długimi włosami w nieładzie. Wszyscy bardzo kolorowi. Ale nie były to duże grupy

Gość eryyregrgt
tu masz artykuł na ten temat :-) http://www.hipisi.pl/page.tresc.pl.40.html ilościowo to nie wyglądało to zbyt imponująco :-D "Z końcem 1967 roku w Warszawie było już ok 30 hipisów, rekrutujących się głównie ze środowisk inteligenckich. W tym samym roku byli już widoczni w innych miastach : Kielcach, Krakowie, Radomiu, Wrocławiu, Zielonej Górze, Częstochowie. Na przełomie lat 1969/70 w Polsce ich liczebność oceniano na około 1,5 tys. osób, skupiających się głównie w miastach" z resztą na hipisach ot ja się nie znam :-P

Gość stary gitowiec
hipisi jacyś tam byli w latach 70', właśnie w dużych aglomeracjach- wawka, łodż, g. śląsk. wąchali rozpuchole i od świeta palili słabą trawę- taki miał. pałowała ich milicja i "gitowcy" :D a ostatni przerzucili sie na kompot i selekcja naturalna zrobiła swoje. punk zaczął się szerzej od jarocina- tam co roku biegały takie kolorowe potworki z irokezami stawianymi na cukier. to był początek lat 80', ale 85-90 było imo kulminacją punku zaraz za nimi wystartowali skinheadzi, jakieś tam oi'e, to było gdzieś w środku lat 80', klimaty również około jarocinowe. nie było ery szybkiej informacji, netu, w tv cenzura i takie zjawiska trudno było promować. także polska wioska spokojnie mogła nic nie słyszeć. w jarocinie pod sceną zawsze było z 10 czerwonych tajniaków inwigilujących towarzystwo, normalnie i Sb tam się kręciło. szare czasy, ale na swój sposób wesołe.

Gość hipispunk
A dużo ich było w tej Warszawie czy tylko pojedyncze osobniki?

w latach 70 przynależność do jakichś kultur młodzieżowych raczej nie była popularna. Jak mówiłam, wyłapywani byli przez milicję. Bo wiadomo, że skoro w ciągu dnia są na ulicy to ani się nie uczą ani nie pracują. A milicja takich nie lubiła, za to można było do ciupy na 48 trafić :)

Gość hipispunk
A byli tacy hipisi, którzy normalnie się uczyli, chodzili do szkoły itp?

no coś ty, z takimi włosami i ubiorem do szkoły nikt by ich nie wpuścił :)

Gość eryyregrgt
hmmm.. a skąd te pytanie? :-) zamierzasz zostać hipisem? :-P

Gość hipispunk
Nie zamierzam być hipisem. Serio, kiedyś do szkoły nie można było nosić długich włosów? o.O

Gość stary gitowiec
jeśli już, to właśnie znudzone dzieci z inteligenckich domów, które słyszały o "kulturze wolnej miłości" zza wielkiej wody. ale to taka ściema na patyku, żadne tam dekadenckie, hipisowskie wykręty. a co, chcesz zostać ułożoną hipiską? :P :o

nie byłam hippieską, ale w 72 uszyłam sobie spodnie w kwiaty. Wystawały z pod fartucha szkolnego. Wywalono mnie do domu, żeby ubrać się "normalnie" :) To była 4 klasa liceum...

Gość eryyregrgt
Riedela nazywano ostatnim polskim hipisem, poczytaj, pooglądaj jak żył:-)