Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hipispunk

Pytanie odnośnie hipisów i punków.

Polecane posty

Gość stary gitowiec
ciuchy w kwiatki i kwiaty we włosach to już był przejaw wielkiego buntu haha

Gość hipispunk
w 72 uszyłaś sobie spodnie w kwiatki i Cię wywalili? A za długie włosy też wywalali?

Gość hippie byli widoczni pod konie
co do muzyki to się nie zgodzę. Nikt mi nie powie że Janis Joplin albo Jimmy Hendrix był do d... :(

Gość hipispunk
hippie byli widoczni pod konie - skąd pochodzisz? ;)

no niestety, włosy u chłopaków podstrzyżone, dziwczyn związane, fartuch i przyszyta (bo sprawdzali) tarcza do rękawa

no z warszawy, przecież pisałam o warszawskich hippiesach. A do osoby o innym guście muzycznym - szanuję twoje zdanie, ale zupełnie z nim się nie zgadzam :) Dla mnie ta muzyka w tamtych czasach była genialna

Gość eryyregrgt
mnie pod koniec lat 90 polonistka z klasy wyrzucała bo miałam niezwiązane włosy :-P musisz być bardzo młoda skoro cię to dziwi, dzisiejsza szkoła to niebo a ziemia w porównaniu z latami 70, 80 a nawet 90

Gość ja coś wiem
po pierwsze zloty hipisów na jasnej górze dość opisują liczebność grupy wtedy każdy kto zafiksował się na to uciekał z domu na zloty punk jako taki zaczyna się w wielkiej brytanii w 1977 u nas pierwsze nagrania sex pistols ok. 1980 się pojawiały, jednak ludzie którzy słuchali wolnej europy szybciej zakminili i tak zaczęły się fascynacje tematem... o dziwo jednym z pierwszych środowisk punk poza warszawą był koniec świata czyli ustrzyki dolne gdzie nagrywał często jednoosobowo Siczka pod nazwą KSU Poza tym warszawskie liceum ni9e pamiętam które skupiało ikony kultury punk od staszewskiego zaczynając na pomorzu królowała apteka i to również wczesne lata 80te na dolnym śląsku gaga/zielone żabki i była mocna enklawa punków dla mnie najpiękniejsze z tej epoki są nagrania siekiery ambitne artystycznie, ale nie można zapominać o całej twórczości budzyńskiego od armii zaczynając były też krótkotrwałe formy godne uwagi jak tzn xenna na przykład... w częstochowie t love alternative jak widać rozrzuceni po całej polsce, było ich naprawdę dużo ale autor/ka nie brał w swoich obliczeniach pod uwagę że każda moda dociera do nas z opóznieniem- nawet teraz! legginsy noszone były w europie zachodniej dwa lata przed boomem u nas w kraju, a renesans datowany u nas jest o blisko wiek pozniej niż we włoszech

aha no i nie "są" Tylko "byli".. nie dożyli 30, bo się zaćpali :(

Gość hipispunk
hippie byli widoczni pod konie - muzyka rzeczywiście była wtedy genialna. A czego słuchałaś Ty i Twoi znajomi w tamtych czasach oprócz JJ?

no oczywiście, że siedemdziesiąte :) Wtedy właśnie siępojawili przecież :)

Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabath i... Beatlesów

Gość hipispunk
Też znam te zespoły. Tak sobie obliczyłam ( nie wiem czy dobrze, w razie czego mnie popraw ), że Ty musisz być z 54 rocznika, a rozmawiałam z Paniami w Twoim wieku i nic nie wiedziały, kompletnie nic. ;)

Gość ja coś wiem
jednocześnie były silne grupy innego rodzaju, od partyjniakó po gitów właśnie o hipisach wiem mniej ale to był czas ogólnego posłuszeństwa raczej mało kto miał odwagę na butn w erze punka ludzi połączył bunt przed brakiem perspektyw i powstał kawał dobrej muzyki podkreślam jednak czas przeszły gdyż dzisiejsze kinder punki w drogich glanach kupowanych za pieniądze rodziców z owym buntem nie mają zbyt wiele wspólnego skąd autor/ka ma takie zainteresowania?

Gość ja coś wiem
poprawka mała wymienione zespoły w większości są genezą metalu a nie nurtu hipisowskiego... to owszem było wtedy na czasie, ale abba także i szczerze nie rozumiem jak można podciągnąć bigbit pod hipisów? to była muzyka grzecznych chłopców i dziewcząt środek lat 60tych

Gość eryyregrgt
22:45 [zgłoś do usunięcia] frodo the niziołek eryyregrgt Ale tylko jak masz sto siedemdziesiąt lat i 80% utratę słuchu ale czemu to do mnie kierujesz? :-D

Gość eryyregrgt
ja mam 27 lat to raz dwa, wymieniłam kapele z tamtych czasów bo o tym mowa a mój dziadek to Fogga słuchał a nie Doorsów, musisz mieć młodego dziadka

Gość eryyregrgt
a pojęcie ironii jest ci znane :-P nie wiem nawet kot to glen miller

jestem z 53, więc mnie odmłodziłaś :) Kiss to nie moje klimaty.. Posłuchaj Cry Babe JJ i powiedz, że to jest kiepskie... To była piersza jej piosenka jaką usłyszałam i byłam przekonana że to jakaś murzynka śpiewa (bo przeciez jej nie widziałam bo nie miałam gdzie) Głos miała niesamowity!!!

Gość eryyregrgt
JJ jest bardzo bardzo specyficzna, albo się ją lubi albo nie. ja nie przepadam i nie mogę do końca nawet jej piosenki dosłuchac, drażni mnie jej głos zwyczajnie, jest dla mnie irytująca jak hip hop :-D

matko jedyna jakiego metalu????? O metalu w ogóle nikt nie słyszała w tamtych czasach!!! To na pewno nie był metal :D