Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie byłam

poradźcie co wziąć ze sobą

Polecane posty

Gość nie byłam

na spływ kajakowy, 3 dni, jakie ciuchy, buty jadę za tydzień a nigdy nie byłam, nie chcę wyjść na dziunię w balerinkach

Gość Pyzunia 22 lata
ciuchy sportowe i 3 paczki prezerwatyw

Gość dietetyk_122
5 paczek durexów

Gość ps.
Zależy z kim płyniesz?

Gość grvrtvr
a gdzie jedziesz??

Gość nie byłam
nie płynę z całą zgraja napalonych nastolatków, stara baba ze mnie, nic mi po prezerwatywach, ale dzięki za troskę :D

Gość grvrtvr
do jakiej miejscowosci ?

Gość nie byłam
nad rzekę jadę, nad rzekę

Gość anika665
Lista rzeczy, które powinniśmy ze sobą zabrać na kajaki, zależy w dużej mierze od tego czy jest to wyjazd indywidualny czy zorganizowany przez wyspecjalizowaną firmę. W tym drugim przypadku, trzeba sprawdzić co zapewnia organizator. Jeśli w cenie jest przykładowo drewno na ognisko, nie musimy zabierać siekierki. Spływy kajakowe różnią się też w kwestii transportu bagaży. Jeśli jest przewidziany bus, który podąża za spływem możemy zabrać nieco więcej rzeczy i nieco mniej fachowo je spakować. Gdy planujemy płynąć z dobytkiem musimy go odpowiednio zabezpieczyć przed wodą a przede wszystkim mieć pewność, że po zapakowaniu kajaka znajdzie się jeszcze miejsce dla nas. Na spływy kajakowe zabiera się między innymi: -namiot (najlepiej niewielkie IGLO, modne ostatnio namioty typu ONE SECOND są po złożeniu zbyt duże) ewentualnie pałatkę -śpiwór (o parametrach adekwatnych do pory roku) -karimatę, matę samo pompującą się lub materac -butlę turystyczną z palnikiem -zapałki lub zapalniczki -pojemnik na wodę -saperkę -niewielką siekierkę -latarkę -menażkę, kubek, sztućce, porządny nóż -środki na komary -apteczkę -akcesoria przeciwsłoneczne (krem, kapelusz, okulary) -worki na śmieci -opakowania hermetyczne, w szczególności na kluczyki, telefon, dokumenty, pieniądze -buty (sandały do kajaka, pełne obuwie na biwak) -strój kąpielowy -odzież biwakową i do spania (w tym obowiązkowo polar i kurtka przeciwdeszczowa) -przybory toaletowe -mapy, przewodniki -instrumenty muzyczne -piłka, karty, książka -aparat fotograficzny -jedzenie i picie Pakując się na spływ kajakowy miejmy świadomość, że z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością nie będziemy przepływać w pobliżu galerii handlowej, dlatego o podstawowym sprzęcie nie możemy zapomnieć. Z drugiej jednak strony kajaki mają ograniczoną ładowność. Dlatego rzeczy zbędne lub o dużych gabarytach zastawmy w domu

Gość nie byłam
dzięki anika profesjonalnie wytłumaczone, chodziło mi o ciuchy, bo te wszystkie akcesoria będą zorganizowane przez firmę organizującą spływ, ale dziękuję

Gość nie byłam
a galerii handlowych nie cierpię, bywam raz w miesiącu, więc te trzy dni wytrzymam :D

Gość anika665
początkujących kajakarzy na spływy kajakowe jeździ latem, sprawa ubioru na kajaki nie jest tak bardzo skomplikowana. W upalne dni wystarczą krótkie spodenki i przewiewna koszulka. Od chłodu groźniejsze jest w tej sytuacji słońce, które na kajakach może poważnie dobrać się nam do skóry. Nie zapominajmy o kremach z filtrem, kapeluszu na głowę i okularach przeciwsłonecznych. Warto by kapelusz i okulary miały sznureczki, dłużej się nimi nacieszymy płynąc na przykład pod nisko wiszącymi gałęziami. Oczywiście nigdy nie należy zapominać o butach, które chronią przed skaleczeniami podczas brodzenia. Podsumowując latem na spływy kajakowe ubieramy spodenki, koszulkę, okulary przeciwsłoneczne, coś dla ochrony głowy przed słońcem oraz buty do sportów wodnych lub sandały. Do tego w chłodniejsze dni lub gdy zanosi się na deszcz warto spakować polar i/lub cienką nieprzemakalną kurtkę. Na kajaki wybieramy ubrania z szybko schnących materiałów, jeansy może i dobrze leżą, ale po przypadkowym zamoczeniu najprawdopodobniej zostaną mokre do końca spływu. Sprawa komplikuje się, gdy jest zimno, przy czym za „zimno nie uważam tu temperatury plus osiemnaście stopni. Wtedy należy ubrać się cieplej, pamiętając o złotej myśli: „Ogry są jak cebula, ogry mają warstwy. Ideałem jest bielizna termoaktywna, potem polar a na wierzch kurtka chroniąca przed wiatrem i wilgocią z oddychającą membraną. Nie musimy jednak ogacać się od stóp do głów gdy tylko zrobi się troszkę chłodniej. Podobnie jest z ciepłym, przelotnym, letnim deszczem- zachowajmy sztormiak na inną okazję. Jednak suchy polarek w nieprzemakalnym worku zawsze jest dobrze w kajaku mieć, nawet latem. Oczywiście ubranie „biwakowe to osobny temat. Inaczej rzecz wygląda przy pływaniu zimą, w górach, szlakami zwałkowymi. Wtedy ubiórna musimy wzbogacić odpowiednio o fartuchy, pianki, kaski, rękawiczki itd. Tagi: co zabrać na spływ kajakowy, ekwipunek kajakarza, spływy kajakowe, ubranie na kajaki

Gość tiaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
3 dni? Na upały Bawełniana przewiewna koszulka z długim rękawem lub jakimkolwiek rękawem (nie spal szczytów ramion)- jasne że możesz płynąć w stroju kąpielowym ale grozi Ci spanie na wieszaku. Bielizna to chyba nie trzeba wspominać dół od pasa raczej odkryty nieprzyjemnie się pływa w mokrych gatkach na stopy buty do wody - jest ich teraz pełno okrycie na czaszkę - ja preferuję czapkę z daszkiem- przewiewną nie hełm. Dres- spodnie i bluza na wieczory przy ognisku plus sportowe obuwie tenisówkiitp.-to na brzeg na wieczór. Wczesny wieczór klapki okulary przeciwsłoneczne krem z odpowiednim filtrem antykomarzydła recznik, kosmetyki to chyba wiesz

Gość gość
Jeśli szukasz bielizny termoaktywnej, to spróbuj na http://esportshop.pl Nie wydasz dużo, a jest naprawdę dobra. :)

Gość Agniesia900
Zajrzyj sobie tutaj: https://www.poundoutgear.com/ - to sklep z odzieżą sportową i różnego rodzaju akcesoriami. Na pewno odzież termoaktywna w Twoim przypadku to bardzo dobry wybór. Znajdziesz w tym sklepie internetowym wiele rzeczy, które przydadzą Ci się na spływ kajakowy i nie tylko ;) Ja najbardziej w ich ofercie lubię saszetki-nerki :) Przydają mi się na siłowni :)