Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepoprawniepoprawna

renta po tacie a praca

Polecane posty

Gość niepoprawniepoprawna

Witajcie. Od kilku lat otrzymuję rente po tacie dopóki się uczę w wysokości 900 zł. Chce iść teraz do pracy na umowę zlecenie i chciałabym się was zapytać czy jest jakaś minimalna stawka jaką mogę zarabiać żeby mi renty nie zabrali??

Gość paulina_malina
jak ja byłam się dowiadywac kiedy szłam do pracy to maksymalnie ok 3 tys moge sobie dorobić miesięcznie

Gość jhuohu
o wysokości stawki dowiesz się w ZUS ale jedna zasadnicza rzecz jest ważna : jeśli cię ktoś zatrudni na normalną umowę o pracę, pamiętaj by zgłosić jego księgowej, ze pobierasz rentę rodzinną i żeby wzięła pod uwagę odliczanie kwoty wolnej od podatku, bo potem ci wyjdzie dopłata w urzedzie skarbowym. Albo zablokuj to w ZUS. Mi wychodzily takie głupoty: pobieralam rente i pracowalam, a potem przy rozliczaniu wlasnie musialam doplacac, bo dwa razy zostala odliczona ta kwota wolna od podatku albo ulga ( niepamietam jak to sie nazywa) Chodzi o to, ze jesli tego nie wezma pod uwage to - kiedy rozliczysz osobno prace i rente na osobnych PITach jest ok (ale tak nie wolno) - a jak zsumowane razem to kilka lat temu ponad 400 zl do oddania do US. A wszystko bylo nie z mojej winy tylko tych durnych bab w ZUS - bo zapomnialy to zrobic, mimo iz skladal pismo w tej sprawie.Chcial nie chcial, musialam oddac, bo zadna winna nie była. Takie rzeczy tylko w POLSCE!!

Gość jhuohu
*składałam

Gość jhuohu
a z ta umowa zlecenie to po prostu dopytaj czy tez tak jest, bo tego nie wiem - ja mialam taka sytuacje z normalna umowa na czas okreslony w kazdym razie powodzenia zycze