Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vavavavavavavavavavavavava

Denerwuja mnie zwroty, ktorych wszyscy uzywaja

Polecane posty

Gość vavavavavavavavavavavavava

np. "na zdrowie", "polamania nog", "szerokiej drogi". Wkurza mnie to, ze kiedys ktos to wymyslil, inni podlapali i teraz wszyscy tego uzywaja. Ja tego nie robie. byc moze ludzie mysla, ze jestem niemila czy cos, ale ja nie bede robic tego co wszyscy. czy ktos oprocz mnie jest mojego zdania??

Gość Wtornicki
albo pieniążki

Gość iż
mnie też to wkurza a już najbardziej chciałbym przp.....lić takiemu co mówi do mnie "miłego dnia" nosz kurde mnie skręca jak to słyszę

Gość Migotliffa
"Dzień dobry" czy "przepraszam" też nie uznajesz? Są zwroty bardziej i mniej denerwujące, a używane przez innych?

Gość na zdrowei moze byc, to tak
samo jak dzień dobry, przeciez trzeba sie jakos porozumiewac. nie lubue natomiast mody na słowa ( np teraz wszytko jest "spektakularne", kedys byla modna "empatia". jeszcze kiedyś"magiczne"

Gość na zdrowei moze byc, to tak
milego dnia sie wzielo zywcem z angielskiego"have a nice day" i mlodzi przeszkoleni na wzor zagranicznych te kalke stosuja. To nie polska tradycja, przedtem tak nikt nie mowil.

albo np co słychać? - zależy gdzie ucho przyłożyć jaka jestem pociągająca gdy mają kają katar , blee a psik ! na zdrowie dziękuję nie ma zaco przepraszam ( jak kogoś siępotrąci niechcąco ) ale ja się nie gniewam ( częste u facetów )

Wiele zwrotów jest żywcem tlumaczona z ang. Np słowo "dokładnie" jako przytakiwanie. Miałam czas kiedy zbuntowalam sie przeciwko zwrotowi " na zdrowie", bo przecież jak to? Ktoś kichnie, ale joe znaczy to że jest chory, a nawet jeśli jest.chory to moje "na zdrowie" cudownie go nie uleczy :/

Gość słyszeliście kiedyś o czymś
takim jak "zwroty grzecznościowe"? :o najwidoczniej matka z ojcem w domu nie nauczyli, ale co się dziwić, jak się z obory do ludzi wyszło 🖐️)))

Gość edewde
mnie osobiście denerwuje tylko jedno wyrażenie a mianowicie: "masakra" :o rzygac mi sie chce gdy to usłysze, każdy tak mówi i to sie poprostu przejadło :o :o :o

Gość lewap
Mnie strasznie wnerwia jak kicham i ktoś mówi "na zdrowie". Nigdy nie odpowiadam, bo to tylko puste irytujące słowa. Dzień dobry odpowiem, nienawidze za to jak podaję rękę i ktoś nie odwzajemnia tego, 2 razy mi się tak zdarzyło w towarzystwie, taki obciach, że po ryju bym chętnie dał takiemu. Niech informuje tydzień wcześniej, że ręki nie poda, a nie ośmiesza w pewien sposób przy innych.

Gość co nie ale epicko
masakra, jakie z was bezczaszkowce.

Gość a po co mówisz DZIEN DOBRY
skoro może być zly? No to bądźcie konsekwentni w tych swoich wypocinach, skoro nie mówicie "na zdrowie", bo i tak kogoś to nie uleczy :D :o

smieszne jest to co piszecie. normalne zwroty. znikad nie zaczerpniete. dziwi mnie to ze niektorych moze denerwowac jak mu powiem 'milego dnia', to cos tu jest z taka osoba nie tak. ale co tam, milego dnia i niech wam to wyjdzie na zdrowie!;d masakra, coz to za magiczne slowo uzywane w spektakularnych sytuacjach hahah

Gość akurat nie wymieniono tu
zwrotów grzecznoisciowych. " na zdrowie" przy kichaniu, czy "polamiania nóg" do takich nie nalezy

Gość lewap
No ale jest różnica między odpowiedzią na dzien dobry, a przymilaniem się.

Gość lewap
Halinka Kiepska mówi do Ferdka no i szerokiej drogi :D

Dla mnie "na zdrowie" nie ma sensu i tyle. Ja jak kichne to przez chwilę jestem w euforii. A tu od razu ktoś sprowadza mnie na ziemię tępym "na zdrowie". A potem jeszcze muszę tracić energię na dziekowanie za suchą formulke. Grrr

Gość charmsy faktycznie, powinnaś
zgłosić się do gminy za ddatek za tak ciężką harówę :classic_cool: :o Idiotka :D 🖐️

Gość charmsy faktycznie, powinnaś
*po dodatek, sorry :D Miłego dnia, oby na zdrowie wam wyszło dzisiejsze kichanie :D 🖐️

Gość manio ciekawski=)
A mnie wkurwia, chyba najbardziej, ta maniera, natręctwo wpychania przed wypowiedzią, pomiędzy słowami, takiego: yyyyyyyyyeeeeee. To jest plaga. Wszędzie to się słyszy. Radio, tv i oczywiście zwykli ludzie. Gdy słucham radia i ktoś tak beczy to klnę jak szewc, albo dziecko z gimnazjum :classic_cool:

Haha! No niestety nie lubię tracić energii na pierdoly ( z wyjątkiem kafeterii) :p

a co powiecie na " smacznego " http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/savoir-vivre/dlaczego-nie-wypada-mowic-smacznego-czemu-nie-jest-zgodne-z-zasadami-dobrego-wychowania,92_32285.html w dzieciństwie zawsze spotykałam się z tym, że mówi się smacznego, w szkole, na studiach i w pracy też..o co chodzi, co w tym złego, że mówimy smacznego.. wypada czy nie wypada..oto jest pytanie :)

Gość kasaa
mnie wkurzają zdrobnienia,dorośli ludzie a mówią ,,ręczniczek'',,włoski''wszystko zdrobniają :/

Gość umcumc.
akurat to "yyy, eee, ooo, aaa" wsadzane do wypowiedzi jest jedna z form jakania sie. Tez mnie to czasem wnerwia, ale napewno nie bardziej niz wsadzanie slowa "tak", "co nie" na koniec kazdego zdania albo uzywanie zamiast kropki lub przecinka "kurwa" albo "wiesz".

Gość analiza liza
do mnie szef cały czas mówi - miłego dnia, powodzenia i tak wkólko , w pracy , w telefonie miłego dnia, zakończenie każdej rozmowy - powodzenia życzę powodzenia życzę powodzenia życzę powodzenia życzę powodzenia życzę powodzenia życzę powodzenia życzę miłego dnia miłego dnia miłego dnia miłego dnia miłego dnia miłego dnia wam sie to podoba ? :O

Gość ej mozecie załozyc temat?
czy tylko ja mam bana ? pisze ze temat jest za krótki /?

Gość analiza liza
mi tez pisze że temat za krótki nie wiem o co chodzi

Gość ej mozecie załozyc temat?
zajebiscie :/

Ja pierdole o co ci chodzi durna babo. Ktoś chce być miły i ci mówi "miłego dnia" a co byś chciała aby ci powiedział? "żryj kupę przez resztę dnia"