Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciakawamama.

co potrafią wasze roczne dzieci?? i co jedzą??

Polecane posty

Gość ciakawamama.

mam na myśli co już mówią, czy chodzą, ile mają ząbków i co jedzą, ile mleka dajecie. Może moje pytania wydają się głupie ale ważne dla mnie i proszę o pomocne odp

Gość chyba w snach
Zaczelo chodzic w wieku 9 mc. Jada to co my. Ma juz 6 zebow

Gość mama dwóch dziewczynek
moja córka ma już 18 m-cy, ale odniosę się do roczku ;-) chodzić zaczęła kilka dni przed roczkiem/ starsza poszła w 8 m-cy, ale każde dziecko inne.../ zębów miała 16 - komplet do 4 włącznie mówić to tak średnio - mama, daj, tata, to, sporo swoich słów np. Nii na siostrę, Liii na siebie, naśladowała głosy zwierząt, samochodów jadła cycę ciągle kiedy byłam w zasięgu wzroku, kaszkę mleczno-ryżową lub mleczno-ryżowo-kukurydzianą na śniadanie i kolację, w ciągu dnia obiadek /gotowałam sama/, banana, jabłko, kanapki, jajko, jogurty, piła soczki i herbatki, mleka nie; czasem coś naszego na obiad np. - jajecznica, zupy, pulpety itp. Spała 2 razy dziennie po 1,5 godzinki. W roczek ważyła ok. 12 kg. Teraz ma 18 m-cy i trochę się to zmieniło, a najważniejsze, że wkońcu odstawiłam od cycy i je z nami obiady ;-) Rozgadała się, biega, zębów ma 16, śpi raz w dzień...

Gość faraonnka
12-miesięczna. Mówi mama tata babcia dziadzia ujek ciocia i masę kocówek różnych wyrazów...mówi chętnie i bardzo dużo....wszystko stara sie powtarzac najchętnie zaraz po przebudzeniu Wtedy prowokuje pierwszą napotkana osobę by mówiła coś a ona po niej powtarza.. Chodzi za rączkę,samodzielnie tylko raczkuje od końca 6miesiąca Siedzi samodzielnie od połowy piątego. Ząbki ma już wszystkie. Je słoiki i gotowane obiady je chlebek z wędlinką i paszteciki i rybkę i je ogromne ilości pomidorów oraz kiszonych ogórków-je wszystko i na wszystko ma apetyt! Dużo pije herbatek i soków swojsiej produkcji. Od 7miesiąca wykazuje żywe zainteresowanie trzymaniem w rączkach sztućców-więc zawsze do obiadu dostaje łyżkę lub widelec do rączki Od 8miesiąca zaczyna się już posługiwać tą łyżką i widelcem-jednak pomiędzy próbami włożenia sobie czegoś z jedzenia do buzi za ich pomocą,ja karmię nadal Z każdym dniem coraz trudniej mi jednak karmic dziecko bo się sprzeciwia czuje już że samo daje sobie radę i nie chce pomocy Pod koniec 8miesiąca poddaję się i odpuszczam Od tej pory dziecko je już samodzielnie.

Gość Biedronnkaa
Skończyło Harvard i Yale! Dostało świetnie płatną posadę i stołuje się wyłącznie w ekskluzywnych restauracjach. Jak przystało na człowieka sukcesu włada biegle 6 językami.

Gość ciakawamama.
mamusie jestem pod wrażeniem tego co mówią wasze dzieciaki, mój tylko mama i baba tak to po swojemu coś plecie ale nie chce powtarzać nic, a naśladowanie zwierząt pokazuje codziennie i nic :( chodzi za rączkę, je to co my, mleko modyfikowane tylko na noc, krowie je z płatkami owsianymi, lub ryż na mleku, czasem budyń. Ma 9 ząbków. nie wiem jak go zachęcić do mówienia czegoś innego. Jak coś chce albo go ciekawi pokaże paluszkiem ale no nie mówi za wiele.