Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamazdzieciaatkieem

jak to jest z tym terminem ciazy donoszonej

Polecane posty

Gość mamazdzieciaatkieem

Mówi sie, ze prawidłowo porod powinien nastapic w 40 tc plus minus 2 tyg. Czyli od 38 do 42 tc. Ale czy chodzi o skonczony 38 tc? Czy jak skoncze 37 tc i zacznie mi "leciec" 38 tc to to sie miesci w normie? Wiem, ze porod w 37 tc nie jest zazwyczaj niebezpieczny, ale chodzi mi o takie bardziek formalne kwestie...

Gość cuuukierek
jakie formalne kwestie? co cie obchodza formalne kwestie..rodzi sie dziecko i wazne czy zdrowe a czy ci wpisza ciaza donoszona ,czy nie-JAKIE TO MA ZNACZENIE?????????

Gość mamazdzieciaatkieem
takie ma znaczenie, ze nie wiem czy bardziej nastawiac sie na rozpoczety 38 tc czy na zakonczony 38 tc :)

Gość Widzisz autorko
Ja urodziłam w 33 tygodniu + 3 dni i miałam wpisany tydzień 34 a ciążę uznaną za donoszoną, bo dziecko miało duża wagę urodzeniową jak na ten czas (niektóre donoszone tyle mają) i wszystko było ok z nim, był tylko na obserwacji, ale żadnego wspomagania nie wymagał. Pewnie wpisują tydzień, który zaczęłaś, to w sumie logiczne, bo jak jesteś 37 + coś tam, to już nie jesteś 37, bo go skończyłaś:P

Gość cuuukierek
a co ma twoje nastawienie sie do terminu porodu??? jezuuuu, nastepna z problemami z kosmosu

Gość zakochana255
Ciąża prawidłowa trwa 40 tyg. to jest standard dla ciązy. jednak jak kazdy człowiek- kazda ciąza tez jest inna, dlatego podaje się , ze dzidzius ma 2 tyg przed i 2 tyg dłużej jeszcze ,,czas" dla siebie. (38-42 tc) Oczywiscie pod warunkiem ze jest pani pewna odnosnie terminu porodu. Takze gdyby Pani teraz zaczeła rodzic, czyli po ukończeniu 37 tyg dzidziuś byłby uznany za donoszonego i wszystko ok:) moja rada- nie mysl o bzdrurach. Najwazniejsze jest zdrowie dziecka a nie to czy urodzi sie dzien wczesniej czy póżniej. Dla wiadomosci innych- DO ukończenia 22 tyg ciazy strata ciązy uznana jest za poronienie, od 23-37 poróz przedwczesny i od 38- ciąza donoszona

Gość goooonies
zakochana, urodziłam w 36 tygodniu, wpis na karcie wypisu i w ksiazeczce dziecka-CIAZA DONOSZONA czyli nie zawsze jest tak jak piszesz dziecko bylo w normie dla dzieci urodzonych po 37-38 tygodniu

Gość zakochana255
słońce, jestem położna!! Ogolnie są tak jakby 2 wyznaczniki.. 1- patrzy sie na wage 2- czas ciąży. Jesli chodzi o 1, noworodek donoszony to taki który wazy 2500g-4500 Prawidłowo. 2- czas ciązy, jak napisałam wyzej. Prawidlowo bierze sie pod uwage i wpisuje w ksiazeczke zdrowia dziecka ciąze pod wzgledem wieku ciązy, A nie masy dziecka. Wiec wez to pod uwage. A to ze Twoje dziecko wazyło tyle co ,,donoszony" noworodek moze swiadczyc o tym ze ,,taka uroda dziecka"- o takie wczesniaki tez spotykałam albo ,,wina" osoby która wypisywała dokumenty w szpitalu :) Pozdrawaim

Gość yuppiessss
haha, na kafeterii kazdy jest lekarzem, polozna, prawnikiem i zna sie i "fachowo" doradza ok, ja dzisiaj jestem miss polonią:D a co :D

Gość dokładnie tak jak pisze
zakochana.... Zdarza się, że dziecko jest urodzone przed skończonym 38 tc i nie ma cech wczesniaczych i wówczas nie ma żadnej adnotacji o wczesniactwie. Moje drugie dziecko jest urodzone dokładnie w 38+0, czyli skończony 38 tydzień i jest donoszona. Urodziła się z wagą 3200.