Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Avenntka

Juz sama nie wiem co robic. Gronkowiec i moje watpliwosci. :/

Polecane posty

Gość Avenntka

Mam kilka pytań,bo się denerwuję, a lekarza mam dopiero w przyszły czwartek... W skrócie: - jestem w 35 tc -mieszkam w małym mieście,gdzie jest jeden lekarz - do lepszego specjalisty jezdze150 km na usg, tam tez chcialabym rodzic - moj miejski lekarz zrobil mi posiew z pochwy - na posiewie wyszedl gronkowiec koagulazoujemny - do posiewu nie bylo antybiotykogramu i gdy pojechalam na wizyte do tego specjalisty on odrzekl ze za 2 tygodnie zrobi mi posiew u siebie i podejmiemy leczenie - boje sie, ze nie doczekam do tego i nie zdaze wyleczyc - mam miec cesarke, ale dopiero za 4 tygodnie, a juz mam skrocona szyjke i brzuch stawia sie raz za razem - biore nospe 4 razy dziennie - za 2 tyg mam wizyte u tego lekarza, do ktorego mam dojechac 150 km Pytania: - co zrobic gdy odejda mi wczesniej wody plodowe? Wowczas chyba nie ma czasu aby jechac 150 km do polikliniki? - ktos z was mial gronkowca w ciazy? Jak wygladalo postepowanie? leczylyscie przed porodem czy w trakcie - kroplowka? - czy jak zaczne rodzic to nie lepiej pojechac od razu do tej naszej mordowni i tam urodzic a poliklinike sobie odpuscic? (ale straszne rzeczy sie dzieja u nas w szpitalu)

Gość kasj
cesarkę w 39 tygodniu? coś późno, u mnie tną w 38, ale może "co kraj to obyczaj". Co do gronkowca, to nie miałam więc nie pomogę. Wody natomiast sączyły mi się klka dni, nie odeszły "wszystkie na raz" :)

Gość kasj
wolałabym jednak rodzić w poliklinice na Twoim miejscu. Atmosfera wokół jest bardzo ważna.. zwłaszcza, że wnioskuję, że to pierwsze dziecko ?

Gość Avenntka
Tak, pierwsze, a u nas naprawde dzieja sie cuda w tym szpitalu...Najbardziej boje sie ze nie doczekam do tej cesarki... a wiesz moze czy jak sie robi rozwarcie to bakterie juz sobie moga dojsc do maluszka? Wypada wtedy czop? Tyle pytan, a tak daleko do wizyty...Myslisz ze jak nie chlusna ze mnie od razu wody to zdaze dojechac?

Gość Ewelina.'
Z tego co wiem to gronkowiec nie przedostanie się przez łożysko, ale podczas porodu sn tak. Czy u Ciebie planowane cc to właśnie z powody gronkowca?

Gość Ewelina.'
Nie jestem pewna, ale ten typ gronkowca to chyba fizjologicznie "bytuje" we florze pochwy? ja bym zadzwoniła do lekarza i przez telefon dopytała o wszystko.

Gość Avenntka
Lekarz jest na urlopie i nie idzie sie dodzwonic. Tak, on bytuje normalnie w czlowieku, ale ja mam przerost bo +++ A cesarka ze wzgledu na kosc lonowa a nie gronkowca. I nie wiem- moze zrobic posiew u nas w szpitalu w poniedzialek, z tym antybiotykogramem, tylko jak u nas partacze to nie wiem czy bedzie to cos warte... czy czekac 2 tyg na posiew z polikliniki, pozniej z 3 dni na wynik, a co jak nie zdaze wyleczyc? ;/

Gość Ewelina.'
Jeżeli masz takie obawy co do tego szpitala to nie decyduj się tam na poród, domyslam się że problemem jest odległość aż 150km. Ja zaczełam rodzić w 38tc i też miałam planowane cc, jechaliśmy do kliniki gdzie prowadziłam ciąze 48kg i to było okropne, każda minuta jak godzina i strach czy zdąze, czy z dzieckiem ok. A przejechać wtedy 150km to sobie nie wyobrażam...

Gość Ewelina.'
# 48km nie kg :)

Gość Avenntka
No i wlasnie dupa blada, bo jeszcze niedawno myslalam ze spokojnie, ale teraz nie wiem czy doczekam do tego tygodnia, a pozatym ten gronkowiec. Czy czekac teraz 2 tyg na wizyte w poliklinice i kolejne dni na wynik czy zrobic gdzies tutaj i isc do miejscowego lekarza po antybiotyk... Ale miejscowy leczyl mnie w ciazy 3 razy nie na to co trzeba. Moze jednak jakby mial antybiotykogram z laboratorium, to by sobie poradzil z doborem antybiotyku?

Gość Ewelina.'
Ja bym zrobiła wyniki i poszła z tym do lekarza. Mosze poszukaj prywatnego lekarza, nawet nieco oddalonego- zawsze to bezpieczniej niż lekarz który leczy kilka razy i sam nie wie dokładnie na co :)

Gość gość
Myślę,że to pytanie warto byłoby zadać lekarzowi. Nie sądzę aby nie dało się zabic gronkowca lekami. Może po prostu nie zostały przypisane odpowiednie antybiotyki ( antybiotyków w końcu jest dość sporo). Zerknij sobie również na stronę: http://gronkowiec.edu.pl/gronkowiec-w-gardle/ W przypadku przewlekłych operacji pomaga również usunięcie migdałków.

Gość gość
co wy z tymi antybiotykami? naćpane wszystkie czy co? Ludzie na grunkowca jest olej z czarnuszki, trzeba po prostu czytać książki zielarskie.

Gość gość
Przepraszam, ze zapytam, ale czy tez gronkowiec to paciorkowiec ? No bo pod koniec cuazy robi sie wymaz na paciorkowca.