Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W SPRAWIE NETA

CO TO ZNACZY "PLIKI I FOLDERY KTÓRE OBECNIE UDOSTĘPNIAM"

Polecane posty

Gość W SPRAWIE NETA

Prosze o wyjaśnienie pewnej kwesti, na pasku narzędzi mam ikone informującą o połączeniu z netem, kiedy na nią klikam otwiera sie okenko "centrum sieci i udostępniania". Mam tam taką opcje "udostępnianie i odnajnodowywanie" sieci, plikow, multimediow...itp. Można sobie ustawic na "Wł" lub "wył". Na samym dole mam taką opcje "pokaż wszystkie pliki i foldery które udostępniam" - kiedy na nią klikne wyświetla mi się lista kilku plików (niestety nie moge ich otworzyc i sprawdzic co to za pliki, bo moj komp byl zawirusowany i wszystkie pliki zostaly zakodowane) jest tam nazwa tych plikow, data modyfikacji (tu mam wyswietlone kilka dat wraz z godziną), udostępnione dla - i w tej własnie opcji widze, ze te pliki udostępniane dla "" - Co to właściwie znaczy, czy to że komus przesłałam w danym dniu dany plik? Co to jest? Wiem, ze troche dziwne pytanie ale chcialam to wiedziec!

Gość W SPRAWIE NETA
*udostępnione dla - i w tej własnie opcji widze, ze te pliki udostępniane dla: Nieznany kontakt. Przepraszam za ten brak.

Gość W SPRAWIE NETA
w jaki sposob udostępniam? ktos moze polączyc sie ze mna przez internet i miec wlglad do tych plikow?

Gość GR-13
Jeżeli masz sieć lan i korzysta z niej kilka użytkowników (kilka komputerów) to można stworzyć tzw. otoczenie sieciowe. Otoczenie sieciowe może a nie musi obejmować wszystkich użytkowników podpiętych do sieci Lan. Wówczas możecie wymieniać się danymi, przesyłać pliki,multimedia itp za pomocą tej sieci. Popatrz...Otwórz moj komputer. Kliknij prawym przyciskiem mysz na dysk C. Wybierz właściwości. Dalej wybierz zakładkę udostępnianie. Tam wybierasz sobie co chcesz udostępniać:dysk, folder, plik. Jeżeli wskażesz coś, to automatycznie ten folder,dysk,plik jest widoczny przez innego użytkownika waszego wspólnego otoczenia sieciowego. Z danym użytkownikiem wspólnego otoczenia sieciowego możesz się połączyć (z jego PC) wpisując w wiersz polecenia lub okno "uruchom (run)" adres IP karty sieciowej interesanta. Jeżeli masz dobry program antywirusowy (np outpost), odpierający ataki i blokujący wszelkie bramki do Ciebie to możesz być spokojna.

Gość W SPRAWIE NETA
dzięki...ale dalej mam wątpliwosci, nie przypominam sobie, zebym komus jakies pliki udostępniala a w tej zakladce "pokaz wszystkie pliki ktore obecnie udostępniam" mam liste plikow (nie wiem, skad ona sie tam wziela) i czy opcja "data modyfikacji" oznacza kiedy komus cos udostępnilam? Przepraszam, ze tak głupio pytam ale jestem laikiem jesli chodzi o te zagadniania.

Data modyfikacji oznacza datę zmian,wydarzeń, związanych z danym plikiem. Może to być niewinne przeniesienie pliku z pulpitu do folderu, zmiana nazwy pliku itp. Mówisz,że komputer był zawirusowany. Czym to się objawiało? Co się działo z komputerem?

Gość W SPRAWIE NETA
otworzylam maila z trojanem, ktory zakodowal wszystkie moje pliki

Jaki masz program antywirusowy? Jak wyglądają te zakodowane pliki teraz?

Gość W SPRAWIE NETA
wtedy nie mialam zadnego programu antywirusowego.... nazwy plikow to szereg przypadkowych liter i cyfr np. "zlaeXDTsgurvguNJR", nie da sie ich otworzyc, sa zakodowane...

Gość W SPRAWIE NETA
a dlaczego pytasz jaki mam teraz antywir..czy cos podejrzewasz?

Droga autorko. Próbuję Ci pomóc, ale Ty nie pozwalasz mi. Nie mam wystarczającej info,żeby zapoznać się z Twoją sytuacją. Jeżeli w tej chwili nie masz programu antywirusowego, a korzystasz z internetu, to świadomie narażasz się na wszelkiego rodzaju ataki, wirusy. Pytam o program, bo od niego zależy również stopień ochrony Twojego PC. Ponawiam pytanie. Czy format wchodzi w grę. Wiesz co to formatowanie, prawda?

Gość W SPRAWIE NETA
na te zakodowane pliki nie ma zadnego programu ktory moglby je odkodowac, konsultowalam sie juz z kims z forum o tematyce informatycznej. Radzono mi tylko za pomocą TestDisk wyszukać w czeluściach dysku starszą (niezaszyfrowaną) postać plików - ale dla mnie to zbyt skomplikowane, nie potrafie

Gość W SPRAWIE NETA
teraz mam program antiwirusowy : Eset

Gość W SPRAWIE NETA
pytasz o formatowanie dysku? jesli tak, to nie robilam tego.

Jako inżynier poradzę Ci jedno. Mówię to z własnego doświadczenia,bo nie jeden raz to robiłem. Jak sama się określiłaś, jesteś zielona w te klocki. Wygląda, jakbyś dostała od kogoś komputer i nic o nim nie wiedziała,nie użytkowała go. Najlepszym rozwiązanie będzie sformatowanie dysku systemowego C. To co sformatujesz (usuniesz z komputera) to będzie stary system operacyjny, pliki niewiadomego pochodzenia (jawne i ukryte), pliki aplikacji zainstalowanych (programy, gry), wpisy do rejestru. Nie baw się w jakieś TestDiski lub próby rozszyfrowania plików, bo to nie jest Ci do niczego potrzebne. PYTANIE: Masz sieć radiową wifi? Czy ciągniesz lanem?

Gość W SPRAWIE NETA
To moj komp ale niewiele o nim wiem, bo po prostu sie nie znam. siec Lan. No ale chodzi mi o odzyskanie tych moich plikow (mialam tam zdjęcia z kiku lat) czy to formatowanie usunie te wszystkie moje zakodowane pliki? i jak odzyskac te pliki, ktore zostaly zakodowane?

Ten plik o nazwie "zlaeXDTsgurvguNJR" jakie ma rozszerzenie? Kliknij prawym przyciskiem myszy->właściwości. Tam powinno być podane rozszerzenie. Jak wygląda ikona pliku?

Gość Zuzanna Amelia & 29
Clark - juz Cie lubie. Mam nadzieje ze bedziesz czesto zagladac na kafe

Gość Zuzanna Amelia & 29
Nic mi sie nie wydaje. Skad jestes ?

Gość Zuzanna Amelia & 29
Niedaleko mnie ? To swietnie. Wpadniesz na kawe ?

Gość W SPRAWIE NETA
ikony tych plikow są rózne to zalezy, jaki to byl plik, czy muzyczny, czy tekstowy, czy zdjęcie. Jesli chodzi o zdjęcia to ikona jest w formie zdjecia (widze malutkie zdjecie) ale otworzyc juz sie nie da. Jesli chodzi o plik tekstowy - ikona jest w formie bialej czystej kartki. W przypadku plikow muzycznych ikona takze jest w formie bialej, czystej kartki. Nazwa tego pliku, ktora ci podalam nie ma rozszerzenia, to jest cala nazwa pliku, wszystkie pozostale zakodowane pliki niezaleznie od radzaju, mają tą samą postac, czyli szreg cyfr, liter...bez zadnego rozszerzenia. We własciowsciach, w opcji "typ pliku" jest - plik, bez wzgledu na to czy to zdjecie, dokument, czy plik muzyczny.

Mówisz,że się nie da otworzyć. Pojawia się jakiś komunikat czy po prostu nic się nie dzieje?

Zuzanno,tak masz na imię? Na kawę jest już za późno..

Gość Zuzanna Amelia & 29
Nie to nie.

Gość W SPRAWIE NETA
zaraz po zawirusowaniu przy otwieraniu tych plikow pojawial sie jakis komunikat (nie pamietam jaki dokładnie) i po prostu nic z tym nie mozna bylo zrobic, natomiat po zainstalowaniu programu do odkodowania tych plikow, otwiera mi sie okienku z opcja "wybierz program, ktorego chcesz uzyc do otwarcia pliku" no i mam tam rozne programy ale kidy cos wybieram otwiera sie kolejne okienko ktore uniemozliwa mi otwarcie pliku, zalezy jaki typ pliku otwieram, zwykle pojawia sie jakies okienko, ze ten format pliku nie jest obslugiwany...cos w ten desen.