Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość crazy-angel

ulewanie...kiedy się martwic?

Polecane posty

Gość crazy-angel

mój syn ulewa od urodzenia. aktualnie ma już skończone 8 miesięcy i ma dni że jest już ok a ma dni że znowu bardzo ulewa. mąż ciągle mi mówi o lekarzu a ja nie jestem pewna czy faktycznie już iśc z tym do lekarza. może uznacie mnie za głupią ale po prostu chcę oszczędzic dziecku nieprzyjemnych badań itp:( rozwija się bardzo dobrze, przybiera na wadze, rośnie. Jedyny problem z tym ulewaniem. czy Wasze pociechy też ulewały, i jesli tak to jak długo to trwało??

Ja bym się zaniepokoiła, moje dzieci ulewały jako noworodki, potem zdarzyło się sporadycznie do około 3-4 msc, potem już miałam spokój z ulewaniem. Myślę że 8-miesięczniak powinien mieć już dojrzały układ pokarmowy (mam 8-msc córkę i nie ulewa). Skonsultowałabym z pediatrą.

Zadnych nieprzyjemnych badan nie zrobią. Podczas wizyty u lekarza nawet w zwiazku ze szczepieniem dodaj,że dziecko ulewa a lekarz wytlumaczy jakie mogą byc tego przyczyny.Nie potrafie umiejętnie wytlumaczyc,ale ulewanie moze wynikac z niedojrzalosci ukladu pokarmowego,lub poprostu przekarmiasz malego.Najczęściej trwa to do 6 miesiąca życia,więc radze jednak skontaktowac sie z pediatrą.

Gość crazy-angel
no to może faktycznie pójdę z małym do lekarza. boję się właśnie najbardziej że zrobiliby jakieś nieprzyjemne bolesne badania bo nie wiem na czym to polega w ogóle:(

Gość Moja córka z rana
Mnie lekarz powiedział że fizjologiczne ulewanie trwa najdłużej 6 miesięcy i jeżeli nie jest to chlustajace ulewanie a dziecko nie traci przez to na wadze i nie wynika to z zweżonego wziernika żołądka to jest ok natomiast każde ulewanie, nawet to skąpe trwające dłużej niż pół roku musi być skontrolowane. Powinni zrobić USG żołądka (jego górnej części) oraz wykluczyć jakąś alergię, skazę.

Gość cuuukierek
no nie przesadzaj, a gdyby dla dalszej diagnostyki byłoby wymagane przeprowadzenie takich uciazliwych i nieco bolesnych dla dziecka badan, to co zrezygnowalabys z leczenia? jestes chora kobiet:O

Gość crazy-angel
oczywiście że nie zrezygnowałabym z leczenie jeśli było by to konieczne!!!! ale też nie chce narazac małego na stresy jeśli by to nie było faktycznie potrzebne! wiem jak to czasem wygląda przy takich badaniach że później dziecko tylko widzi lekarza a już jest przerażone.