Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość korniszonkaaaaa

ogórki konserwowe ile chrzanu

Polecane posty

Gość korniszonkaaaaa

robię ogórki pierwszy raz ;) poniżej fragment przepisu: 'Na dno słoików ułożyć koper, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, kawałek oskrobanego korzenia chrzanu,' to teraz wytłumaczcie mi, bo nie wiem - ma być kilka razem tych ziaren, czy po kilka pieprzu i kilka ziela? kawałek chrzanu to ile (tak w cm)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość korniszonkaaaaa
dzięki :) ja mam długi wskazujacy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
He to nie ironia ale to taki prosty przepis, naprawdę. Wiesz Autorko mam bardzo ciekawą książkę z przepisany i tam jest wszystko co byś zechciała:) Ogórki kiszone przepis Czas przygotowania: 15 minut Czas kiszenia: ok. 5-7 dni Składniki (na 2 słoiki 1-litrowe): 1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami) 2 listki winogronu albo porzeczki (umyte; opcjonalnie) 4 listki wiśni (umyte; opcjonalnie) 4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki) 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki) 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane) Zalewa: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieją, delikatnie je również utwardza) Wykonanie: Krok 1. Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układamy po 1 liściu winogronu lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru. Krok 2. W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji stojącej. Krok 3. W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki). Krok 4. Składniki na zalewę zagotowujemy. Krok 5. Zalewamy ogórki zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte. Krok 6. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia. Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielnik pytajny
Nie można też przedobrzyć, bo ja dałam kiedyś za dużo chrzanu (chciałam żeby było jeszcze lepsze :-D) to ogórki były za twarde, dosłownie pancerne. Ja bym dała na litrowy słoik kawałek chrzanu wielkości małego palca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak jak jedna osoba podała przepis pewnej koleżance na coś tam i napisane było że octu daj tak na oko mniej więcej no i dziewczynę później cały czas oko bolało:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaś , pierwszy raz spotykam się z ogórkami kiszonymi z dodatkiem cukru :o zielnik pytajny mi się nie przytrafiło przedobrzyć wg tej miarki , którą podałam . No ale wiadomo - kto co lubi . A ja lubię gdy ogórki są chrupiące :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Forum-strona główna. A przygotowywałaś takie ogórki z musztardą i cukrem, są naprawdę wyśmienite, tylko trzeba ich gotować. Mogę tobie taki przepis podać tylko jak go znajdę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaś , z musztardą i cukrem robiłam kiedyś ogórki ale to była sałatka a nie ogórki w całości . I jeśli masz chęć to proszę bardzo , podaj ten przepis , chętnie skorzystam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Forum-strona główna. A masz może GG bo na szybkiego nie mogę tego znaleźć a jak bym wrócił wieczorem z pracy to mogę tobie podać taki przepis i nie tylko taki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Michaś mam wszelakie komunikatory , ale PRZEPRASZAM Cię bardzo , nie chcę kontaktować się prywatnie z osobami które "znam" jedynie internetowo :) A przepis nie zając , może nie ucieknie . Mam czas , poczekam jeśli będziesz miał chęć go tu , na forum zamieścić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ogórki z musztardą i cukrem... 3,5 kg ogórków liscie laurowe ziele angielskie 1 l wody 1 szkl. octu 10 % 2 płaskie łyżki soli 30 dag cukru 5 łyżek musztardy sarepskiej Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, upchnąć ciasno w słoiczkach, do każdego wrzucić po ziarenku ziela angielskiego (lub dwa, trzy w zależności od wielkości słoiczka) i kawałku liścia laurowego. Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się soli i cukru, zalać nią ogórki. Pasteryzować od momentu zagotowania 2 minuty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Forum-strona główna. Rozumiem Ciebie i nie mam nic przeciw temu jeżeli nie możesz podać GG czy innego komunikatora bo nie wiemy kto jest po drugiej stronie ekranu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobrze kobietki będę znika ł bo za niedługo ruszam do pracy więc życzę wam miłego dnia i nie ma za co dziękować:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×