Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aspaliłam

Mamusie jak gotujecie rosół

Polecane posty

Gość Aspaliłam

żeby był klarowny i smaczny? Czego ile dajecie jak długo gotujecie co robicie w trakcie? Poproszę o przepisy:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aspaliłam
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aspaliłam
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze nie jestem mamusią- ale mam siostrzenicę pod opieką :) : Rosołek robię z kurczaka (udko, porcja rosołowa czy co tam masz), dodaję trochę wołowinki (będzie bardziej esencjonalny). dorzucam marchewkę, pora, selera i pietruszkę, można też "opalić" nad płomieniem cebulę w całości. Do smaku- sól, pieprz i natka pietruszki + jakie tam lubisz przyprawy. I gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rosół powinno się gotować długo na wolnym ogniu i posolić nie na początku żeby był przezroczysty. No i podstawa: warzywa, mięsko i przypalana cebula dla ładnego koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli będziesz gotowała na wolnym ogniu ale dłużej- pomoże to uniknąć "farfocli" z mięska :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja dodaje jescze trochę lubczyku wtedy jest bardziej aromatyczny jadłam kiedyś taki u koleżanki i bardzo mi posmakował ale to trzeba spróbować samemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwpa56347962
Ja jeszcze nie jestem mama,wiec nie odpowiem. Ale na serio mój rosołek jest 100%lepszy niż mamy czy teściowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gemmover
No i nie mieszaj w rosole łychą jak gotujesz bo na bank będzie mętny! To nie kisiel!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i jeśli masz kurę sklepową to najpierw zagotuj ją i odlej tą wodę w całości, nalej 2 raz i dopiero na tym gotuj gotuj na małym ogniu, tylko żeby wrzało, a na koniec do ugotowanego rosołu dodaj wiązkę petruszki zielonej i natki z selera (sporo), zostaw na 15 minut i wyjmij to, mozesz też tak zrobić z cebulą surową, będzie słodszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lefnvi
i trzeba szumowinę zbierać, jak się utworzy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam TYLKO
ja robię tak: najpierw do zimnej wody dodaje umyte i koniecznie obkrojone z tłuszczu i skór kawałek kury i indyka (indyk nadaje delikatny,słodki smak).jak sie troche podgotuje zbieram szumowiny i dodaje warzywa (marchew,seler,por,korzeń pietruszki,cebulę podpalaną na gazie). Gotuje na malutkim ogniu,nie może se za bardzo zagotować,żeby był klarowny i przejrzysty. N akoniec dodaje lubczyku i zielonej pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×