Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niko123

Trzepotanie brzucha.

Polecane posty

W nocy miała miejsce dziwna sytuacja. Cały brzuch mi chodził, jakbym odczuwała od środka drgawki dziecka, myślałam nawet że to puls, ale sama nie wiem. Były to bardzo szybkie ruchy, pewnie około 2 na sekunde, jakby trzepotanie czy otrząsanie pieska z wody. Trwało to około 5 minut i zmiana pozycji nie przynosiła efektów. Miałam zdrętwiałe ręce i nogi. Czy to możliwe aby przycisnęła gdzieś jakąś tętnicę? Rusza się dzisiaj normalnie, więc do lekarza się nie wybieramy, jednak zastanawiam się czy tk już bywa czy może to mieć dla niej jakieś negatywne skutki?

Gość cooooooo??
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Gość hmm*hmm*
tez to mialam w ciazy ,dla mnie to bylo nieprzyjemne uczucie ale do tej pory nie wiem co to bylo tylko u mnie to nie trwalo tak dlugo jak u Ciebie.Jak czujesz ruchy to chyba wszystko ok.moze ciarki ja przeszly hehe

Gość njlxhcluh
to nic groznego dziecko sobie skakalo w brzuchu jak nie spi to sie pewnie nudzi mnie to bardziej wkurzalo jak mala miala czkawke i nieprzez 5min ale czasami godzine caly brzuch mi skakal a jak wsadzila jakas swoja czesc pod żebra idostala czkawki to byl bol niesamowity a i masowanie nie pomagalo

Wlasnie to bylo bardzo podobne do czkawki, ale duzo, duzo szybsze. Czkawke ma codziennie po kilka razy, ale to troche inne wraznie. Kurcze, moze przesadzam. Ale sie wystraszylam.

Gość o maj got.
no to tak jakby bardzo szybko malenstwo kopalo:) wszystko ok nie stresuj się bo zaraz tu napiszą że jesteś jak ta Amanda.:)

Gość o maj got.
a jak urodzisz to maleństwo też będzie miało czkawkę przez jakiś czas prawie że non stop:)

Ok, dzieki :) zwykle czkawka byla tak max pukniecie na sekunde, ale skoro moze byc tez szybsza :)

Wiecie, pytam, bo mala nigdy nie miala az tak szybkiej czkawki :)

Gość ecie pecie co powiecieee
A po czym poznajecie, że to czkawka? Bo ja jestem już w 3z tygodniu, i jak do tej pory czułam tylko ruchy, kopniaki. Jak objawia się czkawka dziecka? Bo jestem ciekawa :) Mozliwe, że mój malutki nie miał nigdy czkawki czy po prostu ja nie rozpoznałam, że to czkawka?

Gość o maj got.
czujesz że coś rytmicznie skacze Ci w brzuchu.Mogły/a może też nie mieć czkawki.

Gość nie to ja adaa
mialam trzepotanie brzucha,idento co opisujesz autorko.. nie martw sie to normalne.. to niewyksztalcony system nerwowy dziecka

Gość nie to ja adaa
nie nie,tonie jest czkawka!! ja mialam to wiem jak to czuć a jak czuć czkawkę, jakby otrzasanie,trzepot, jak autorka pisze.. nagly szybki

Gość o maj got.
no jakby dziecko dreszcze przeszły.

Kurcze, ale az tyle by te ruchy trwaly. Hm. Pojawialy sie wczesniej, ale nie tak dlugie. Tez wyczytalam o tym systemie nerwowym, bywalo to po 2- 5 sekund, wczoraj strasznie dlugo to trwalo. Czkawka to "puk puk puk", a to bylo jakby "trrrrrrrrrrr", tak obrazowo mowiac ;)

Gość nie to ja adaa
w kazdym razie moje dziecko jest zdrowe ma juz 19miesięcy:)

Jakby uwieziony w pudelku motylek, albo ruch buzki po podaniu dziecku cytryny, takie strzachniecie. Nie wnikalam w to jak trwalo kilka sekund, ale wczoraj bylo bardzo dlugie.

Gość gość
Jestem w 34 tygodniu ciazy. Tez mialam cos takiego dzisiaj w nocy i z pewnoscia nie byla to czkawka, bo czkawke moja mala tez ma i rozpoznaje ja bez problemu. Bardzo sie wystraszylam, co to moze byc. Wizyte mam za tydzien, wiec zapytam lekarza!

Gość gość
Tez miewam takie ruchy od czasu do czasu a jestem w 34 tc to jest jakby ptaszek trzepotal skrzydelkami bardzo szybko i zdecydowanie różni sie od czkawki :) pytalam dzis pani doktor na usg bo wyczytalam ze byc moze dziecko podczas zabawy owinelo sie pepowina i sie" poddusza" pani doktor powiedziala ze tak sie zdarza i wlasnie takie ruchy sie wtedy odczuwa ale w pozostalych przypadkach ciezko okreslic od czego to i polecila zrobic ktg

Gość gość
To może być też drżenie kończyn wynikające z niedorozwiniętego układu nerwowego. U noworodków też można często takie coś zaobserwować. Wiem, że temat stary ale może komuś się przyda ;)