Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość condolizza

piec

Polecane posty

Gość condolizza

Mam pytanie dotyczące pieców gazowych. Chcemy z mężem wymienić piec, który jest już sfatygowany. Znajomy polecił mi firmę Makroterm i prawdopodobnie kupimy tam piec, ale nie wiem jeszcze jaki typ. Moje pytanie brzmi: czy lepszy jest tradycyjny piec gazowy, czy może kupić coś na innego typu opał, na przykład pellet albo ekogroszek? Jeśli wiecie coś na ten temat, bardzo proszę o radę!

Gość maturks4
Ogrzewanie gazowe wychodzi najdrożej, ale i najmniej pracochłonnie. Każde inne wiąże się z zakupem i składowaniem opału (ekogroszek też drogi i o marnej kaloryczności), z wynoszeniem popiołu i ogólnie z brudem

Gość Lepiej zmienić
Gaz i olej to najdroższe paliwa, pellet i groszek są średnio dwa razy tańsze. Także ja zastanawiałabym się nad którymś z tych 2 paliw. Co do pelletu to mogę powiedzieć, że jest przede wszystkim czysty (kotłownia nie będzie przypominać kopalni), zostawia mało popiołu, nie wymaga dużych nakładów pracy. Z groszku nie korzystam, to się nie wypowiadam ;)

Gość brzydki z kafeterii...
Nie wierzę żeby gaz był tak kosmicznie drogi...

Gość gaz jest drogi...
Gaz i olej opałowy to najdroższe paliwa. Ekogroszek czy pellet są przynajmniej połowę tańsze, przy czym za tym drugim przemawiają dodatkowo walory ekologiczne. Dlatego ja też wybrałem biomasę jako paliwo i nie narzekam.

Proszek do prania -> 20 tysięcy? Oo to u mnie jest podobny metraż i wychodzi góra 3 tysiące (dom ocieplony 10cm styropianem).

Gość AndrzejWysocki
Witam serdecznie. Widzę że zastanawiają się państwo nad innymi paliwami. To bardzo dobrze gdyż warto pomyśleć również o ekologii. Dobrym, rozwiązaniem jest pellet. Jest wydajniejszy niż ekogroszek a tak samo ekologiczny. Nasze pellety, LAVA i OLIMP wytwarzają tyle CO2 co roślina wchłania w czasie wzrostu. Dodatkowo z jednej tony pelletu pozostaje 2,4kg popiołu który może zostać użyty jako nawóz. Dla przykładu podam ze z 1 tony węgla pozostaje 40kg popiołu który w dodatku brudzi a sam węgiel produkuje szkodliwy dym. Nasz pellet produkuje nieszkodliwy, bezwonny i nie brudzący dym. W razie dalszych informacji jestem do usług. Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP