Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość equadorum

Oto co szczepionka MMR2 zrobiła z moim dzieckiem :-/

Polecane posty

Gość equadorum

Zwlekałam z podaniem tej szczepionki do 3 lat. I chyba szlusznie. Zastanawiam sie, co by było, gdybym zaszczepila niemowlę. Córka, do tej pory bystra, rezolutna, inteligentna, do wszystkiego pierwsza, bardzo samodzielna, zrobiła się "pierdołowata", marudna, jecząca, od przedwczoraj ma wysypkę, taką klasyczną odre, spuchnieta twarz, powieki, dzisiaj temperatura 38 stopni, mowi, ze boli ja glowa. Dostala nurofen :-( Mam nadzieję, ze za kilka dni minie to wszystko i odzyskam swoje dziecko :-O

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Po14 dniach od szczepienia może wystapić odra poronna, pokaz córke koniecznie lekarzowi

Gość BeyonceKnowlesss
spuchnieta twarz nie jest normalna przy odrze, nie byłas u lekarza z nia?????????????

Gość equadorum
Na ulotce jest napisane, ze takie objawy wystapic moga.

A kiedy odbywa sie pierwsze szczepienie? Na cokolwiek, czy jeszcze przed wyjsciem ze szpitala po porodzie? I jak ktos bedzie chcial zaszczepic moje dziecko, to mnie o tym fakcie poinformuje? Czy dopiero po fakcie sie dowiem?

Gość BeyonceKnowlesss
co nie zwalnia Cie od pojscia z córka do lekarza, najpierw odwlekałas w panice szczepionke a teraz jak dziecko ma niepokojące objawy to siedzisz z tyłkiem w domu i jęczysz na forum zamiast isc z dzieckiem do lekarza, ząłosna jestes

Gość BeyonceKnowlesss
Niko pierwsze szczepienie jest w 1 dobie zycia dziecka, jesli sie na nie nie godzisz musisz podpisac oswiadczenie jak beda Cie przyjmowali do porodu, oni nie pytaja czy chcesz szczepic czy nie, zaszczepia Ci i nawet nie bedziesz wiedziała kiedy

Aha, dzieki, a co to za szczepienie? Sa jakies gotowe druki w szpitalu w tym celu? Bo nie jestem zwolenniczka szczepien.

Gość BeyonceKnowlesss
autorko dla mnie jestes IDIOTKA!!!!! powtarzam Ci ze spuchnieta twarz nie jest objawem odry ani wysypki, ale co tam czekaj, jak Ci dziecko umrze to zwalisz wine na szczepionke :O

Gość equadorum
Sama jestes zalosna. Tylko wyzywac umiecie. Nie ufam lekarzom, wiedza tyle, co zjedza. Przekonalam sie nie raz. Jest upal potworny, mam isc z dzieckiem i sleczec kilka godzin w dusznej przychodni z chorymi dziecmi. Dziekuje bardzo. Jak nie bedzie lepiej, wieczorem przyjedzie znajomy pediatra. Zalozylam post, by na poziomie podyskutowac z mamami, czy ich dzieci tez mialy jakies jazdy po tej szczepionce. Ale widze, ze tu sie nie da.

Gość BeyonceKnowlesss
Niko w szpitalu nic nie daja a szczepia maluchy na gruzlice( BGC) i zółtaczke(WZW) .Polecam Ci forum o szczepieniach,. tam sie dowiesz wiecej szczegółów ;) http://szczepienia.org.pl/

Gość BeyonceKnowlesss
jestes żałosna bo oskarżasz MMR jaka to zła jest, ale jak dziecko ma ewidentnie niepokojące objawy to Ty nic nie robisz, nikt Ci nie kaze isc do przychodni mogłaś wezwac lekarza do domu!! Moja 6 latka nie ma do dzis tego szczepienia,dla mnie MMR to najgorsza szczepionka dlatego czekam, a jak zaszczepie to bede bacznie obserwować córke i nie bede lekceważyc objawów poszczepiennych tak jak Ty

Gość mamamamamamamaaaa
dajcie spokoj...siejecie tylko zamet

Gość a jak dlugo zamierzasz czekac
z tym szczepieniem u 6-latki? do jakiego wieku odwlekac? mam corke ma 5,5 roku i termin na jutro, tez odwlekalam szczepienie, miala mmr w wieku niemowlecym i zadnych objawow nie miala, teraz ma dostac znowu ale sama nie wiem isc czy nie :O drugiego dziecka w ogole na to jeszcze nie szczepilam, ma 3 latka. wszedzie co innego pisza zglupiec mozna :O

Gość BeyonceKnowlesss
a jak dlugo zamierzasz czekac mieszkaszw Polsce???? nie wiem jak długo bede czekac,moja córka nie dostała dawki w wieku 13 miesiecy,to pierwsza dawka,niemowlakom nie daja szczepienia na odre,a druga dawka jest w wieku 10 lat przymajmniej w Polsce

sorki ale nie mieszkam w Polsce. tutaj wlasnie wieku 13 m-cy pierwsza dawka (ta corka dostala) nastepna w szkole w wieku 4 - 5 lat (tej jej nie dalam) 3-latka nie miala podanej nawet tej w 13 m-cu, myslalam, zeby odwlec tak jak starszej, ale skoro widze, ze ty masz 6-letnie dziecko i dalej nie szczepione na MMr to juz sama nie wiem... glupieje normalnie...:O

Gość BeyonceKnowlesss
według mnie mozesz poczekac u obu córek, w przypadku starszej to bedzie dawka przypominajaca, mozesz ja podac pozniej. U młodszej mozesz czekac ile chcesz, czy tam gdzie mieszkać sa zachorowania na odre????????????

w tamtym roku mowili o jakichs pojedynczych przypadkach zachorowan, ale np. byly zachorowania na krztusiec (w tym moja corka, szczepiona przeciwko krztuscowi) wiec jak tu wierzyc w szczepionki?:O

Gość BeyonceKnowlesss
jak pojedyncze przypadki to mozesz spokojnie czekac ;)

Gość mimimimimimamama
equadorum, u nas jest tak: szczepienie priorix(odr św roz), w 4 dobie gorączka powyżej 38 st, twała dwie doby, po tym jedna doba spokoju tzn bez gorączki i wysypki. następny dzień wysypka. temperaturę zbjałam ibufenem d. jak pojawila się wysypka podaję wapno dla dzieci i fenistil w kroplach dla dzieci. Nie przejmuj się, córka jest osłabiona i apatyczna po szczepionce i gorączce, wysypka ją swędzi, dlatego podaj fenistil zgodnie z ulotką. u nas prawdopodobnie rożyczka poronna, jutro idziemy do lekarza. najlepiej też pokaż dzieciaczka lekarzowi, nic nie szkodzi :)

Gość mimimimimimamama
nie przejmuj się komentarzami powyżej :)

Gość Dota 68
Moja córeczka tez wczoraj była szczepiona tym świństwem. Najpierw płakała ze bardzo boli ja noga. Potem zasnęła w dzień na 2 godziny, (ma 3 latak już nie sypiała w ciągu dnia) myślałam ze to tylko stres po szczepieniu...obudziła sie ledwo kotaktując.. z wyciekiem wodnistym z nosa, . Zrobiła sie marudna , rozdrażniona , cała naoc nie spała mówiła dziwne rzeczy. Miała 37 stopni, wiec nie na tyle duża temperature, żeby mogła majaczyc.. . Rano przed szczepieniem stał normalna zdrowa usmiechnieta,. zjadł sniadanie nic nie zpowiadło jakies infekcji. Nie chodzi do przedszkola. Przez te 3 lata nigdy nie była na nic chora. Była bardzo bystra dziewczyką. Teraz siedzi jakas przybita, jak nie moje dziecko...Dzowniłam do pediatro,w bo dzisiuaj sobota przychodnia nie czynna. jeden mówi ze może to reakcja uczuleniowa, drugi że mo etak być po tym szczepieniu . Wcześniej po płatnych nic jej nie było.Od ostanich szczepień minął rok. Boje sie o nią widzę ,że coś jest nie tak...i to nagle po zaszczepieniu. lekarz kazął jej dac lek przeciwalergiczny.. Załuje z eposzłam z nią do tego szczepienia. Chciałam ja zaszepić na samą odre, ale oczywiście nie było takiej szczepionki, nawet na zamówienie..

Gość Dota 68
Włąśnie znalazłam ulotke tej szczepionki:gdybym wcześniej o tym wiedziała nie poszłabym na to szczepienie Możliwe skutki uboczne: Najczęściej występuje krótkotrwałe pieczenie i/lub kłucie w miejscu wstrzyknięcia. Czasami występują objawy ogólne, takie jak gorączka (38,3°C lub wyższa) i objawy skórne (wysypka, z reguły niewielka, choć czasem uogólniona). Gorączka i/lub wysypka występują zwykle pomiędzy 5 a 12 dniem po szczepieniu. Rzadko łagodne reakcje miejscowe, takie jak: rumień, stwardnienie, tkliwość, ból gardła, złe samopoczucie, odra o nietypowym przebiegu, omdlenie, drażliwość. Ponadto po zastosowaniu szczepionki może wystąpić: zapalenie ślinianek, nudności, wymioty, biegunka, miejscowe powiększenie węzłów chłonnych, zmiany obrazu krwi, ból stawów i/lub zapalenie stawów (zwykle krótkotrwałe, rzadko przewlekłe), ból mięśni, zapalenie jąder, zapalenie płuc, kaszel, nieżyt nosa, reakcje alergiczne. Obserwowano również zaburzenia ze strony układu nerwowego oraz narządów zmysłów

Gość Dota 68
A To inne eprzypadki po tyyum szczepieniu. jestem przerażona..Bo Sara tez zrobiłą sie rozdrażniona wszytsko jej od wczoraj przeszkadza..: Mateusz przez pierwszy rok zycia rozwijał sie bardzo szybko. Według tych ksiązek o rozwoju dziecka miał wyprzedzenie o miesiąc a w niektórych umiejetnosciach nawet o dwa. Nic nie wskazywało jakichkolwiek powikłan, problemów czy innych niestandartowych zachowan w porównaniu do rówiesników. Nie mając tej wiedzy co dziś chetnie go szczepilismy(podobno szczepienia miały chronić) włącznie z mmr2.(osobiście go kupowałem w aptece wiedząc, ze dzieki 3w1 oszczedzimy mu ukłuc i płaczu) Krótko po szczepionce zauwazylismy dziwne miny Mateusza(smiech z zamknietymi oczami, skupianie sie na tv(jak przeszkadzał ktos w oglądaniu bajki to zaraz sie wkurzal)). Mowa która bardzo ładnie sie zaczeła przed szczepionką zatrzymała sie aż do dzis-cały czas miał swoje zachowania, inne przed szczepionką ale wiązaliśmy to z etapami rozwoju Pół roku po MMR2 poważnie zachorował-bez powodu 40 temp, wymioty(jedyny raz w zyciu) i i bardzo widoczne nasilenie negatywnych zachowań-gryzienie wszystkiego, chodzenie na palcach, machanie rekami. Po pewnym czasie poszlismy do lekarza stwierdzic czy nie ma Mati ADHD gdyz jest on bardzo zywiołowy i energiczny. Dostalismy wyrok-autyzm-potwierdzony przez neurolog, psycholog, lekarza rodzinnego i komisje orzekającą Od tego czasu zaczelismy ostrą walke(wrzesien 2007)

Gość gość
Wiesz Ty cokolwiek o autyzmie? Bo ja sporo, sama mam autystycznego syna. Jedyne powiazanie pomiedzy szczepionka mmr a autyzmem jest takie, ze ta choroba ujawnia sie najczesciej wlasnie w tym samym czasie, kiedy podaje sie szczepionke. Nikt o niej jeszcze nie slyszal, a dzieci tak samo na autyzm chorowaly. Rodzice sa sfrustrowani, bo na ta chorobe nie ma lekarstwa, a nie ma wlasnie dlatego, ze nie wiadomo skad sie bierze. Lekarze biora pod uwage kilka mozliwosci, w tym mikrouszkodzenia okoloporodowe, ale pewnosci nie ma nikt. Tymczasem rodzice, w swojej rozpaczy, koniecznie chcia znalezc skutek, przyczyne i winowajce. Obecne modne jest obwinianie szczepionek. Dodam, ze mam jeszcze mlodszego syna, szczepiony byl dokladnie tak samo i jest zdrowy jak ryba.

Gość gość
Poza tym kazdy lek ma skutki uboczne. Czytacie czasami ulotki od antybiotykow? Moj brat tez tak psioczy, ze szczepionki to swinstwo, ale od wrzesnia zdazyl w corki wpakowac 6 roznych antybiotykow i niczego zlego w tym nie widzi.

Gość gość
Wywiad z dr. Hubertem Czerniakiem