Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mysia023

strach przed pustym pęcherzykiem ciążowym - proszę o pomoc

Polecane posty

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Cztery dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Najpierw zrobiłam test, a następnie udałam się do lekarza. Ostatnią miesiączkę miałam 29.05, cykle nie są zbyt regularne wahają się od 28 do 33 dni. Nie wiem kiedy dokładnie doszło do zapłodnienia podejrzewałam 10 czerwiec, ale sama nie jestem pewna. Lekarz zrobił mi usg dopochwowe i od razu powiedział, że jest przyczyna moich dolegliwości. Jednak po jakimś czasie powiedział, że jak na 9 tydzień, to jest trochę mały. Uspokoił nas jednak, że tak czasem się zdarza i za 2 tygodnie zrobi usg na lepszym sprzęcie i będzie wiedział wszystko dokładnie (zrozumiałam, że tydzień ciąży mi dokładnie powie). To jest moja pierwsza ciąża zupełnie nie wiedziałam o co pytać i co powinno być widać na monitorze usg. Jednak przestraszyłam się czytając wypowiedzi, że już dokładnie powinnam widzieć zarodek. Zapomniałam wziąć zdjęcia od lekarza. On dał mi cały pakiet badań ciążowych i kazał przyjść za 2 tygodnie(16.08). Powiem szczerze, że umieram z niepewności. Pierwszy test robiłam 30.06, ale nic na nim wtedy nie wyszło. Jutro idę wykonać wszystkie badania. Czy powinnam się martwić sytuacją na usg? Dodam, że nie mam żadnych większych bóli ani plamień. Pocieszam się tym, że lekarz zrobił ze mną szczegółowy wywiad i nie wspomniał nic o ewentualnej obumarłej ciąży ani o pustym pęcherzyku ciążowym. Czy wynik hcg, który jutro robię może dać mi jakąś odpowiedź?

tez ostatnia miesiaczke mialam 29 maja. jestesmy zatem na tym samym etapie ciazy. w tej chwili nie mozna juz mowic o pęcherzyku a o zarodku z bijącym serduszkiem. pewnie lekarzowi chodzilo o to, ze zarodek jest maly. ale skoro masz różne cykle i zdarzaja sie dluzsze to pewnie ciaza jest mlodsza niz wydawalo sie lekarzowi i za 2 tygodnie rozwieje twoje obawy. nie martw sie :)

Gość zmartwiona fanka
5 dni różnicy w cyklach to nie są opóźnienia- cykle masz regularne. Nie wiesz, zapewne, kiedy doszło do zapłodnienia - a szkoda. Powiedz mi też,czy ty sie obserwujesz ? śluz, temperatura ? Ja naprawde nie chce być złym prorokiem, dlatego powinnaś iść zrobić Betę HCG w odstępie 48 albo 72 godzinnym. Na tym etapie ciąży ( jeśli rzeczywiście jest ona młodsza niż z OM) to jedyna metoda na rozwianie wszelkich wątpliwości. Trzymam kciuki!!!

Dziękuję za odpowiedź. Teraz mam duży niedosyt, że nie dopytałam, ale na szybko stwierdziłam, że gdyby było coś nie tak, to lekarz by mnie na to jakoś nakierował. Właśnie najgorsze jest to, że lekarz pokazał mi monitor i powiedział żeby spojrzała i powiedział wskazując palcem, że to jest pęcherzyk ciążowy, ale nic zupełnie nic nie powiedział o zarodku. Bardzo się boje... co prawda na początku nie byłam szczęśliwa strasznie z informacji, że jestem w ciąży, ale szybko ją zaakceptowałam i zaczęłam się cieszyć, a teraz tak bardzo się boje.

W czasie cyklu nie obserwuje siebie. Z narzeczonym zabezpieczamy się prezerwatywami, ale byliśmy zawsze też świadomi, że to nie jest 100% zabezpieczenie i jeśli nawet zaszłabym w ciąże, to razem sobie poradzimy. W czerwcu miałam bardzo dużo stresu, co pocieszam się mogło wpłynąć na opóźnienie owulacji. Czy wiecie może jakiego mniej więcej wyniku hcg powinnam spodziewać się w tym tygodniu ciąży?

Gość zmartwiona fanka
nie chodzi mi o normy i tygodnnie ale o przyrost - normy dla poszczególnych tygodni są strasznie szerokie! Jeśłi przyrost w ciągu tych 48 h bedzie wynosić przynajmniej 66% - z ciążą wszystko ok. Po 72 h - 114%. Brak, lub mniejszy przyrost może świadczyć o ciąży ektopowej ( co u ciebie wykluczono) , bądz o pustym pęcherzyku. Nie stresuj się, tylko idz do laboratorium, zrob badanie - koszt ok 35 zl za 1 oznaczenie. Powodzenia !

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Na całe szczęście przypadkiem dostałam dwa skierowania na total beta hCG. Czy jeśli badanie zrobię jutro rano, to czy kolejne mogę zrobić w piątek popołudniu, czy lepiej poczekać do poniedziałku?

Gość fluffy duffy
meaaa, jestes w ciazy??????????????????? wow....

Hej! Wczoraj byłam na badaniach. Mój pierwszy wynik bety to 38 184,05 mIU/ml. Jutro z rana jadę zrobić kolejne badanie. Niestety na wynik będę musiała poczekać do poniedziałku. Bardzo się boję. Dam znak kiedy będę po wynikach. Mam nadzieję, że któraś z Was się jeszcze odezwie :) Ps. Po wykonanych badaniach niby wszystko ok z wyjątkiem wysokiego stanu bilirubiny(mam zespół gilberta) i wyższa obecność ketonów w moczu. Mam nadzieję, że jeśli ciąża jest prawidło, to nie zagrozi, to dzidzi. Pozdrawiam

w piątek nie wytrzymałam i pojechałam do innego lekarza.... i moja nadzieja wróciła. Dzidzia jest już widoczna i jej serduszko również bije :))) Dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi. Pozdrawiam