Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praca a zus

zatrudnienie

Polecane posty

Gość praca a zus

po mojej ciazy nei bylo widac, ze nosze dziecko. jestem przy cialku i waze prawie 85 kg. zatrudnilam sie w firmie, w ktorej pracuje 5 tydzien. termin mam za miesiac. pracodawca byl oslupiony gdy dowiedzial sie o ciazy. teraz mowi ze zus nie da mi swiadczen, bo potraktuje moja umowe jako fikcyjna. to prawda>?

Gość ja teżżżż
jak to ? kto potraktuje Twoją umowę jako fikcyjną? ZUS? Nie. Masz umowę, rodzisz za miesiac. Nawet gdybyś powiedziała pracodawcy zaraz po podpisaniu umowy, że jesteś w 8 m-cu ciaży to nie ma prawa cię zwolnić. Może (a raczej na pewno tak zrobi) przedłuży Ci do dnia porodu i tu się skończy Twoja praca. Potem przejmie Cię zus i będzie wypłacał zasiłek macierzyński. Jedyne co , to ZUS może mieć krzywe spojrzenie na Twojego pracodawcę, że zatrudnił kobietę w tak zaawansowanej ciaży. Będzie to dla niego podejrzane i w domysłach ZUSU potraktowane jako chęć wyłudzenia zasłku macierzyńskiego. Ty oczywiście jesteś "czysta" bo skoro nie było widać ciąży to nie musiałaś wołać od drzwi o tej informacji. Inaczej byłoby gdyby pracodawca zapytał cię (ale nie powinien) czy nie jesteś w ciaży. Nie martw się. Jak masz umowę podpisaną to jesteś bezpieczna.

Gość a badania lekarskie robiłaś?
Bo ja jak przyjmowałam się do pracy robiłam badania (jak każdy) i miałam podwyższone OB. lekarka od razu spytała czy nie jestem czasem w ciąży

Gość praca a zus
czyli mnie nie zwolnia? jakie badania, skonczyla mi sie umowa w jednym zakladzie pracy i lekarka na podstawie danych sprzed 8 miechow wystawila mi zaswiadczenie. pytam kogos o zus

Gość ..........................caAB
Twoj pracodawca napewno bedzie mial kontrole z Zus-u...a jak potraktuja to sie okaze...

Gość fhfdhfhddfh
dfhfhdhfdfhd

Gość sprawa ostatecznie może
skończyć się w sądzie zwolnić cię nie zwolni zus może się opierać z wypłatą ale wtedy zostaje ci sąd bo nie ma zakazu zatrudniania kobiet w ciąży, a ty nie musisz tego faktu ujawniać gorzej jeśli pójdziesz od razu na L4 z reguły zus jest na przegranej pozycji ale czasem możesz się szykować na sądowe batalie

Gość sprawa ostatecznie może
chyba że szef zrobi Ci świnię i sam zgłosi do zus że umowa fikcyjna lepiej żebyś wtedy mogła to udowodnić że rzeczywiście wykonywałaś swoją pracę miej w razie czego świadków jak odbierasz telefony w pracy przedstawiaj się zawsze imieniem i nazwiskiem

Gość fssfasaffsa
nie zrobi