Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bajka 1612

wzw TYPU C HCV kto ma?

Polecane posty

Gość Bajka 1612

Witam, jestem w szoku,bo Mąż oddał honorowo krew, a tu po 2 tyg. otrzymał wiad., że ma HCV. Boję sie o Niego, a także o Córeczkę i siebie, chociaż czytając opis dróg zakażenia niby się uspokoiłam, ale badania trzeba zrobić... Proszę o wiad. od kogoś kto też ma tego wirusa...

Gość bardzo dużo ludzi go ma
a jeszcze więcej nie wie, ze go ma i w tym problem. Bo zarażają nieświadomie. Zarazić się można gdy dojdzie do przerwania ciągłości tkanki, nawet drogą płciowa. U wielu ludzi nie daje znać o sobie nawet przez dziesiątki lat, nawet przez całe życie

Gość Bajka 1612
no właśnie, gdybym nie nalegała, żeby Mąż oddał krew to pewnie predko by sie nie dowiedział...

Gość Bajka 1612
boje sie tez, ze po tych wszystkich badaniach diagn. trzeba bedzie dłuuuugo czekac na ropoczecie leczenia....

Gość Bajka 1612
boje sie, ze po bad. diagn. trezba bedzie dłuuugo czekac na rozpoczecie leczenia....

Gość niekoniecznie dlugo
to zależy, jak się mąż czuje a przede wszystkim jakie wskaźniki odbiegają mocno od normy, wtedy podejmuje się leczenie i to w miarę szybko

Gość gfgfg
był seks bez gumy?

Gość Przenoszenie HCV
droga plciowa to tylko 3 % , wiec malo realne , raczej zarazil sie u dentysty lub przy pobieraniu krwi ,albo jesli mial przetaczana krew przed 89 rokiem ,bo wtedy jeszcze nie badano krwi na obecnosc tego wirusa .Dlatego kazdy kto mial przetaczana krew przed rokiem 89 powinien sobie zrobic test na HCV.

Gość Bajka 1612
chyba w grę wchodzi dentysta lub pobieralnia .... wynik p/wciał 34,a norma chyba do 0,9; jako dziecko lezał w szpitalu;

Gość Przenoszenie HCV
Ludzie boja sie HIV a HCV jest duzo bardziej podstepny i moze nie dawac o sobie znac nawet 30 lat az doprowadzi do marskosci i raka watroby .Wirus Hiv zyje poza organizmem ludzkim na przedmiotach zanieczyszczonych krwia 24 h a HCV podobno 3 tygodnie , choc spotkalam sie z informacja taka tez ze od 16 godzin do 3 dni .

Gość Bajka 1612
ja mam trombocytopenię i PODOBNO już dawno temu powinnam miec badanie na HCVa...nikt na to nie wpadł...

Gość Przenoszenie HCV
No to zarazila go niechlujna pielegniarka ,ktora obleciala wszystkich pacjentow na oddziale w tych samych rekawiczkach pobierajac rano lub wieczorem krew ,a powinna je zmieniac po KAZDYM pacjencie .Dlatego ludzie nie bojcie sie zwrocic pielegniarce uwagi w gabinecie zabiegowym lub w szpitalu , od tego zalezy wasze zdrowie lub zycie .Do zarazenia HCV wystarczy tylko niewidzialna ilosc krwi ,podczas gdy do zakazenia HiV potrzeba az sporej kropli ( ok 1 ml krwi ) .

Gość Bajka 1612
podstepna bestia, tez czytałam, że nawet 35lat bezobjawowo...

Gość druioljrwecbt
może zaraził się od ciebie, jak miałaś okres

Gość Bajka 1612
nieznosze niedbalstwa!!! jakby pielegniarka z własnej kieszeni płaciła za rekawiczki.... samapracowałam w laboratorium (krotko, bo 5 m-cy), moze ja to przynisłam do domu... chociaz strasznie przestrzegałam zasad higieny... musze sie predko zbadac...

Gość Przenoszenie HCV
Jesli pracowalas w laboratorium ...to duzo wyjasnia , naprawde wystarczy mala ranka niewidzialna podobno , tak pisza ale jak jest w teorii ... to ciagle malo znany wirus .

Gość Bajka 1612
dziwi mnie teraz fakt (dotarło to do mnie dopiero dzis), dlaczego nie bada sie kobiet ciezarnych pod tym kątem...? oznaczają tylko anty HBs-a

Gość Bajka 1612
no pewnie laboratorium... jutrojade po skier, do lekarza POZ

Gość druioljrwecbt
nie badają bo szkoda im kasy, na badanie i leczenie

Gość Przenoszenie HCV
Sama jestem pielegniarka nie pracujaca w zawodzie z powodu fobii HCV . Mam tez kolezanke pracujaca w przychodnie w gabinecie zabiegowym i opowiadala mi ze jak ona idzie sobie pobrac krew do kolezanki w przychodni ( kolezanki z gabinetu ) to prosi ja najpierw by zmienila rekawiczki , bo ona wiec ze tam zmieniaja rekawiczki dopiero po kilku pacjentach jak sie uj***a krwia , a powinni po KAZDYM bo wystarczy ze dotknela krwi pacjenta czy igly , wacika , wystarczy pare komoreczek - NIEWIDZIALNA ILOSC KRWI . Dlatego ludzie jak wchodzicie do gabinetu a pielegniarka ma juz rekawiczki na sobie to najprawdopodobniej sa to rekawiczki po poprzednim pacjencie ,wiec macie prawo zazadac by przy was zmienila rekawiczki .Takie niedbalstwo to poprostu kryminal ,ale dentysci i pielegniarki nadal czuja sie bezkarnie z powodu bezobjawowosci wirusa .

Gość druioljrwecbt
daj znać jak się zbadasz, ciekawa jestem czy można przez seks się zarazić

Gość druioljrwecbt
ale żadna pielęgniarka nie dotyka rany

Gość Przenoszenie HCV
Rany nie dotyka ale przyklada wacik ,a nieraz po wyjeciu igly krew sie leje , pozatym moze dotkanc igly . Pielegniarka MUSI zmieniac rekawiczki po kazdym pacjencie takie sa przepisy a one nie wziely sie z powietrza

Gość druioljrwecbt
na czym polega praca w labolatorium? Jest niebezpieczna?

Gość Bajka 1612
nawet jak sie okaze, ze ja tez mam HCV to nie bedziemy miec "winnego"; mogłam ja przywlec z laboru, a Mąż pomylił maszynki do golenia (oboje uzywamy tego samego koloru); czy biopsja wątroby jest bolesna???

Gość Bajka 1612
człowiek za takie grosze tam pracował, az wstyd; mgr analityki med.w labor w 2006r. 766zł na rękę - dacie wiarę????????????????????????????????????????????????????????????

Gość Bajka 1612
fajna jest pracownia hematologii lub chemii; reszta to beznadzieja; mnie szefowa chciała przuczac na serologie, wiec sie zwolniła, bo to nie na moje nerwy; nienawidziłam na studiach tego przedmiotu;

Gość Bajka 1612
na moich oczach doswiadczona laborantka z wiloletnim stazem dziabnęła sie igłą w palec, juz pobrała krew pacjentowi i chowając igłe nie trfaiła do tego plastikowego opakowania na igłę

Gość druioljrwecbt
miałaś do czynienia z materiałem zakaźnym? Jak się mozna zakazić w takiej pracy? Jestem ciekawa bo sama muszę się zbadać i ciągle zwlekam. Raz miałam seks z kimś chorym.

Gość Bajka 1612
miało byc powyzej, że wiec sie ZWOLNIŁAM