Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie jak w temacie

Czy spotkałyście z czymś takim żeby chrzestną była kobieta w zaawansowanej ciąży

Polecane posty

?

Gość tak- siostra mojej mamy
siostra mojej mamy podawala mojego brata w 8 miesiacu

Gość Flame..
Bylam chrzestną w 9 m-cu ciązy. A to jakis problem czy zabobon?

Gość romannna
Ja bym nie chciala byc chrzestna w ciazy ani krotko po ciazy,nie chcialabym miec chrzesniaka w wieku porownywalnym do mojego dziecka. Bo wiem,ze bylabym kiepska chrzestna,malo by knie interesowalo to dugie dziecko,gdybym miala wlasne w tym samym wieku

Gość opcja -szukaj- nie boli
zabobony są właśnie niekatolickie :) pismo święte zabrania wierzyć i uprawiać czary oraz wróżby. Dlatego mnie rozwalają niemowlaki przyjeżdżające do chrztu w wózku z czerwoną kokardką na uroki :D

ktoś z bardzo bliskiej rodziny mnie o to poprosił, a nie bardzo mogę odmówić, bo przecież sama będę mieć dziecko do chrzczenia. Gdybym nie była w ciąży to nie byłoby z tym żadnego problemu, ale jestem i w tej sytuacji mam wątpliwości. Mi tu już nawet nie chodzi o zabobon ale jakoś tak mi się to dziwnie gryzie jedno z drugim. Na zdjęciach dziwnie by wyglądała chrzestna z brzuchem. Może dla kogoś to głupie ale nawet nie wiem czy mogę trzymać dziecko na rękach będąc w ciąży. Zresztą ja się troche martwię bo dziś mogę obiecać że się zgodzę a skąd wiem jak ja się będę czuć za poł roku. Boję się że coś nie wypali i im narobię problemów tylko. Mam nerwicę i na ten czas muszę sobie radzić bez leków. Oprócz tego w przyszłości na wizytach mogą być niezręczne sytuacje. Będę szła np. ze swoim dzieckiem w odwiedziny do swojego chrześnika, będę chciała dać mu prezent a moje dziecko rówieśnik będzie patrzyło i nie będzie wiedzieć o co kaman. Albo jeszcze głupsza sytuacja, będzie wymiana prezentów ja swojemu chrześnikowi, a rodzic chrześnika mojemu dziecku. Chociaż sama nie wiem po co tu o to pytam. Zaraz pewnie przeczytam że jak mi coś nie pasuje to nie muszę się zgadzać, a to nie takie proste, bo rodzina może tego nie zrozumieć i się obrazić.

Gość MgłaPoranna
ja uważam, za nietakt proszenie kobiety w ciąży o bycie chrzestną i to nie z powodu zabobonu. Narodziny dziecka to wielka radość ale i wydatek, wyprawka itp a wiadomo, że chrzestna zawsze chce dać chrześniakowi dobry prezent czy pieniądze. A jak komunia wypadnie jednego dnia to co wtedy? Nie ma innych osób w rodzienie?

masz rację. Chyba będę musiała spróbować z nimi o tym porozmawiać, chociaż nie mam pojęcia jak na to zareagują. Mogą uznać że sama wymyślam sobie problemy.

Gość mosiaaa
Ja bym powiedziala tak,jak mowisz -nie wiezz,jak bedziesz sie czula,trzymac dziexka raczej nie bedziesz.mogla. ja teraz swoje 10-kilowe taszcze mimo.ciazy,ale jestem przyzwyczajona. w pierwszej ciazy nie nosilabym zadnego dziexk,nawet bardzo malego. W ogole dziwie aie tej prosbie,chyba kazdy wie,ze to jest sprawa dyskusyjna i wiele osob ma obiekcje. Jak chca cie koniecznie na chrzestna,to moga przesunac termin

A wiesz, że dla mnie to wymyślony problem. Owszem, zgadzam się, ze może nie wiesz, jak będziesz się czuła, może urodzisz wcześniej (odpukać), ale ostatecznie chrzestengo mozna znaleźc nawet w ostatniej chwili. Natomiast inne argumnety są dla mnie dziwaczne. :o Mojego syna chrzestny ma syn o 10 dni młodszego od mojego i nigdy by mi do głowy nie przyszło, że to może być jakiś problem.