Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

goksi

pytanie do Mam 3 dzieci

Polecane posty

Jak to było u was z tym 3 dzieckiem planowane czy raszej tak wyszło :)

Gość a ciebie co to obchodzi?
ksiazke piszesz? :O

Gość koli_8
My właśnie zaczęliśmy myśleć o trzecim i planujemy na przyszły rok rozpocząć starania, ale trudna to jest decyzja, trochę tak chciałabym, a boję się już wolalabym wpadkę.

a ciebie co to obchodzi? tak i tej strony nie może mi brakować zapytać nie mozna

koli_8 dlatego pytam bo to trudna decyzja ja też bym chciała 3 ale zdecydować trudniej

U nas planowane, ale wszystkiego zaplanować nie można. Gdyby było tak jak planowaliśmy to Zosia miałaby już 2,5 roku teraz.

to prawda życie pisze różne scenariusze nie zawsze jest tak jak my chcemy :)

Gość koli_8
Ja też mam Zosię (5l), ale u mnie to wogóle będą duże różnice wiekowe jak się w końcu zdecyduję

Gość koli_8
Chcieliśmy zacząć starania od marca 2013, Ciężka decyzja, z jednej strony moje dzieci są już duże i tak trochę trudno mi się z tym pogodzić, z drugiej jest to już wygodne, ale jak dużej o tym myśle, to fajnie byłoby miec jeszcze jednego maluszka w domu z dzieciakami jest fajniej, weselej, cały czas coś się dzieje, a to jakaś awantura, a to zabawa. Starsza już powoli zaczyna mieć własne życie, koleżanki, obozy, itp.

Gość Alinkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
cała trójka zaplanowana,synowie maja 15 i 12 lat a córka 6 :)

może jak ktoś by mi powiedział że teraz będzie dziewczynka to bym się szybciej zdecydowala mam 2 chłopców ale nie wazna płeć byle zdrowe było decyzja trudna

Gość koli_8
Ja mam 2 córki i myślę, że będzie 3 Nawet jak się nad imieniem zastanawialiśmy to od razu dla dziewczynki. Trochę obawiałabym się miec chłopaka, model wychowania dziewczynek mam sprawdzony a z chłopce trzeba inaczej. Jejku ja się chyba wkręcam coraz bardziej. Jednego czego się boję to bliźniaki, ale na to wpływu raczej nie mam.

Powiem tak: my z mezem jeszcze jakos studenciaki chcielismy miec 3 dzieci. Jak sie urodzilo pierwsze, przejrzelismy na oczy, jakis to zasuw jest przy dziecku :-O Ale nie porzucilismy mysli o kolejnym potomku, choc wahalismy sie, czy zdecydujemy sie na trojke. Gdy bylam w drugiej ciazy, czulam sie tak koszmarnie, ze wywrzeszczalam niemalze, ze trzeciego dziecka nie bedzie na pewno!!! Ale coz ludzkie plany do Opatrznosci - okazalo sie, ze bedziemy mieli bliźniaki :-P I tym sposobem nasze pierwotne marzenie o 3 dzieci spelnilo sie jakby troche poza nami ;-)

To macie w pewien sposób "łatwiej". Wasza decyzja będzie lepiej odbierana no bo w końcu macie dzieci jednej płci, marzycie o innej (tak przynajmniej sobie niektórzy tłumaczą). U nas niejednokrotnie się zdarzyło że ktoś zaskoczony pytał" jak to? macie chłopca i dziewczynkę i chcecie jeszcze jedno?!" :)

Gość elmary
ja planuje zaczac starania o 3-cie w wrzesniu, najlepiej zeby od razu sie udalo ;) i najchetniej wolalabym bliznieta, chlopca i dziewczynke, a jesli przypadkiem sie nie uda, to moze byc jedna dziewczynka ;) chociaz szczerze mowiac imie mam wlasnie dla chlopca ;) no jesli nie uda sie we wrzesniu, to omijam pazdziernik i probuje dalej;)

Gość koli_8
Być może tak, trochę łatwiej, ale z drugiej strony mnie denerwują te stwierdzenia typu to teraz chłopaszek by się przydał, kiedy ja wcale nie jestem pewna czy bym wolała i nie chciałabym aby ktoś myślal, że mamy parcie na męskiego potomka i że pewnie będziemy "robić" aż do skutku. Poza tym w opinii innych ludzi troje dzieci to już dużo i na pewno będa jakieś głupie komentarze.

Gość dziecko iel ty masz lat
elmary nie byc taka pewna ze uda ci sie hop i juz:O znam takie pary ktroe maja dzieci i juz w kolejnme ciaze nie umia zajsc nawet przez kilka lat

Gość elmary
tez mam chlopca i dziewczynke i zawsze mowilam : nigdy wiecej! parka przynajmniej nie niesie za soba poczucia swego rodzaju niespelnienia co do plci. ale coz, plany sie zmieniaja, potrzeby i model rodziny w jakim chce sie zyc... no i dlatego chce miec bliznieta zeby i cyn i corka mialy brata/siostre ;)

Gość koli_8
Poza tym my chcemy dziecko z innych powodów niż te z płcią związane. Ja w październiku wyjmuję spiralę, ale starania chcemy zacząć w marcu, no chyba, że wyjdzie inaczej.

Gość elmary
nie mam pewnosci, ze mi sie uda, ale w to wierze. przy pierwszej dwojce udalo mi sie zaplanowac plec i date poczecia, wiec licze, ze i teraz sie uda. dlaczego mam myslec, ze bedzie inaczej? nie lepiej byc optymistycznie nastawiona do wszystkiego?:) a jak sie nie uda - no coz, bedzie to super, nie bedzie to nie, mam juz dwojke wiec nie zalamie mnie fakt nie posiadania kolejnych dzieci :)

Ja mam koleżankę która ma syna i córke powiedziała że wiecej dzieci juz nie planuje bo ma już parkę ale teraz w sierpniu będzie rodziła 3 nie planowane widocznie tak miało być

To zależy od tych "innych". Ludzie są różni. Ja w swoim środowisku mam bardzo dużo rodzin z trójka. I często się spotykam z mamami które mają 2 dzieci i mówią "o my też chcemy trójeczkę". Natomiast chyba wypowiedź jednej osoby mi utkwiła głęboko w pamięci. Że to okropne mieć więcej niż dwoje dzieci (najlepiej "parkę") bo wtedy w domu jest jak na imieninach- zawsze tyle talerzy do zmywania :D:D To mi mówiła jakaś starsza pani, matka jedynaka. Nawet nie wiedziała ile mam dzieci, opowiadała o 5 dzieci swojego brata i była tym faktem strasznie oburzona :D:D:D Myślę ze zdecydowanie nie ma co się przejmować tym "co ludzie powiedzą" bo oni ZAWSZE będą gadać. Zawsze znajdą się tacy którym coś nie spasuje."Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził"

W dzisiejszych czasach jak ktoś ma 3 albo 4 dzieci to już osadzaja ze to patologia Ja też znam duzo par któr maja 3 dzieci może to 3 nie zawsze planowane ale kochane

Gość ja to bym chcialaaa
miec chociaz to jedno wyczekanea o dwójce to moge pomarzyc!

Gość koli_8
Ja właśnie nie znam nikogo, kto by miał 3, w większości nie mają wcale dzieci, albo 1 lub 2 i szczerze to nie przejmuję się opiniami, bo takie na pewno bedą. Ja lubię być mamą. Kocham moje dzieci, które sa cudowne. Różnica wieku mnie tylko martwi, bo powtarzałam sobie, że ja nie chcę mieć dużej między moimi dziećmi a wyszlo jak wyszło między pierwszą a drugą jest 5 lat różnicy a jeśli urodzi nam się w przyszłym roku to różnica między pierwszą a trzecią będzie 11 lub 12 lat. Poza tym zastanawiam się jak zareaguje młodsza na młodsze rodzeństwo, bo na razie to ona gra pierwsze skrzypce. Powoli je wypytujemy co one na to i czy chcą jeszcze rodzeństwo. Starsza chce braciszka a młodsza siostrzyczkę, ustawiamy je, że to nieważne jaka będzie pleć. Trochę zmaścilam bo pozbylam się większości rzeczy po dzieciach i będziemy musieli się na nowo zaopatrzyć.

Nie bylo planowane .Bylam trzy razy w ciązy , w tym tylko druga byla swiadoma planowana. Pierwsza ciąza to wpadka (blizniaki na dodatek, nie ukrywam ze nie skakalam z radosci do sufitu) Druga ciąza byla planowana ale minelo dobrych kilka lat jak starsze chodzily juz do szkoly , i ostatnia trzecia ciąza z zawodonosci antykoncepcji.Nie jestem przeciwnikiem aborcji ale bylam na tyle mentalnie, finansowo,emocjonalnie gotowa ze nie musialam poddawac sie zabiegowi,i 2 ciąze nie planowane swiata mi nie zawalily

Gość MamaMamaMama
Ja mam 4 dzieci i wszystkie planowane :) 21, 19, 13, 4 :)

ToksycznaKobita to w sumie byłas 3 razy w ciazy 1 planowałaś i masz 4 dzieci jestes szczęściarą czy morze coś pokręciłam

Tak bylam 3 razy w ciązy lecz mam 4 wlasnych biol.Pierwsze to blizniaki (za jednym zamachem odrazu 2-parka) druga planowana to corcia, i najmlodsza tez corcia.Za szczesciare akurat siebie nie uwazalam przy dwoch ciązach wpadkowych,i radosci po mnie widac nie bylo,raczej zlosc na samą siebie bo dziekco to nie maskotka ale pracochlonna "zabaweczka" ktorą nie mozna odlozyc na polke,lecz to zywa istota

Równiez męza dwoje dzieci z jego poprzedniego związku mieszka z nami od 8 lat,mimo ze ich nie urodzilam to od malego wychowywalam wspolnie z mezem,juz nastoletnie obecnie