Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamamkuby

kiedy wasze dzieci zaczeły chodzic?

Polecane posty

Gość mamamamamkuby

kiedy wasze dzieci zaczeły chodzić (samodzielnie).. ? i co poprzedzało to wydarzenie ? :)

Gość mamamamamkuby
halooo;)

Gość mamamamamkuby
nikt nie odpowie?

Gość ja powiem
moj syn zaczal chodzic jak mial 15 miesiecy. super chodzil juz jakis czas wokolo wszystkiego bal sie odczepic i isc sam. w ten dzien kiedy zaczal chodzic sam bylo to rano przed drugim sniadaniem byl w swoim pokoju ja w kuchni wolam go zeby przyszedl na drugie sniadanie i on przyszedl doslownie sam. od tej pory chodzi juz samodzielnie. nie bylo to tak ze sam robil po pare kroczkow poprostu byl jego czas i poszedl sam

Gość Mój mały jak zaczął chodzić
miał 10,5 miesiąca.Z dnia na dzień.Dzień wcześniej nawet nie chciał sam stać a na drugi stanął i poszedł :).I tak lata od tamtej pory.

Z blizniakow to Corka 7.5 mies, jej brat blizniak jak mial 13 mies druga jak miala 10-11 mies,a trzecia 9.5 najpierw na podlodze albo raczkowaly lub tylkami szuraly,i chwytając sie komody, pufy, kanapy same probowaly wstawac,kilka krokow trzymają sie czegos tez robily a pozniej sie zaczely przestawac czegos podpierac.Bywalo tak ze sporo razy polecialy do przodu lub do tułu uderzajac sie, ale szybko zapominaly

moj pierwsze samodzielne kroczki zaczal stawiac jak mial 10 mies. ale na tym poprzestal ze czasami przeszedl sam pare kroczkow i zaraz sie czegos i tak przez 2 mies. dzien po swoich pierwszych urodzinach po prostu zaczal chodzic i naprawde niezle mu szlo bo prawie sie nie przewracal :) to wydarzenie poprzedzaly jego urodziny ;)

Gość xx ja ci odpowiem xx
Martwisz się, że dziecko jeszcze nie chodzi? Nie przejmuj się. Oto moja historia. Moja Córka miała wtedy 13 miesięcy. Wówczas zaczęła chodzić, ba od razu biegać po całym mieszkaniu. A było tak: Poszliśmy do znajomych. Tam było łącznie czworo dzieci w podobnym wieku. Wszystkie dzieci chodziły, ona jedna, jeszcze nie. No i miała problem. Duży problem, na czworakach nie nadążała za nimi! Nie zdążała do zabawek! W pewnym momencie zrobiła się czerwona na twarzy, wstała i poszła, a właściwie pobiegła za pozostałymi dziećmi! A ja, podobno zaczęłam chodzić, gdy miałam 10 miesięcy, a druga moja Córka, gdy miała 11 miesięcy. Jak widzisz, nie ma reguły. Ludowe powiedzenia mówią, że "roczek" dziecko powinno przejść na własnych nogach. Ważne, żeby dziecko wstawało na nogi. Żeby stało w łóżeczku trzymając się szczebelków, lub poza łóżeczkiem, przytrzymując się mebli. Z reguły tak to się właśnie zaczyna. Dzieci chodzą od mebla, do mebla. A wracając do mojej Córki, której nie spieszyło się do chodzenia, to dziś ma kilkanaście lat i gra w juniorskiej lidze siatkówki. To, że późno dziecko zaczyna chodzić, jak widzisz, nie ma większego znaczenia. Pozdrawiam :)

Gość klaudi&wiki
chodzic zaczely oby dwie cory rok i miesiac kolo roczku pierwsze kroki przy meblach

Gość klaudi&wiki
moje cory oby dwie poszly samodzielnie rok i 1 miesiac kolo roczku zaczely przy meblach

Gość gryczka
Syn zaczął samodzielnie chodzić (kilka kroków bez podtrzymywania) dosłownie 2-3 dni przed pierwszymi urodzinami :-) Wcześniej przez kilka tygodni przemieszczał się wzdłuż mebli, przytrzymując się ich. Wcześniej bardzo mało raczkował, dosłownie ze 2 tygodnie, głównie pełzał :-p

Gość mama dwóch dziewczynek
moja starsza miała 8 m-cy jak poszła, nie raczkowała, ale samodzielnie wstawała już w pół roczku i próbowała iść krokiem dostawnym do boku trzymając się poręczy łóżeczka już w 7 m-cy. A mała jeszcze sama w tym wieku nie siedziała... Poszła kilka tygodni przed roczkiem. Dzieci są różne, różnie się rozwijają...

Gość moja córka
córka urodzona z lutego 2011 i chodzi od 3 tygodni. Wcześniej tylko na czworakach i czasami stawała przy meblach.

Gość Vileani
Moja córeczka zaczęła chodzić w wieku 10 miesięcy. Wcześniej już swobodnie poruszała się przy meblach. Całkowicie samodzielne chodzenie zaczęło się od wstawania i stania na środku pokoju, kupiliśmy taki pchacz i po dwóch dniach "pchania" zaczęła chodzić samodzielnie bez podparcia i całkiem dobrze sama sobie radziła. Zapraszam na bloga,gdzie opisane są sprawdzone rzeczy dla dzieci: http://mama-dziecko.blogspot.com/ oraz jeśli wybieracie imię dla dziecka to pomóc może serwis: http://imionadladzieci.com/

Gość moja córeczka malutka
do 9m chodziła przy czymś, natomiast 2 dni po 9m wstała sama z podłogi, później ćwiczyła to przez kilka dni i któregoś dnia zaczęła tuptać sama. Miała ok.9,5 m

Gość QwertyyRt
9 miesięcy :-)

Gość nfcvfdkdfm
mój mały miał 8 miesiecy jak zaczoł chodzić:)

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaa0
pierwsze kroczki przy meblach zaczęła robić w wieku 9 mies. a chodzić jak miała 13 mies :)

Stawać sam zaczął w wieku 7 mies a chodzić przy czymś-8. W wieku 9 odważył się iść sam :). Kłopot był, bo buciki ortopedyczne musielismy zamawiać-nie robili takich malutkich :).

Gość her hhrabina
Samodzielnie chodzic, bez trzymania za reke i mebli-dzien przed skonczeniem 15 m-cy.

Gość SabinaSarnkowa
przy meblach 8-9 miesiecy samodzielnie 10 miesiecy

Gość RTGWA
Jakieś 14m

Gość moja zaczela chodzic
w wieku 11 miesiecy sama a ja zachecilam tym , iz stawalam troszke oddalona od niej wtedy zrobila ten jeden kroczek wtedy w nagrode ja podnosilam :D z czego bardzo sie cieszyla :D no i musialam tak czestooooooooooo robic :O nie polecam bo kregoslup bolal :D zaznaczam iz jej nie zmuszalam , zauwazylam ze kilka razy zrobila krok ale bala sie samodzielnie no i tak sie rozpoczelo chodzenie dzis ma 13 miesiecy i biega jak szalona :)

Gość pstryczka00
mój synek sam chodził po 2-3 kroczki, potem 5-6 od 9 msc, a od 11 to już tak biegał, że w domu tylko wiatr mam :)