Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buudowniczkaaa

Jak się mieszka w domu 100 M 2 ?

Polecane posty

Gość buudowniczkaaa

Witam serdecznie , planujemy z mężem budowę domu 106 m 2 + całkowite podpiwniczenie, chciałabym się zapytać tych którzy budowali taki domek z otwartą kuchnią i jadalnia ( wiadomo w starym budownictwie układ pomieszczen nie zawsze był przemyślany i przestrzenny ) , planujemy w przyszłości 2 dzieci , na poddaszu będą 4 pokoje wielkości od 13 m 2 do 10 m2 , na dole 1 pokój 12 m 2 Znajomi mówią ze to bardzo mały dom , ze będzie ciasno itp , mi się wydaje wystarczający ale chciałabym poznać opinię innych , pozdrawiam

Gość czyli że domek będzie miał
wymiary 7x7 metra:classic_cool: to prawie jak garaż

Ja własnie siedzę w takim domu, który ma 105 m2. Salon z jadalnią i dwa pokoje. Mieszkają tam 3 osoby. Jak ktoś przyjedzie w gości, to nie ma gdzie spać, na dmuchanym materacu w salonie, albo na polówce. Dla dwójki dzieci to stanowczo za mało miejsca. Jak będziecie mieć chłopca i dziewczynkę, powiedzmy z 4letnią przerwą, to co? Razem będą w pokoju mieszkać? Czy Wy w salonie będziecie spać, takim otwartym na kuchnię? Jak na mój gust, to stanowczo za mały dom na 4 osoby. Jeszcze jeden pokój by się przydał.

Gość buudowniczkaaa
8,45 x 10,20

Gość buudowniczkaaa
na dole będzie jeden pokój na górze 3 także 2 pokoje dla dzieci n górze jak cos się znajdą ... + sypialnia na dole zapasowy dla gości powiedzmy Nie chcemy brać kredytu na budowę , bedziemy budować z oszzesdnosci działka mała także na luksusy nie ma co liczyć

Gość buudowniczkaaa
kemma moze masz nie funkcjonalny układ ?

Gość dcfvgbnm,
5 pokoi to wystarczająco,kobieto. My mamy 6 ale jeden to gościnny a drugi przerobiony na garderobę, bo za dużo było. Mamy jedno dziecko. Jak będzie drugie to garderobę zamienimy na pokoik. Powierzchnia naszego domu to 160, ale mamy duże łazienki, spiżarnie, pralnie i korytarze. Bez tego można się obejść,albo zrobić mniejsze :)

Układ jak układ. Dom ma 105 metrów w podstawie a nie ma się gdzie ruszyć tak naprawdę. Nie wyobrażam sobie mieć o połowę mniejszego dołu i takiej samej góry. U nas, jak będzie góra zrobiona, to będzie 170 m2 i wtedy to będzie dom, a nie szopa na kosiarkę i grabie.

Gość oczywiście że
to odpowiednia wielkosć

Gość buudowniczkaaa
Kemma tak i kredyt na 40 lat ???? Ja mam zamiar wybudować 5 lat a potem podróżować i żyć a nie martwić się kredytami ! ... wspołczuje sprzatania pozniej i mycia okien

Gość buudowniczkaaa
Quis leget haec? właśnie wydaje mi sie ze wszystko zalezy od dobrego rozmieszczenia pomieszczen , dom moze mieć 150 m a złe rzuty i tak bedzie za mały

A co to jest umyć 5 okien, w tym jedno balkonowe? W bloku mam więcej. Ze zrobioną górą 7 będzie. Sprzątania też nie ma jakoś dużo. Ani kredytu. Nie wiem, ja bym już wolała w bloku mieszkać.

Gość oczywiście że
tym bardziej ze to wielkość użytkowa te 106m2. A ty Kemma nie bądż taka złośliwa, ludzie mieszkają na 30m2 i chwalą sobie. Najgorzej przyjść na gotowe i jeszcze jęczeć jak ciasno, a sama sobie na to zarób

Gość 10 m2 to klitka a nie pokoj
bedziesz miec 4 pokoje wielkosci szafy.

dokladnie tak ;) najwazniejsze ze nie bierzesz kredytu ;) moze byc ciasny , ale wlasny. przynajmniej bedziesz spac spokojnie ;) na kafe kazdy zarabia po 10 tys. 2 tys. wydaje na jedzenie w domu 2 samochody , zadnych kredytow i super posady nie przejmuj sie glupimi wpisami ;)

Gość buudowniczkaaa
dzięki kochane, a zazdrosc mnie napewno nie zżera , marzyłam jednak o 130 m ale po wyliczeniu kosztów kosztuje to o wiele więcej , będziemy mieli całą piwnicę dodatkowo także idzie też tam zrobić salon i pokoje , widziałam i naprawdę wygląda to super :)

Gość oczywiście że
a tak nawiasem po co ci male 4 pokoje na górze. Nie lepiej zrobić 3 sypialnie wygodne?

oczywiście że - a kto jest złośliwy. Piszę po prostu jakie mam zdanie. Dom nie jest mój, więc mi to zasadniczo wisi, ale ja bym w 4 osoby na tych 100 m2 mieszkać nie dała rady. Mam własne mieszkanie, 60 m2, jak wyjdę za mąż to będziemy z facetem budować dom, też pewnie bez kredytu damy radę. Ale że nas będzie tylko dwoje, to 100-120 m2 nam wystarczy w zupełności. Mieszkałam kiedyś na stancji w pokoju, który miał 10m2. Klaustrofobii można dostać. P.S. I nie zarabiamy wcale kokosów.

Gość 56u566i5i56
kurwa tyle metrów kwadratowych to ja mam mieszkanie :D🖐️

Gość oczywiście że
a czy rozróżniacie wielkość użytkową od wielkości mieszkalnej?- wątpie

Gość buudowniczkaaa
ehhh już sama nie wiem czy to naprawde az tak mało :( mąż powiedział ze więcej niż 110 m 2 nie damy rady wybudować ze względu na finanse , jest zdania ze nigdy przenigdy nie weznie zadnego kredytu - popieram go ale kurcze musiałabym być w takim domu by ocenić czy bedzie mi sie dobrze mieszkać , nie oczekuje od razu 200 m 2 ale chodzi o to by nie było zbyt ciasno

glupie gadanie ... :O bo stodola, bo klaustrofobia :O:O:O co jeszcze wymyslicie :O wychowalam sie na 170 m2 ( 3 osoby ) moglam w chowanego sie bawic :P;) teraz mieszkam kawalerce wielkosci mojego porzedniego pokoju. Zyje i mam sie dobrze. wszystko to kwestia przyzwyczajenia.

A guzik prawda - my mamy dom 110m2 i jest mnóstwo miejsca. Na dole mamy sporą kuchnię z jadalnią salon, pokój i łazienkę. Na górze 3 pokoje i łazienka. Miejsca jest aż nad to. Wystarczy sensownie rozplanowac pomieszczenia. Nie wyobrażam sobie domu landary gdzie trzeba cały dzień poświęcić na sprzątanie. Domu gdzie można się ganiać. Dom to nie hotel - masz się zmieścić TY i domownicy. Nie połowa rodziny.

Autorko jeśli nie planujesz więcej niż 2-3 dzieci to spokojnie wam wystarczy - pomyśl o tym,że zamiast sobie stawiać halę jak pod garaż samolotu postawisz mniejszy - za parę lat zostaniecie z mężem sami - dzieci napewno pojdą na swoje. I co robić we 2 na starośc w takim "pałacu"? My mamy mały dom choć stać było na większy. Ja nie lubię dużych pomieszczeń a u siebie mam mnóstwo miejsca

Gość buudowniczkaaa
dzięki ambasadorko, mysle ze rozwiałas moje watpliwosci :* zawsze moge zrobic pomieszczenia w piwnicy , tez mam fane pomysły na nią :)