Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spagettti dziś na obiad :)

na czym podsmażyć mięso mielone dla roczniaka ?

Polecane posty

Gość spagettti dziś na obiad :)

hej córka ma rok i kilka dni dzisiaj na obiad będę robić spagetti i nie wiem na czym podsmażyć mięso ? oliwa odpada bo córka jej nie lubi i nawet nie mam w domu. myślę nad smalcem (swój własnej roboty) bo kiedyś tu czytałam że własnie mamy na nim smażą ale nie wiem czy tak małym dzieciom ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaa222
na suchej patelni podlewając wodą w trakcie smażenia. Smalec jest za ciężki!! Nie powinno się go wogóle używać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okaoka
smalec? nie za ciezki dla malucha? sama nie uzywam. odrobina oleju lub woda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spagettti dziś na obiad :)
aaaaa222 - dzięki :) a ja znowu słyszałam że olej jest gorszy od swojego domowego smalcu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilia ławrykowskaa
smalec dla dzieci??? błagam, co wy tu wypisujecie??? nawet dorosłym nie wskazane sa tłuszcze zwierzece. najlepszy jest olej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilia ławrykowskaa
Zdrowe tłuszcze dla dzieci Tłuszcze w organizmie pełnią wiele funkcji oprócz funkcji zapasowej, uczestniczą w produkcji ważnych dla organizmu substancji m.in. hormonów, biorą udział w budowie błon komórkowych, wiele z nich jest niezbędnych dla naszego organizmu. Organizm człowieka również dziecka potrzebuje ok. 30-35% energii pochodzącej z tłuszczy. Tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych a najważniejszy podział kwasów tłuszczowych to kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienacycone oraz wielonienasycone. Z punktu widzenia korzyści zdrowotnych najważniejsze są kwasy tłuszczowe nienasycone w tym NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), których organizm nie potrafi wytworzyć, a które są dla niego niezbędne. Najlepszym źródłem tych kwasów oprócz ryb są oleje takie jak słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, z pestek winogron czy oliwa z oliwek. Różnią się one między sobą proporcjami kwasów jedno i wielonienasyconych. I tak przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron, natomiast więcej jednonienasyconych zawierają olej rzepakowy i oliwa z oliwek. W diecie dziecka ważne jest niezmiernie dostarczanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego. W wielu wiejskich regionach Hiszpanii nadal podaje się dzieciom kieliszek oliwy z oliwek, by zapewnić im prawidłowy rozwój.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilia ławrykowskaa
Olej rzepakowy jest jednym z najzdrowszych olejów dla maluchów. Prawda. Bezerukowy olej rzepakowy jest rzeczywiście bardzo zdrowy. Możemy go w kuchni wykorzystywać na wiele sposobów - nadaje się zarówno do jedzenia na surowo (jako dodatek do sałatek czy majonezu), jak i do smażenia, pieczenia czy gotowania. To wśród tłuszczów (poza oliwą) najlepszy wybór do dziecięcego menu. Inne oleje: słonecznikowy (mniej szlachetny, stąd jego niewysoka cena), kukurydziany, lniany, z orzechów, przeznaczone są do jedzenia na zimno. Do przyrządzania potraw na ciepło możemy od czasu do czasu użyć oleju z pestek winogron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilia ławrykowskaa
dlazcego nie szukasz informacji na ten temat w internecie na portalach żywieniowych, medycznych tylko na cafe? uważasz że lekarze mają gorszą wiedze w tym zakresie? naprawde nie rozumiem kobiet które wszystkiego szukają na cafe....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 0909-0
olej jest dobry ale nie do smazenia doucz się dziewczynko to TY się doucz. Olej rzepakowy, oczywiście dobry olej o niskiej zawartości kwasu erukowego jest najlepszy dla dzieci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfu8vbnm
podbijam up up olej jest dobry ale nie do smazenia doucz się dziewczynko A TO NOWINA olej jest dobry ale nie do smazenia, co za glomb z ciebie tylko oleje uzywa sie do smazenia i to jeszcze te najlepsze z oliwek na zimno tloczone maja swoja cene ale sa najzdrowsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilia ławrykowskaa
jasne bardziej pomocne są wpisy koleżanek z forum, które nie mają pojęcia o zywieniu maluchów a swoją wiedzę czerpią chyba od babci czy sąsiadki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość .,.,l/
a do zcego jest olej dobry jak nie do smażenia? ciekawe...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znalazłam to w necie,,
Dlaczego olej rzepakowy? Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zawarte w oleju rzepakowym są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Nasz organizm nie potrafi wytwarzać tych cennych składników, dlatego już od najmłodszych lat powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem, a olej rzepakowy zawiera idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1). Warto podkreślić, że zaledwie 1-2 łyżki oleju rzepakowego w codziennej diecie malucha, dodane do zupki lub przecieru warzywnego, pokryją zapotrzebowanie dziecka na te ważne składniki. A jeżeli chodzi o żywienie dzieci, to trzeba zaznaczyć, że olej rzepakowy ma neutralny smak oraz nie ma zapachu, dlatego jest łatwo tolerowany i akceptowany przez dzieci. Można go dodawać już do pierwszych dziecięcych zupek i przecierów jarzynowo-mięsnych, ponieważ może być spożywany już od 6 miesiąca życia. Możemy być także pewni, że nie zmieni smaku potrawy, a uczyni ją zdrowszą dla malucha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawa kawa zbożowaa
poziom kafeteri sięga dna! smalec do smażenia???? dla dziecka??? i jeszcze głupia się kłóci i upiera że ma rację. Olej słonecznikowy i oliwa jest dobra do sałatek. Do smażenia uzywamy oleju rzepakowego!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawa kawa zbożowaa
a moze znajdziesz w necie jakieś info które udawadnia Twoją rację. Bo emila się chociaż wysiliła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawa kawa zbożowaa
nie dość że nie zna się na podstawowych zasadach żywienia to jeszcze poziom kultury poniżej zera. Wulgaryzmy = brak argumentów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfu8vbnm
podbijam up up ciebie chyba pojebalo;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorrotkkaa
smalec dla dziecka???? ludzie nie czytajcie tego nawet! i jeszcze technolog zywinia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfu8vbnm
podbijam up up nie bede szukała w necie, ja to wiem, uczyłam sie o tym na przedmiocie technologia moze przedmiot lopatologia????????;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorrotkkaa
no uczyłas tego chyba na łopatologii w Wyższej Szkole Wiejskich Cepów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilia ławrykowskaa
podbijam Tobie się podstawówka kłania a nie wyższa uczelnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KAŻDE mięso także z roczniaka
możesz podsmażyć na tłuszczu - może być olej lub słoninka własna roczniaka :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfdggdsds
ja używam oleju albo masła, najzdrowsza jest oliwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do podbijam up
Ale jaki jest sens Twojej wypowiedzi? Chciałaś się pochwalić że skończyłaś studia/chodziłaś na wykłady? Autorka pytała na czym podsmażyć DZIECKU! Autorko: Najlepiej na ojeju rzepakowym. Ewentualnie jak nie chcesz dawać smażonego to tak jak ktoś pisał-na patelni podlewaj wodą i podduś mięso. Ewentualnie zrób na parze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do podbijam up
No to kiepsko Ci wyszło bo wypowiedziałaś się nie na temat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość misztalsky
Jak jest ktoś tu kto zna się chociaż trochę na patelniach to niech wejdzie tutaj http://e-naczynia.pl i mi doradzi którą patelnię wybrać dla mojej żony, bo ja jestem zielony w tych sprawach. Tak wiem typowy facet no ale co zrobić. Chce jej taką sprawić bo jak coś smaży to nie raz dostaje białej gorączki przez naszą starą patelnię, a chce jej trochę to ułatwić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×