Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cizia_mizia

Wasze sposoby na oszczedzanie.

Polecane posty

Oszczedzacie pieniadze? Liczycie na co je wydajecie? Ja nie :( Place karta i nie kontroluje ile wydalam w danym tygodniu. Postanowilam wiec na poczatku tygodnia wyplacac 100/120 na caly tydzien i z tego kupic jedzenie, kosmetyki i pierdoly. Jem w pracy, wiec jedzenia potrzeba mi tylko na weekend. Macie jakies swoje sposoby na kontrolowanie wydatkow?

Gość dajcie dziewczynie spokoj
wpłacanie na konto oszczędnościowe. mam właśnie 2 konta, jedno zwykłe, drugie oszczędnościowe, i tam przelewam od razu jakąś większą kwotę, i jak zostaje z miesiąca to przelewam znowu. generalnie zanim coś kupię to się dobrze zastanawiam, czy dana rzecz jest naprawdę niezbędna. nie chcę otaczać się gadżetami, zbytkami.

Dobry pomysl z tym kontem oszczednosciowym! Ja nie wydaje kasy na gadzety. Raczej jakas kawa za 10, ktora wypije do polowy i dziekuje, albo cos do jedzenia, czego nie zjem a zal wyrzucic i lezy mi to w kuchni niepotrzebnie...

Gość gfbbhffbhgffg
Rób zawsze listę zakupów.

Gość dajcie dziewczynie spokoj
to samo z jedzeniem. myślę, czy zjem. jak wiem, ze może być tak, że poleży po czym się zepsuje i wyrzucę, to nie kupuję. kupuję jedzenie na bieżąco, nie robię wielkich zakupów raz na 2 tygodnie.

Gość Aicha 27
Ja porównuje ceny, w różnych sklepach kupuję różne produkty. Bardzo często kupuję coś w promocji. Zawsze robię listę zakupów. Niektóre rzeczy kupuje z tzw. dolnej półki, niektóre ze średniej. Nie kupuję śmieci typu chipsy czy batoniki, napoje gazowane - sporo zżerają kasy. Kupuję w opakowaniach zbiorczych... Sporo bym tu mogła pisać...

Ja za bardzo wyboru nie mam, bo jest jeden tanszy sklep niz dwa normalnie sklepy spozywcze, ale rachunek jest mniejszy moze o 2,3 franki. W lidlu niczego nie kupuje. Warzywa i owoce sie zaraz do domu psuly, a reszta produktow nie rozni sie cenowo od tych w innych sklepach. Jak sie oduczyc wydawania pieniedzy na zbedne rzeczy?

Gość LuckyŁuk
Moim sposobem są odpowiednie zarobki, jak zarabiasz ok. 10 000zł na rękę to siłą rzeczy i tak coś zaoszczędzisz. Polecam ten sposób! ;)

Po przeliczeniu na zlotowki to tyle zarabiam. A nawet ciut wiecej :classic_cool: Ale ja nie chce wydawac kasy na pierdoly. Jak sie tego oduczyc?

Nie oszczędzamy specjalnie, ale z moich doswiadczeń wynika że oszczędnie wychodzi kiedy sama robię zakupy żywnościowe, bez męża bo on zawsze jakieś luksusy wypatrzy, które dobrze by było kupić.

Gość basiekuk
a z jakiej waluty przeliczasz

franki. Tu zycie samo w sobie jest drogie, ale mnie denerwuje to, ze ja wydaje zbyt duzo kasy na pierdoly, ktorych tak naprawde nie potrzebuje. I w kazdym miesiacu wydaje okolo 200frankow na kawy, ktorych nie pije do konca. Jakies krakersy, ktore kupie i pozniej leza, bo ja ich nie jem. Mam nadzieje, ze ten sposob ze 100 w portfelu na caly tydzien mnie tego oduczy.