Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Abbbraddaba

Ile mleka???

Polecane posty

Gość Abbbraddaba

Ile mleka powinno jesc w ciagu dnia 15 miesięczne dziecko???

Gość wozkolandia
zadalam ostatno to samo tu pytanie,kilka dni temu.Zdania byly podzielone.Ja mojemu daje rano 210 ml mm(wiecej nie wypije) i wieczorem 150 ml kaszki na mleku (podaje łyzeczka).W ciagu dnia czy wieczorem gdybym dala butle nawet nie pociagnie.Kaszke musze wciskac,zabawiac itp.A twoj ile pije?

Gość xjffjfffj
Wozkolandia, a po co pchasz te.mleko na sile?

Gość Abbbraddaba
No właśnie moje pije hyba za dużo :-( Rano 6 120-150ml Śniadanie to różnie ale przeważnie kaszka na mleku do chleba nie moge go przekonać :-( Pózniej popołudniu jak idzie spać okolo120-150ml Wieczorem znów kaszka i na noc 210ml Pewnie mnie tu zaraz pojadą ale mam nadzieje ze znajda sie osoby wyrozumiale...

Gość wozkolandia
bo w diecie zdrowego 15 miesieczniaka ilosc mleka nie powinna byc mniejsza niz 320 ml kochana.

Gość wozkolandia
jesli lubi mleko dawaj,nie zaszkodzi mu.Ale musisz rowniez pamietac o owocach,warzywach.

ważne by jadło owoce warzywa zupy i drugie dania bo samo mleko w sumie nie jest złe ale byś nie miała problemu musisz bilansować posiłki

Gość Abbbraddaba
No on je i owoce i dużo warzyw uwielbia je ... Ale mam problem ze sniadaniami i kolacjami ...on strasznie mleko lubi....ale rak myśle ze od poniedziałku wyeliminuje jedno mleko to popołudniu... Z tym ile to tez cieżko powiedzieć bo jedni mówią ze 700ml drudzy 300ml moja lekarka powiedziała ze wcale dużo nie pije ale jak tak czasami czytam na necie to juz wariuje..

moje dziecko w tym wieku jadło rano i wieczorem mleko owszem jogurty czy serki też ale reszta to obiad pełny dwudaniowy kanapki owoce jajecznice naleśniki itp i tak mu zostało

Gość wozkolandia
a moze zrob mu tak : daj mu rano ta butke na sniadanko jakis jogurcik czy twarozek ,probowalas dac bulke mleczna?Moj uwielbia takac bulke mleczna miseczce mleka.Jego ulkubione sniadanko.Obiad zupka,deserek tez mozesz jakis serek,albo butla i owoc do tego.Dajesz na kolacje tylko mleko?Powinnas wprowadzic cos jeszcze,np jak pisalam buleczka czy chlebek z czyms ulubionym np dzemem?a tej flachy w lozku bym nie dawala,dziecko ma miec osttani posilek minimum godzine przed snem.

Gość Abbbraddaba
No tak u nas jest mały je o 12 obiad zupę mleko godzinę po i idzie spać pózniej zawsze po zupke jakiś deserek Pózniej o 16 drugie danie po drugim Daniu owoc Pózniej kolacja Mleko i spanie

Gość Abbbraddaba
No skał sie robi taka bułkę ? U mnie jest problem z chlebem nie chce wogole chleba...;-( tylko zje tosty z masłem i tyle po chlebie:-(

Gość wozkolandia
godzine po zupie dajesz mleko?ile ml zupki dajesz?gotujesz sama czy sloiczki?w ciagu dnia zoladek malego nie ma czasu odpoczac od trawienia.u mne godziny wygladaja tak : 7 mleko 10:00 sniadanko 13:00 obiad 16:30 deser 20:00 kolacja moj zjada 200 ml zupy

Gość Abbbraddaba
A twoje dziecko je dwu daniowy obiad?

Gość wozkolandia
nie wyraznie napisalam ci wczesniej z ta bulka.Daje mu bulke mleczna i miseczke mleka i sobie sam moczy i gryzie.Na poczatku to nalam troche mleka do miseczki ok 120 ml i wydlubalam caly srodek bulki do tego mleka i maly chlapal i sie zajadal tym.Oczywiscie wszystko wokol niego bylo w mleku i bulce.Ale potrafil jak mial 9 mescy zjesc juz na snadanie cala bulke mleczka

mój synek ma 17 miesięcy i pije mleko 2 czasami nawet 3 razy dziennie. (ok. godz.6-7 250 ml., obiad- rzadko 250 ml., jak kładzie się spać 300 ml.)

Gość wozkolandia
nie.Robie mu gesta zupke.Zazwyczaj z calej marchewki,troche selera,pietruszki,dyni,fasolki szparagowej,kalafiorku,pory.Gesta papka i oczywiscie miesko.Mam pomrozone paczuszki,a co warzywko sezonowe to staram sie kupowac swieze.Czasami daje mu przygryzac drugie danko to co my jemu,np kartofelka,miesko,buraki itp.Wiem ze moja zupka jest bogata w wittaminy i syta,maly se umie nia dobrze najesc.

Gość wozkolandia
grochowa dajesz dziecku na obiad mleko?

tylko czasami, jakiś raz na tydzień, może dwa, jak nie ma ochoty na nasz obiad. On wtedy poje, a witaminki ma dostarczone. ;)

Gość Raczek Idzie
ja sobie nie wyobrazam zeby moj maly napil sie mleka w ciagu dnia.Jak widzi biala butelke juz krzyczy.Rano jak sie budzi jest glodny albo go suszy juz sama nie wiem :) to niie ma wyjscia wypija cale 210 ml.jak kiedys zwiekszalam mu dawke na 240 zawsze ta roznice 30 zostawial.Maly cwaniak.:)

tylko czasami, jakiś raz na tydzień, może dwa, jak nie ma ochoty na nasz obiad. On wtedy poje, a witaminki ma dostarczone. ;)

Gość Shjsu
Moze któraś z mam jeszcze doradzi

Gość mamy jestem w szoku
po co wasze dzieci tyle tego mleka jedzą/piją w tym wieku?? nie chce być mądralińską ani nikogo obrażać ale dziwi mnie co czytam, zamiast obiadu mleko? szok! jak można na to pozwalać?nawet raz na jakiś czas jak piszesz. ja mam dziecko 13 miesięcy od 4 miesięcy je normalne śniadanie w sensie żadne tam butle mleka z rana lecz na początku kaszkę łyżeczką potem stopniowo owsiankę, ryż na mleku krowim, kanapki,jajecznice. Mleko w butli tylko na noc z odrobiną kaszki ryżowej. W dzień normalne posiłki i obiady. Moje zdanie takie że po co wciskać smoczek dziecku w tym wieku jak ma zęby i może jeść równie pożywne posiłki niż mm kilka razy dziennie. To samo kaszki podawane łyżeczką rozumiem jak ma 10msc ale jak 15msc po co papki robić jeszcze? lepiej płatki owsiane itp Swoją drogą ciekawe ile jedzą innych posiłków dzieci jedzące mleko po kilka razy dziennie, piramidy żywieniowe dla dzieci radzę obczaić bo coś tu nie tak. Jeśli ktoś się czuje urażony to nie piszę tu nikomu na złość jedynie wyrażam opinię i własne spostrzeżenia.

Gość mamy jestem w szoku
raczek idzie twojemu dziecku z rana chce się pewnie pić to normalne jak każdemu człowiekowi, aby uniknąć butli podaj coś do picia a potem zrób normalne śniadanie, ja tak robię od jakiegoś czasu

Natomiast moim zdaniem to będę podawać mojemu dziecku tak długo mleko, aż mu się odechce go pić, a na razie się do tego nie zanosi. po prostu je lubi :) Mleko jest pożywne i zdrowe. Posiada m.in. witaminkę D, zdrowe probiotyki i wapń. To moja opinia.

Gość mamy jestem w szoku
no tak wszystko pięknie dziecko lubi mleko ale żebys potem się nie zdziwiła jak będzie miało np 3- 4 lata i zamiast obiadu zażąda mleka w butelce, przyzwyczajasz dziecko do tego i potem nic dobrego z tego nie wyniknie, ale to twoje dziecko i twój problem, mi pozostaje tylko współczuć dziecku że jest traktowane jak niemowlę bo mama jest przekonana że mleko to witaminki a inne posiłki to może już nie? sorry ale ja tego nie pojmuje.

Gość Qvnklnbvc
A czy ogólnie to mozna przedawkowac to mleko ???

Gość mamy jestem w szoku
hmm nie wiem o co ci chodzi z tym przedawkowaniem mleka dzieci po roczku powinny mieć urozmaicone menu a nie mleko i mleko jak niemowlak....