Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tinka321

piesio shih tzu ;] pomocy!

Polecane posty

hej dziewczynki mam do was pytanie.. chce kupic piesia rasy shih tzu ale zastanawiam sie czy suczke czy psa..ktory lepszy? noi tez niewiem czy w sumie dobrze robie bo mieszkam w bloku i niewiem czy te pisie latwo nauczyc siusiania itp na polku..? ma ktoras piesia shih tzu? pomocy pliss bo jestem strasznie na niego nakrecona :)) a niechce pozniej zalowac :(

Gość ytrytrym
słyszałam że zazdrosne, średnio do dzieci ( więc pod blokiem będzie ci szczekać na dzieciaki) ja też chciałam małego do bloku mam więc maltańczyka polecam:)

ale zamierzasz wspierac pseudohodowle? nie lepiej dac dom jakiemus psiakowi ze schroniska?

Gość jshdknhd
w zyicu nie kupie psa z psełdohodowli, jak cos to tylko z rodowodem! albo ze schroniska jakiegos bidula. kiedys tego nie rozumialam , teraz juz rozumiem!

Gość week
Ja osobiscie mam malanczyka, ale moja siostra ma shit zu, i powiem ci ze te psy pod wzgledem zachowania prawie niczym sie nie roznia :) Hmm suczki sa spokojniejsze i wierniejsze, wiec mysle ze suczke(choc sama mam samca i tez wiem jaki potrafi byc okropny) Jesli bedziesz twardo naciskala na nauke psa siusiania na mate poki nie nauczy sie ze ma czekac az na dwor nie wyjdzie to moment go nauczysz... Wiec wystarczy cierpilowsc i systematycznosc i z czasem zamiast 8 razy dziennie wychodzic zrobi sie 3-4 :)

o dzieciaczki pod blokiem to sie nie martwie bo tu bardzo zadko jakiekolwiek dzici chodza obok mojego bloku.. tylko boje sie ze nie dam rady szybko go nauczyc susiania na polku oczywiscie wpierw chce kupic taki "wychodek" dla zwierzaczka i wstawic narazie na balkon noi bardziej jestem za kupnem psiaczka nie suczki ale niewiem ktory szybciej sie uczy no a jesli chodzi o kupno ze schroniska to oczywiscie kupilabym ale znalazla fajne ogloszenie na necie i wlasciciel ma chyba ich z 6 noi wole w sumie od niego kupic bo blisko mieszka i moze i uratuje jednemu zycie bo podejzewam ze reszta moze isc na stracenie ... :(

Gość baba za kierownica 24
jestem psim fryzjerem wiec moge poopowiadac Ci o roznych rasach shih tzu nadaja sie do bloku, to takie typowe kanapowce, nie sa hałasliwe, uwielbiaja sie bawic, dlatego sa dobre dla dzieci nie wymagaja tak bardzo duzo ruchu jak np westy jesli chcesz hodowac dluzszy wlos musisz codziennie czesac, jesli nie to tylko strzyzenie na krotko fryzjer co okolo 3 miesiace polecam suczke, po psy maja bardziej charakterystyczny mocz no shih tzu to takie male zaszczance ;)

Gość baba za kierownica 24
taaa... zapewne szkoda Ci kasy na takiego rodowodowego...

hmm oczywiscie bede naciskala na nauke psiaczka by sikal wpierw w wychodku ja wolalabym chyba z krotka sierscia no a co ze szczepieniem? co ile i jakie? ale jestem nakrecona na tego shih tzu no szok ! hehehe oj dziewczynki jestescie kochane i dziekuje wam za pomoc ;)

Gość week
Szczepienia sa tansze bo rasa jest mala, malo wazy wiec nie przeplacisz ;)

Gość olka980
Autorko, ile Ty masz lat? 16?

Gość week
No odrobaczanie przede wszystkim, na wscieklizne chyba jak osiagnie pol roku, no i jak jest szczeniakiem to takie szczepienie na wzmocnienie, witaminy i takie tam chyba ze 2-3 szczepienia poki sie nie przyzwyczai. :) No i oczywiscie chodz do weterynarza regularnie :) Czasem moga reagowac goraczka i opuchlizna na szczepienia wiec tez obserwuj:)

chcesz kupic psa od kogos kto rozmnaza psy dla kasy? Nie chce mi sie wierzyc, ze mowa tu o hodowli. Wiedz, ze w takiej wlasnie pies i suka by mogly miec szczeniaki (albo lepiej by te szczeniaki otrzymaly papiery) musza spelnic szereg wymagan czyli nie tylko miec fajne wloski a przejsc badania na choroby dziedziczone przez maluchy i nie moga miec zadnych wad np. przodozgryzu. Po twoich wypowiedziac mozna wywnioskowac, ze jestes mloda/infantylna. Rowniez to, ze nie za bardzo sie nadasz na wlasciciela zywego psa, ktory nawet wygladajac jak pluszowa zabaweczka ma swoje instynkty i potrzeby i tez moze wejsc na glowe i stac sie agresywnym problemem. Miedzy psem a suczka nie ma roznic jesli chodzi o wiernosc, posluszenstwo i tego typu czynniki. Samiec bedzie bardziej samodzielny, lub bardziej ciekawy swiata, niewykastrowany moze uciekac jak wyczuje gdzies suczke i wtedy zadne nauki posluszenstwa na nic sie nie zdaja bo instynkt bierze gore. Suczka niewysterylizowana bedzie miala cieczki co wiaze sie ze smierdzacym klopotem w stylu plam na dywanie itp. podczas cieczki tez bedzie chetna do ucieczek z jakims romeo. Poza tym zarowno pies jak i sunia moga byc tak samo zle/dobre pod roznymi wzgledami.

Gość lqqqqq
mam pieska tej rasy, ma 9 miesięcy i jest kochany, szybko nauczył się zalatwiać na dworze, kocha dzieci wprost szaleje za nimi, może dlatego że się z nim bawią, ma też wady - jest strasznie łakomy zjada dosłownie wszystko musisz uważać i wydzielać mu porcje - jest bardzo zły gdy chcesz mu je zabrać - strasznie szybko rosna mu włosy my strzyżemy naszego co jakieś 3 miesiące i jest to uciążliwe bo bardzo tego nie lubi

do **Mycha kobieto fajnie ze jestest taka bezposrednia ale : nie jestem juz taka mloda bo mam 24 lata i nigdy w zyciu nie mialam psa wiec niewiem jak sie nim trzeba opiekowac itd.. dlatego zadaje pytania by wiedziec co mnie czeka i jak sobie z tym wszystkim zaradzic a to ze ty jestes najadrzejsza na swiecie to tylko pozazdroscic dlatego dalam post by sie poradzic prawda.. inaczej bym go nie zamiescila pomysl ;)

Ok, po prostu poprzez styl swojej wypowiedzi i to co nam przekazalas dalas do zrozumienia, ze szukasz maskotki do tulenia 24/h i chwalenia sie pod blokiem malym puchatkiem. Wiadomo, ze na forum trudno stworzyc sobie wlasciwy obraz jakiejs osoby na podstawie paru wypowiedzi, wiec nie miej mi tego za zle, tak to po prostu wygladalo ;) Shih tzu to uparte bestie, ja psa mojej mamy nienawidze ze szczerego serca a uwierz jestem milosniczka psow, z nimi pracuje i z niejednym gagatkiem mialam do czynienia to tego jednego nie moge strawic :P ale to moja mama go rozpuscila do granic mozliwosci i zrobila sobie z niego zywa maskotke :o Musisz pamietac, ze jakkolwiek slodko nie wyglada - to jest pies wiec trzeba do niego podchodzic w odpowiedni sposob a nie jak do dziecka przykladowo. Zeby sie nie rozpisywac moge polecic Ci pare ksiazek np ''Dlaczego pies merda ogonem'' lub ''okiem psa'' znajdziesz duzo ksiazek tego typu w wersji ebook rowniez :) I poczytaj troche ZANIM kupisz psa, a kupowanie od kogos bo mieszka blisko odradzam, bo byc moze nakrecisz chory biznes bo ta osoba rozmnaza psa, ktorego nie powinna bo ma np. wady genetyczne, ktorych golym okiem nie zauwazysz, a jego potomstwo bedzie w przyszlosci chore. Ktos kto na tym zarobi raz bedzie to powtarzal niestety, poczytaj troche o pseudohodowlach w internecie - to nie tylko wielkie fabryczki poza miastami, to moze robic nawet twoj sasiad.

Gość alllllladyn
Mam takiego psa już lat 7 , nie wiem jak długo jeszcze ze mną będzie , może drugie tyle , albo i dłużej , wiem tylko jedno jak ja go kupiłem to miał trzy mc. i jak jechał ze mną w samochodzie po zakupie to po prostu płakał , pierwszy raz widziałem w oczach psa łzy , ale gdy on będzie umierał to i ja będę płakał jak niemowlak , to jest takie zwierzę że trudno coś napisać negatywnego o tej rasie , po prostu bardzo polecam .

do **Mysia no ja rozumiem i nie zloszcze sie bo przeciez jak moge sie zloscic na osobe ktorej w sumie nie znam he ale mimo wszystko dzieki tak wiec pozatym ja naprawde jestem gotowa kupic piesia i bardzo bym tego chciala moze i bd trudno z jego wychowaniem ale coz napewno bede sie nim cieszyc i dbac o kazdy jego szczegol :) ja od zawsze chcialam te rase noi ogolnie miec pieska ale nigdy nie mialam okazji kupic ani dostac zwlaszcza ze moja rodzina nie byla do konca przekonana wiec.. a teraz skoro mieszkam sama z chlopakiem to moglabym se wkoncu pozwolic na takiego czworonoznego szczeniaczka :) no i mam jeszcze tylko jedno pytanko jakie znacie fajne imiona dla pieska?

Gość ja też właśnie
szukam psa rasy shi tzu - jestem ze szczecina i póki co tej okolicy ogłoszen nie ma, duzo jest w dolnośląskim i chyba tam po niego pojade, a Ty skąd jesteś, skąd bierzesz psiaka?

Gość ja też właśnie
no to faktycznie daleko ;) a czytałaś o pielęgnacji tych psiaków? Dużo czasu trzeba jej poświęcać - codzienne czesanie mycie zabków, wyrywanie włosów z uszu przemywanie oczu - a apropo oczu jak się zdecydujesz to tym psom robią się czasami w kącikach oczu brązowe zacieki i moja kolezanka ma maltańczyka co prawda ale na to poleca proszek który dodaje się do karmy i nazywa się anielskie oczy i ona go kupuje na naszym allegro ale właśnie ze stanów ;)

hhihi no daleko ;)) no ja wlasnie oczytalam sie o pielegnacji takiego piesia i raczej tez bede go zcinala by nie mial za dlugich wloskow bo jemu pewnie tez to by przeszkadzalo ale zabki i rozczesywac bede napewno codziennie pozzatym nie mam jakichs wielkich obowiazkow w domu wiec czas bede poswiecac w pelni mojemu nowemu pzyszlemu domownikowi hehe :) o tym proszku na oczka nie slyszalam ale poogladam sobie na ebay (amerykanski odnosnik allegro) tam moze bedzie a jak nie to w jakis innych sklepach ze zwierzecymi rzeczami :) bo skoro ma pomoc to warto go kupic :) noi dzieki za info ;*

Musisz uważać na tą rasę bo to są bradzo delikatne pieski, nie lubią jeść ciągle tego samego, a jeżeli coś im się nie sposoba, potrafią nawet symulować chorobę:)

Gość ZASTANAWIAM SIEEEEEEEEE
BABA ZA KIEROWNICA 24-------DOBRZE PRAWI! TEZ MAM SHIH TZU I WSZYSTO PRAWDA. I WEZ SUCZKE:)

Gość choraagnieszka
ja mam shihtzu suczkę, ma już 10 lat. Jest super, nigdy nie zsikała mi się w domu (może jak była szczeniakiem to raz jej się zdarzyło), w ogole nie jest hałasliwa, uwielbia się bawic, ogolnie jest naprawdę super. Minus może taki, że jest to pies typowo do blok, nie pojedziesz z nim na jakąś dłuższą wyprawę bo zaraz się męczy i trzeba ją nosić:) ale ma jeszcze jeden oooogroooomny plus: ma włosy a nie sierść co sprawia, że nie linieje, mimo, że ma długie białe włosy to w ogole ich nie mam w domu, czasem jakis pojedynczy

Gość m,g..
poczytaj o wymaganiach tej rasy i przede wszystkim o chorobach najczesciej wystepujacych np -wypadaniu oka , czestym zapaleniu ucha powieki itp .nie strasze tu ale mam wiele takich przypadków i zabawne to nie jest nie wspomne juz o kosztach co do strzyzenia -hmm raz na 3 mc to tylko wtedy gdy jest strzyzony na ,,0" czyli krótko i wsystko ,Pies wygląda jak przez,,okno" ale masz swiety spo- psy fakt dosc zaborcze ale wszystko zalezy od wychowania - z pseudo odradzam zasada jest zobacz jak wygląda matka twojego szczeniaka nawet jak jest z papierami bo wsród wystawowców tez jest wielu ,,zarabiaczy na psim nieszczesciu - czyli promocja do wyczerpania suki !