Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojtam ojtam

jakie przetwory z brzoskwiń?

Polecane posty

Gość ojtam ojtam

pomózcie mam tego 4 drzewa i mało czasu..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trzeba wydrylować, pokroić na mniejsze części, i dusić z niewielką ilością wody wyjdą takie powidła, można dodać cukru żelującego, wyjdzie twardszy dżem (wolę powidła bez cukru) samo sie robi, tylko zamieszać od czasu do czasu i na koniec powlewać do słoików i pozakręcać dobrze na gorąco

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojtam ojtam
a trzeba je potem pasteryzować albo cos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie, jak powlewasz prosto z gara prawie wrzątek, to się zassą ładnie i nic nie trzeba więcej robić (słoik trzymaj przez ścierę, bo gorący - mnie to mój ognioodporny facet robi :) ) jak są kwaśne jeszcze, to cukru możesz dosypać do tego duszenia (do smaku)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość połówki brzoskiwń
zalej syropem cukrowym i zapesteryzuj będziesz miała takie same jak z puszki poza tym: nalewka brzoskwiniowa sok brzoskwiniowy likier brzoskwiniowy wino brzoskwiniowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prestonica
najlepiej z olejem rzepakowym , bo ma najlepszy skład tłuszczowy i nie przypala się tak łatwo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie mam nicka
robilam ostatnio dzem ... :) zdjelam skorke(sparzylam) , wyciagnelem pestki, pokroilam na mniejsze kawalki, dodalam troche cukru(bo nie lubie bardzo slodkiego) dusilam na wolnym ogniu bardzo czesto mieszajac. na koniec dodalam miasz z wanili. goracy dzem wlalam do sloikow zakrecilam i odwrocilam do gory dnem. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Babciu podaję ci przepis
Brzoskwinie wrzuć do sokownika(umyte polówki razem ze skórkami)i parz,aż się rozlecą,sok posłodź wg uznania i do słoiczków.Miękkie brzoskwinie przetrzyj przez drobne sitko,dodaj cukru i ze dwie cytrynowe galaretki w proszku,wyjdzie ci taka fajna galaretka,włóż w słoiczki i 10 pasteryzuj,w zimie jak znalazł i sok i galaretka do ciast lub bezpośredniego spożycia.Możesz zrobić,jak ktoś wyżej radził brzoskwinie w syropie,umyte brzoskwinie włóż na sito sparz wrzątkiem,zdejmij skórkę,przepołów.Na ok 1 litr wody dodaj ok.0,6 kg cukru i zagotuj,dodaj 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego.Gorącym syropem zalej ułożone w słoikach brzoskwinie - pasteryzuj ok.5 minut.Wyjmij gorące i ustaw do góry dnem na 1/2 godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Babciu podaję ci przepis
10 minut pasteryzuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani domu
do dżemu dodaj trochę startej limonki i soku ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie zawsze tak jest
Nie wszystkie odmiany brzoskwiń nadają się na przetwory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sawa83
Ja robiłam w zeszłym roku dżem z brzoskwiń z marakują z przepisu ze strony Tesco. Wyszedł pyszny, więc w tym roku też go zrobię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×