Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cartedor[]

co jest kooorva ? język obcy

Polecane posty

Gość cartedor[]

znam język niemiecki,piszę smsy i dłuuuuuuuugie listy z jednym facetem po niemiecku potrafię napisać list na 2 strony a4 a jak mam gadać to się zacinam i zapominam cały język czemu ?? :( przecież nie idzie pisać ciągle bo gadać tez trzeba

Gość wheidfhw
po prostu lepiej piszesz niż mówisz.

ja tak mialam kiedys na poczatku ale wtedy mialam z 12 lat :P taka blokada po prostu, to siedzi w Twojej glowie i tylko ty sama mozesz to pokonac. A jak jestes pijana to tez tak masz czy puszczaja hamulce pod tym wzgledem? ;)

Gość ksiezna Mikusia
to bariera mówienia istnieje cos takiego

a ile czasu dziennie praktykujesz jezyk? Jak zero to skad to zdziwienie, ze sie zacinasz?

Gość ksiaznicca
moze jestes osoba ktorej lepiej mowic niz pisac..albo na odwrót

mój ojciec jak wypije to czasem zaczyna mówić po niemiecku a wcale go nie zna

Gość cartedor[]
**Mycha nie wiem jak po pijaku :D bo nigdy pijana nie byłam cos tam gadam nie powiem,,,ale przecież umie lepiej :( gdzie te słowa uciekają > Ja musze gadać bo wkrótce zamieszkuje Niemcy na stałe i jak co załatwiać ? Z kartka i z długopisem :D

Gość cartedor[]
samuel_36 na codzień nie praktykuje języka słyszę go z tw ale nie gadam na codzień :(

Gość wheidfhw
a bardziej się uczyłaś pisanego czy mówionego? to pierwszy native, z którym rozmawiasz?

no to rozmawiaj codziennie. Najpierw sama ze soba opowiedz cos na glos itp. a z czasem sprobuj zadzwonic gdzies na jakas informacje z jakims zapytaniem czy cos

cartedor[] samuel_36 na codzień nie praktykuje języka słyszę go z tw ale nie gadam na codzień to juz sama sobie odpowiedzialas na pytanie. Potrzeba sporo praktyki, zeby mowic plynnie w jezyku obcym

Gość cartedor[]
wheidfhw własnie więcej uczyłam sie pisania wymowe znam bo co napisze to przeczytam ale jak z kims mam gadac to masakra podstawowe zwroty powiem a reszte kaput wyparuje ze łba

Gość cartedor[]
Dzięki wszystkim musze skupic się na rozmowie i czesciej telefonowac do znajomych niz pisac eski pozdr

Gość BartBart
Ponieważ wszystko co masz zakorzenione to bierna umiejętność używania języka. To przez naukę w szkołach i brak nawyku mówienia... Przeczytaj sobie o tym na http://jezykowe-online.pl bo fajnie to wyjaśnili. Zgadzam się prawie ze wszystkim :)