Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna z pytaniemmmmmmmmmm

problem z nazwiskiem dziecka

Polecane posty

Gość taka jedna z pytaniemmmmmmmmmm

jestem w ciazy, nie mam slubu z ojcem dziecka, ani nie mam zamiaru brac tego slubu tylko z powodu dziecka, ojciec dziecka ma takie samo zdanie jak ja, chce miec jednak kontakt z dzieckiem itp i ja nie mam nic przeciwko temu. problem pojawia sie przy nazwisku dziecka, przypadkowo wyszło, ze chciałabym aby dziecko nazwywalo sie tak jak ja (czyli moje panienskie nazwisko) chce uniknac tlumaczenia w przychodni, przedszloku, szkole i wiele instytucjach w ktorych bede zalatwiala cos z dzieciem dlaczego mamy rozne nazwiska. dziecko bedzie pod moja opieka i dlatego chcialabym zeby mialo na nazwisko tak jak ja, a zeby ojciec dziecka figurowal jako ojciec dziecka. na to nie chce sie zgodzic ojciec dziecko, chce zebym dziecko nosilo jego nazwisko. kto w takiej sytuacji decyduje o nazwisku dziecka? wiem ze zwyczajowo dziecko przyjmuje nazwisko ojca, ale czy wynika to z jakiegos przepisu?

Gość ewqdd
Idźcie na kompromis i dajcie dziecku dwa nazwiska.

Gość a ja powiem tak...
jeśli nie macie ślubu, ojciec dziecka musi w USC uznać dziecko i wówczas oboje rodzice deklarują jakie nazwisko będzie nosić. musicie się dogadać. moim zdaniem jednak lepiej jeśli nosi nazwisko ojca. pójdzie do przedszkola, szkoły i wówczas będziesz musiała podać nazwisko ojca. któreś będzie inne niż dziecka. nazwiska matek najczęściej noszą dzieci których ojcowie nie widnieją w akcie urodzenia. jeśli masz inne nazwisko niż dziecko będzie znaczyło że nie macie ślubu ale możecie tworzyć rodzinę albo że jesteś po rozwodzie. jeśli dziecko nazwisko matki znaczy że ojciec nie chciał uznać. tak to wygląda w Polsce.

Gość ja dałam dziecku
nazwisko ojca i żałuje bo na wszystko trzeba mieć jego zgode a jego nigdy nie ma jak potrzeba. Chciałam jechac z dzieckiem na wakacje to po zlosci nie pozwolil na wydanie paszportu dla dziecka. Także lepiej dać swoje

Gość a ja powiem tak...
nazwisko nie ma nic do rzeczy, jeśli ojciec widnieje w akcie urodzenia i nie ma ma ograniczonych praw rodzicielskich trzeba uzyskać zgode np na wydanie paszporu. nie trzeba o nic pytać jeśli dziecko nie jest uznane przez ojca. może mieć wpisane w akcie ojciec nieznany, ale wówczas trzeba zapomnieć o aliementach. w przedszkolu i szkole podajesz ojciec nieznany.

Gość ghghhj
dajesz nazwisko jakie chcesz....ojciec dziecka nie ma zdania chyba, że ci na jego zdaniu zalezy...nawet nie musisz go podawać jako ojca w USC - chyba ,ze chcesz by płacł alimenty..

Gość :D:D:D
taaak dziesiec nazwisk najlepiej...co za poroniony pomysl..ja uwazam ze powinnas dac dziecku swoje nazwisko..przeciez to nie wyklucza faktu ze ojciec jest ojcem! a jednak to Ty bedziesz z dzieckiem chodzic po lekarzach czy chocby gdzies pojechac zagranice na wakacje itp

Gość jhhgjhgh
ewqdd tylko w malzenstwie mozna dac 2 nazwiska dziecku lub sadownie