Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomoc potrzebna

z czym do psychologa

Polecane posty

Gość pomoc potrzebna

borykam się z problemami i jestem przekonana, ze potrzebuję pomocy. Czy ktoś był u psychologa? Jak wygląda wizyta?

Gość ostry pies
psycholog Ci tylko zaszkodzi, poradzisz sobie sama

Gość ostry pies
ostatecznie i tak każdy musi poradzić sobie sam ze swoimi problemami

Gość pomoc potrzebna
dlaczego tak sądzisz?

Gość ostry pies
bo tak jest

Gość xdasra
mnoze pomóc i pomagają bardzo ale warto wybrac sie do fachowca najlepiej na kase lub z PCPRu ci prywatni chcą jak najwiecej zdoić :(

Gość pomoc potrzebna
opowiadanie o swoim życiu jest trochę niezręczne a niestey pogubiłam się po drodze totalnie. A jak wygląda sama wizyta?

Gość ostry pies
z problemami dnia codziennego każdy jest wstanie poradzić sobie sam, wizyta u specjalisty jest zasadna jedynie w przypadku choroby psychicznej

Gość jjjjjjjjaaaaaaa.
ja uwazam ze to tylko naciaganie kasy...tez nie rsz myslalam o psychologu ale sama se poradzilam wolalam sie wygadac komus bliskiemu niz obcmu.A co sie stalo.?

Gość dojrzała40
Psychiatra to osoba, która ukończyła studia medyczne i zrobiła specjalizację z zakresu psychiatrii. W swojej pracy zawodowej zajmuje się leczeniem zaburzeń psychiatrycznych (depresje, psychozy, nerwice, lęki) zarówno za pomocą oddziaływania psychoterapeutycznego jak i farmakologii. Psycholog może zajmować się pomocą skierowaną do pacjentów z zaburzeniami afektywnymi bądź zachowania, ale może też pracować we wszystkich innych obszarach życia, w których przydatna jest wiedza na temat zachowań człowieka (reklama, więziennictwo, pedagogika, sport i inne). Psychiatra jako lekarz medycyny może wypisywać recepty, co nie leży w kompetencjach psychologa. Dlatego warto się zastanowic do kogo z jakimi problemami.

Gość xdasra
idziesz siadasz i mówisz w miedzy czasie dostajesz pytania i sama docierasz do sedna sprawy. Czesto okazuje sie ze bez tej pomocy wielu spraw nie widzisz działasz po omacku i czesto błenie interpretujesz co mocno komplikuje ci zycie. czasem zdarza sie ze coś np z dziecinstwa z okresu dojrzewania jakies złe doswiadczenie tak mocno wpływa na ciebie że choc wydaje ci sie ze wyparłas je z pamieci nadal w podswiadomosci odczuwasz np lek lub inne uczucia. Byłam raz na wizycie w PCPRze w kazdym miescie są tam darmowe wuizyty psychologów, wiele wyniosłam z tego i dzieki temu uczestniczyłam w warsztatach terapeutycznych.....dla mnie to ciekawe doświadczenie i bardzo pomocne ;)

Gość pomoc potrzebna
myślałam, ze z chorobą to do psychiatry a z problemami do psychologa. Topnęło w moim zyciu i prywatnym i zawodowym. A od 3 tygodni rozwiązuję sprawę dwoma piwami i papieroskiem na wieczór. Rano idę do pracy, wychodzę wcześniej i dalej to samo :(

Gość xdasra
ja uwazam że skoro boli mnie ząb to nie wyrywam go sama tylko ide po pomoc to samo jak boli dusza ;)

Gość ostry pies
zrób tak, kup jakieś dobre winko, zwołaj kilka koleżanek na babski wieczorek z leksza się znieczulcie winkiem i porządnie sobie popłaczcie

Gość maniooo ciekawskiii =)
Nie przejmuj się opiniami osoby, która nie orientuje się. Nie wiem co ciebie trapi z czym masz problem, ale taki sobie zwykły psycholog, rzeczywiście niekoniecznie pomoże. Potrzebny jest ktoś z doświadczeniem terapeutycznym. Dobrze jest pójść do psychiatry (przyjmuje bez skierowania) i wyłożyć swój problem. On to oceni i być może skieruje cię dalej. Poszukaj kogoś w necie, na ubezpieczenie, kto ma dobre opinie. Często nie trzeba długiej rozmowy, by specjalista zorientował się co pacjentowi dolega.

Gość xdasra
hmmm jak ktoś nigdy nie spróbował pomocy psychologa nie ma pojecia jak wielkie zmiany dzieki temu mozna poczynic we własnym zyciu ;) Koleżanki z winkiem?? mają 10000 rad a żadna nie umiałaby za mnie mojego zycia przezyc...wszyscy mądrzy tylko potem jak dopadaja cie konsekwencje to żadnej nie uświadczysz ;)

Gość Ale mundrzy tutaj
Psychiatra jest tylko i wyłącznie od wspomagania farmakologicznego chyba ze ma rowniez ukonczony kurs psychoterapii. Co za bujdy piszecie, normalnie psychiatra nie moze prowadzic psychoterapii jezeli nie ma do tego kwalifikacji, jezeli to robi to jedynie wam szkodzi! Psycholog za wiele Ci nie pomoze jezeli masz problemy, on jest od skierowania/zaproponowania danej osobie miejsca gdzie powinna się udać. Jezeli czujesz ze potrzebujesz z kims porozmawiac to idz do psychoterapeuty i nie sluchaj psycholi z tego portalu (kazdy sam moze sobie poradzic) bo tutaj ludzie są zazwyczaj po przemocowych rodzinach albo innych patologiach. Idz do psychoterapeuty, psychiatra sam z siebie Ci za wiele nie pomoze.

Gość xdasra
Dobrze jest pójść do psychiatry (przyjmuje bez skierowania) i wyłożyć swój problem. On to oceni i być może skieruje cię dalej. poszłam do psychiatry a on dał mi antydepresanty :P to nie było dla mnie rozwiazanie problemu :P terapeucie w PCPR to świetni fachowcy i nie płacisz za wizyte nic ;) tak samo jak psycholodzy w poradniach leczenia uzaleznień ;)

Choroba, problem... Jak to rozróżnić? Często nie mamy pojęcia z czym się zmagamy, zanim ten problem/choroba, nie zdemoluje nam życia. Wizyta u psychiatry, nie świadczy o schizofrenii paranoidalnej :D Sam chodzę regularnie, bo mam deprechę jak Rów Mariański i nie radzę sobie ze sobą. Przynajmniej nie radziłem, bo teraz jest lepiej. Ale to długa historia.

Gość pomoc potrzebna
z tego widzę, że jak nie pomoże to też nie zaszodzi taka wizyta. Szukam w necie ale te opinie nie są miarodajne. Myślę o luxmedzie, bo tam mam bezpłatne wizyty

Gość pomoc potrzebna
psycholog, psychiatra, psychoterapeuta? Ale od czego zacząć??

Gość Ale mundrzy tutaj
terapeuty.

xdara Dlatego napisałem o kimś, kto mam dobre opinie. Znam ten problem, też leczono mnie tylko pigułkami, ale tak się nie da takiego pacjenta jak ja. Potem trafiłem do innego lekarza i on zaproponował mi ośrodek gdzie prowadzi się terapię. Po prostu trzeba poszukać, co często jest żmudne i nudne.

Gość xdasra
dlatego idz tam gdzie nie musisz płacic i sama sioie przekonaj. Jedna wizyta moze nie przyniesc efektu ale po kilku doswiadczysz zmiany ...nie wiem jak to działa ale działa ;) Dzis dla mnie nie ma problemyu z którym sobie nie umiałabym poradzić ...dostałam od terapeutki walizeczkę z narzedziami i jak mam potrzebę wyciagam odpowiednie ;)

Gość xdasra
psycholog albo psychoterapeuta. Psychiatra to w stanach depresyjnych psycholog jest w stanie na pierwszej wizycie ocenic czy psychiatryczna konsultacja potrzebna ;)

Od czego zacząć? Idź tam, gdzie masz łatwy dostęp. Psychiatra jest o tyle "lepszy", że może zapisać leki, co bywa dobrym rozwiązaniem. Może też skierować do terapeuty. Jeśli masz namiar na psychologa-terapeutę, to jeśli lękasz się psychiatry, masz opory, idź do terapeuty. Trudno też jest nam rozsądzić, co tobie jest potrzebne. Czasem bywa tak, że lekami można szybko podnieść nastrój i to wystarczy. Czasem trzeba trochę pogadać z terapeutą. Często połączenie jednego z drugim jest optymalne.

Gość Ale mundrzy tutaj
Psychiatra przepisuje psychotropy albo neuroleptyki a to nei są "leki". Branie psychotropow nie leczy. Co wy za bajki piszecie w ogole?

Masz uprzedzenie do psychiatrów, co widać gołym okiem. To nie ma istotnego znaczenia, gdzie ona się uda, byle to był dobry specjalista i przyzwoity człowiek, który potrafi z pacjentem pogadać. I najprawdopodobniej autorka ma stan depresyjny z tego co pisze.

manio ale ty miałes depreche a dziewczyna ma problem czy widzisz róznicę?:O z problemami psychologicznymi nie walimy po leki a po pomoc terapeutyczną:P

Ale mundrzy Nie leczy... Otóż leczy/pomaga/znosi stany lękowe/podwyższa nastrój. Przeciętny pacjent, nie interesuje się tym jak to działa. Nie wie, że do dziś nie bardzo wiadomo jak, ale działa, przynajmniej u znacznej ilości pacjentów. Może to placebo? Są i takie badania, przy pomocy których próbuje się tę hipotezę udowodnić. Są na przykład takie postacie depresji, gdzie terapia jest niemożliwa, bez wyciągnięcia pacjenta na trochę wyższy poziom kontaktu z rzeczywistością. Sam to miałem, to wiem.