Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz mama.

Drogie mamy,proszę pomóżcie i doradźcie.kilka objawów u dziecka.Alergia?Co robić

Polecane posty

Gość juz mama.

zacznę od początku i wymienię Wam objawy, jakie zauważyłam. karmię piersią. dziecko ma miesiąc. od ok.2tyg. przechodzę horror. najpierw zaczęły się krzyki,wyginanie,prężenie,szczypanie.pomimo mojej diety i tak synek ma ataki nad ranem i wieczorem, ale w dzień też się zdarza, poza tym w ogóle kiedy nie śpi - a mało śpi- jest marudzenie,popłakiwanie,wyginanie ciągle, rzadko poleży spokojnie. do tego ulewanie, rzadko odbijanie, następnie kupa - jest taka śluzowata,lepka,ciągnąca,wygląda jak kisiel gęsty:/ jak zamierza ją zrobić (4-5 dziennie) to wtedy też płacze,pręży się,następnie słychać takie "strzelanie" jak zaczyna robić. co dalej, doszły krostki na prawie całej twarzy,uszach,klatce i karku, z początku myślałam, że to potówki, ale nie zeszły, pogorszyło się, w dodatku w okolicach brwi, na uszach pojawiła się taka sucha skóra,jak strupy. byłam oczywiście u pediatry no i nie wiem czy konsultować to jeszcze raz z innym lekarzem. ten kazał wyeliminować mleko i jego przetwory (nie wiem co ja będę jadła, bo już teraz dieta jest strasznie uboga, a ja słabnę,mam zawroty głowy), przepisał debridat na te jelita drażliwe, kąpać w oilatum (to robię od urodzenia), na dzień cutibaza na zmienione miejsca, na non maść alantan, gdy już nie będę dawać rady z płaczem to doraźnie czopek viburcol. co o tym myślicie? czy te objawy Wam coś mówią? co mam robić? czy to skaza białkowa, nietolerancja laktozy? dodam, że ja mam atopowe zapalenie skóry, w dzieciństwie miałam skazę, która niestety nie znikła i pozostało azs na całe życie, ale jest w miarę lajtowe, mogę normalnie żyć i funkcjonować...będę wdzięczna za rady i wskazówki🌼

Gość juz mama.
na noc* - literówka

Gość lets kick some butts
nie mogłaś jakoś w punktach tego wymienić? kto by to czytał...

Gość marika...
wydaje mi sie, ze moze byc skaza, aczkolwiek dosc wczesnie jest na nia. ja jestem mama alergika, zaczelo sie u nas ok 5 tygodnia. straszne mega kolki 24h na dobe + okropne zmiany skorne. teraz ma juz 2,5 lata, mieszkamy za granica i od 6 tyg jestesmy pod opieka alergologa i dietetyka. maly mial alergie na mleko i jajo + egzeme. na pocieszenie dodam, ze ladnie ze wszystkiego wyrosl. mi zaniknal pokarm z powodu ubogiej diety po 3 miesiacach i pozniej przeszlismy na nutramigen. pomogl na kolki, na skore, na sen, na wszystko. jak reka odjal.

Gość juz mama.
oj, nie czepiaj się, może ktoś przeczyta:) śpieszyłam się, więc tak bez ładu i składu co mi do głowy przyszło. piszę też 1ręką, bo dziecko mi na kolanach śpi, bo oczywiście był płacz, ciągle się budzi, nie mogę nic zrobić kompletnie, udało mi się na 15min odpalić laptopa chociaż

Gość juz mama.
mariko, dzięki za odp, jak doszliście do tego, że to mleko i jajko i kiedy?

Gość marika...
Syn mial testy, bo mozna je zrobic nawet malym dzieciom, ale oprocz skornych nalezy je poprzec badaniami z krwii. wyszlo mleko, jajo i kiwi - wysoko. nie mieszkamy w PL, nikt by nam w PL raczej nie zrobil dwu miesiecznemu dziecku badan. Jestesmy pod opieka swietnego alergologa ( mieszkamy w Londynie), syn bral udzial w wielu badaniach, bo lekarz ten obala niektore mity funkcjonujace na temat alergii i udziela sie na roznych konferencjach alergologow, dietetykow, dermatologow. Wszystko bylo bardzo drogie, ale mamy ubezpieczenie, ktore na szczescie pokrywa koszta. Syn od skonczenia roku ma idealna skore, alergia zaczely wtedy zanikac. Robilismy prowokacje na mleko i jajo w szpitalu kilka miesiecy temu i alergii juz nie ma. Balam sie, ze zostanie dluzej, bo jestem sama alergikiem. Jesli mieszkasz w PL musisz bacznie obserwowac, co jesz i na tej podstawie myslec o alergii. Wiekszosc dzieci z alergii/nietolerancji na mleko krowie wyrasta.

Gość juz mama.
dzięki jeszcze raz. no cóż, odstawię to mleko i jego przetwory i będę obserwować co się dzieje. skonsultuję to jeszcze z pediatrą prywatnie, zobaczymy co ten drugi powie.

Gość juz mama.
w dalszym ciągu bardzo proszę o rady. może któraś mama to przechodziła ze swoim dzieckiem?:(

Gość juz mama.
up

Gość lubanska
moja córka miała takie same objawy. okazało się, że to skaza białkowa. nutramigen pomógł na wszystko, dziecko przestało płakać i się prężyć, zmiany skórne zniknęły całkowicie po około 2-3 tygodniach. podawałam też latopic, to probiotyk przeznaczony dla dzieci ze skaza i azs. uszczelnia jelita zapobiegając przedostawaniu się alergenu do organizmu. jeśli bardzo chcesz karmić piersią to musisz trzymać dietę bezmleczną, innego sposobu nie ma :(