Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość No kto?...

Kto z was lubiał czytac lektury?

Polecane posty

Gość No kto?...

Pan tadeusz itp.? Komu to potrzebne by znac język poety? Czy poeta chciał znac język poetów żyjących kilka stuleci przed nim?

Gość kasienka olenkaa
lubiAł????

Gość WHY WHY WHY
ja lubiłam ale nie lubiałam czytać lektury

Gość żeby nie zapeszyć
ja lubiłam, ale nie tego typu. dobrze czytało się Ten obcy, Robinson Cruzoe, Mały książę czyli raczej te wcześniejsze i lżejsze ;)

Gość ruda spod sklepu
Ja nie lubiłam czytać lektur, przeczytałam tylko nieliczne, bo tak naprawdę te lektury są nieciekawe dla dzieci czy młodzieży. Poruszają takie tematy, którymi nie interesują się nastolatkowie...

Gość WHY WHY WHY
może dlatego że lubiłam czytać lektury teraz nie wyrażam się że cos ;LUBIAŁAM, może po to to jest właśnie...

Gość No kto?...
Zaraz jakas mega inteligentna napisze że ona to libiła albo on lubił Że nie ma i nie będzie ,, lubiał" Będzie ! Założymy się? HE HE HE

Gość trollo
ja i w trakcie całej swojej edukacji nie przeczytałem tylko jednej "Lorda Jima" to jest potrzebne, człowiek, który nie czyta jest ubogi duchem, nie potrafi się wysławiać, najczęściej tez pisać poprawnie po polsku, ma mały zasób słów. Ale co może o tym wiedzieć przeciętny gimnazjalista... Żal mi waszego pokolenia. Pokolenia leni i ignorantów.

Gość No kto?...
OHOHOH HO SPÓŻNIŁAM SIE JUŻ JEST ODZEW!

Gość wheidfhw
lektury nie mają być ciekawe :O tylko poszerzać kompetencje literacką, dawać obraz epoki, wykształcić w miarę człowieka, żeby nie był tępy opuszczając szkołę.

Gość No kto?...
Tak szybko zareagowaliście na mój temat że nie zdązyłam was ostrzec że celowo zrobiłam błąd Język sie zmienia!

Gość No kto?...
wheidfhw bardzo ogólnikowo!

Gość ruda spod sklepu
jak już napisałam, nie czytałam lektur, ale za to często sięgałam po książki, które miały ciekawa tematykę i nikt nie zmuszał mnie do czytania ich, nadal czytam i ubolewam nad tym, ze dzieci teraz nie chcą czytać, właśnie chyba przez te lektury, które w większości są strasznie nudne.

Gość No kto?...
Czy są dowody na to że jakikolwiek poeta wczytywał sie w twórczośc poetów z minionych epok?

Gość wheidfhw
co miała znaczyć Twoja uwaga, że język się zmienia????? chyba nie Twojego błędu, mam nadzieję

Gość sloldka cizia
ja , ale STRESZCZENIA

Gość upupuupupu
ja to tak pół na pół. Bo zdarzało się że w międzyczasie czytałam książki,ktore nie były lekturami a o wiele bardziej mnie interesowały. W podstawówce każda lektura mi się podobała i z tego co pamiętam przeczytałam wtedy wszystkie i dziwiłam się jak ktoś nie chciał przeczytać.W liceum niczemu sie nie dziwiłam,to że tylko dwie osoby na klasę przeczytały Lalkę raczej mnie nie zaskoczyło..czasami na jedną lekturę dają dwa tygodnie a jak ktoś się uczy to nie ma czasu po prostu żeby zdążyć..w wakacje to taką ksiązke i w dwa dni się przeczyta.

Gość No kto?...
Nie widzę sensu by uczyc sie rozumiec język poetów takich jak słowacki czy mickiewicz

Gość No kto?...
dziś to błąd jutro to będzie poprawne gramatycznie!

Gość bfgvbds
Uwielbiam czytać, przeczytałam w życiu mnóstwo książek - i głupich czytadeł, i arcydzieł literackich... Ale lektury są przeważnie nieciekawe i niedopasowane do pojmowania świata przeciętnego ucznia, i strasznie nie lubię ich czytać. Jedyna, jaka mi się podobała w ostatnich latach to "Lalka".

Gość No kto?...
A wulgaryzmy? Czym były i jak brzmiały jeszcze 300lat temu?

Jedyna lektura, które mi się podobała to "Kamienie na szaniec". I nic więcej. :classic_cool:

Gość I m going to slighty mad
Ja.Wiesz po co były i są zadawane lektury do czytania? - to samo co napisała trollo -aby dzieciaki nie siedziały całe dnie przed komputerem tylko pocztały porządne książki -aby dzieci wyniosły jakieś nauki,morały z tego czytania lektur -aby nauczyły się dokładnosci i systematyczności ( bo w końcu jest test z lektury na ocenę a więc ksiażkę trzeba cała przeczytać) -Aby można było dostać więcej (dobrych) ocen z polskiego.Nawet słabszym uczniom ,którzy nie radzą sobie z materiałem na lekcjii,a tak podniosą sobie ocenę.I wystarczy ,że dokładnie przecztają lektury.

Gość No kto?...
No tak czyli w szkołach uczą nas jak byc grzecznym i zapełnic sobie czas tak by nie wyrosnąc na cwaniaka!

Gość wheidfhw
trudno żeby pseudosłowo "lubiać", którego używasz chyba tylko Ty i niedouczeni uczniowie podstawówki został uznany za normę :O:O:O

Gość No kto?...
podsuwaja nam język który wyszedł z obiegu byśmy za szybko nie poznali tego który w tym obiegu jest i za bardzo wyszczekani za wcześnie nie byli!

Gość bfgvbds
Nie wiem, jakie Wy czytacie lektury, ale mnie ciągnię na bełta jak mam czytać takie pierdolenie jak np. "Nie-Boska komedia". :O Co niby mam z tej książki wyciągnąć? Uważam się za osobę dosyć inteligentną i oczytaną, a mimo to nie mogłam przebrnąć przez to "dzieło". Co wobec tego mają powiedzieć uczniowie mniej interesujący się literaturą czy po prostu mniej kumaci?

Gość No kto?...
wheidfhw-nie mów hop!