Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vanillio

Jak oceniać przyrost wagi w ciąży.

Polecane posty

Gość vanillio

Czy przyrost wagi liczyć od wyjściowej wagi sprzed ciąży, czy od wagi po schudnięciu przez pierwsze miesiące. Ja przez 1 trymestr schudłam ok4-5 kg, a teraz pod koniec 5 msc ważę ok 1 kg więcej niż przed ciążą, więc od początku 2 trymestru przytyłam jakieś 5-6 kg.

Gość niuu
A co ci lekarz na to mówi?

Gość d.z.iunia
mnie się wydaje, że od tej wagi, kiedy schudłaś.

Gość vanillio
No właśnie lekarka najpierw koło 4 msc zasugerowała, że nic nie tyję i że powinnam już zacząć, a przy następnej wizycie stwierdziła, że tyję za szybko. Jak się 3 msc wymiotuje i wmusza w siebie jedzenie, to później jak się zacznie jeść normalnie, to organiz jest zawsze nastawiony na kumulowanie kalorii i tyje się szybciej. Tak jest przy każdej diecie (efekt jojo). Nie wiem już sama jak to ocenić wszystko. Staram sie jeść zdrowo i nie przesadzać z niczym.

Gość d.z.iunia
Z tego co wiem, to faktycznie tyjesz za szybko. Przyrost wagi nie powinien być większy niż 2kg/miesiąc. A u Ciebie w 2 miesiące poszło 6 kg, czyli zdecydowanie za dużo. Przede wszystkim dlatego, że skóra będzie się szybko rozciągać, większe ryzyko rozstępów. A poza tym jeszcze 4 miesiące przed Tobą, a niektóre kobiety tyją najwięcej na koniec. Ja kończę 8. miesiąc i w żadnym miesiącu nie przekroczyłam tych 2kg. Obecnie mam 10 kg na plusie. Ale najwięcej przybyło mi właśnie w 4. i 5. miesiącu. Może u Ciebie też tak będzie i teraz będzie lepiej.