Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolasroczka

mamy czteromiesięcznych niemowlaków-wejdźcie proszę

Polecane posty

Gość kolasroczka

WItam. Kochane post kieruję do dziewczyn które zechcą wypowiedzieć się na temat umiejętności czteromiesięcznego dziecka. Moja córa urodziła się z problemami. Od urodzenia jest pod opieką neurologa co spędza mi sen z powiek. Dodatkowo z powodu bardzo silnej dysplazji bioder leczona od urodzenia szelkami pavlika-2 miesiące, potem na wyciągu prawie kolejne 2 miesiące a teraz w gipsie :( Rozwój ruchowy ciężko ocenić chociaż mała będąc na wyciagu ściągana do karmienia czy kąpieli próbowała już nawet przewracać się na boki. od urodzenia jestem z córką 24 h na dobę. obserwuję ją uważnie a następnie na wizycie neurologicznej wszystko dokładnie opisuję. podobno wszystko jest w normie, ale z powodu przejść z dysplazją już do końca lekarzom ni ufam( różne diagnozy, różne sposoby leczenia). Córa bardzo dużo się uśmiecha, wręcz chichra, wydaje przeróżne dżwięki, gaworzy, uwielbia jak się do niej mówi - natychmiast odpowiada uśmiechem. Świetnei wodzi wzrokiem za zabawkami, osobami, odprowadza wzrokiem gdy ktos odchodzi od łóżeczka. Ale jest kilka rzeczy które mnie niepokoją. Otóż moja córka czasami ma jeszcze odruch moro- delikatny i tylko gdy zasypia a coś ktos ją wystraszy to lekko unosi raczki( neurolog twierdzi ze ma czas do 6 mies), bardzo nieporadnie chwyta zabawki- tzn, nie umie ich swobodnei obracać i bawić się bo z reguły wypadają jej z rąk, czasami w lewej ręce chowa kciuk, lubi podwijać paluszki u stóp( nie wiem czy to normalne ?). Kiedy noszę ją w pionie główka jej się jeszcze trochę chwieje. Na brzuchu polezy kilka minut i tez już nie chce- jakby siły nie miała. Dodam że córa urodziła się w 37 tc. Dziewczyny napiszcie proszę jak jest u was?

Gość kolasroczka
będę wdzięczna za każdy wpis

Wydaje mi sie,ze wszystko jest ok. Moj maluszek tez wypuszcza wszystko z rak,ale pierwszy tez tak robil.Glowka tez jeszcze sie troszke chwieje.Przewraca sie swobodnie z plecow na brzuch,a jak lezy na brzuszku,to dosc dlugo utrzymuje glowke wysoko,podnosi sie tez na raczkach.

Gość Podobnie
Moim zdaniem dziecko rozwija się super zważywszy na okoliczności, zastanawia mnie tylko czy moro nie powinno zaniknąć w 4 miesiącu, ale skoro lekarz mówi że do 6 to pewnie ma większą wiedzę niż wikipedia :) rozumiem że się niepokoisz, ale nawet zdrowe dzieci nie lubią leżeć na brzuszku np.

Jezeli neurolog mówi, że wszystko jest dobrze to napewno tak jest. Nie martw sie na zapas. Mój synek urodzil sie zdrowy a nienawidzil lezec na brzuchu. Przekrecac sie z plecków na brzuch zaczal w 9 miesiacu dopiero, a usiadl sam w 10. Musisz dac swojemu dziecku wiecej czasu, zwlaszcza, że ma problemy zdrowotne,

Aha i dodam,ze moj starszy synek nie znosil lezec na brzuchu.Ledwo sie obrocil i juz byl krzyk.

mysle, ze z Twoja cora jest wszystko ok. moj syna za 2 tyg skonczy 5mcy. jak narazie nie umie przewrocic sie z brzucha na plecy (tzn kilka razy mu sie zdarzylo, ale to raczej byl przypadek), z plecow na brzuch tez niezbyt, z boku na plecy lub na brzuch tak choc przewracanie na brzuch jest raczej nieporadne i nie wiem czy robi to celowo. posadzony zazwyczaj przewraca sie na bok lub do przodu, ale podtrzymywany np na kolanach siedzi ladnie. glowke trzyma bardzo dobrze, ale zaczal to robic dobrze bardzo wczesnie. gdy podam mu palce to potrafi sie podciagnac do siadu z pozycji lezacej i probuje tez siadac sam - czasem uda mu sie podniesc caly tulow sila miesni brzucha. robi tez mostek - podpiera sie na lokciach i na nogach. jesli chodzi o odruch moro - to takze czasem mu sie jeszcze zdarza a przez pierwsze 2 mce zycia mial ten odruch bardzo nasilony. co do chowania kciuka - nie zauwazylam, raczej w wiekszosci dlonie ma otwarte. paluszki u stop rowniez podkurcza a gdy polaskotam to otwiera - tak powinno byc podobno przy tej czynnosci. chwyta ladnie zabawki i umie przekladac z raczki do raczki, ale gorzej mu to wychodzi w pozycji lezacej - zazwyczaj zabawka laduje na twarzy i tylko czasem udaje mu sie ja znow chwycic. tez jest bardzo kontaktowy - na usmiech odpowiada usmiechem, gaworzy itd. mysle, ze na tym etapie nie ma sie co przejmowac - jedne dzieci robia cos pozniej inne wczesniej. tez sie przejmowalam dlaczego moj nie umie jeszcze sie przewrocic z plecow na brzuch, ale mi przeszlo, ma jeszcze czas. pozatym ma juz 2 zabki, ale to nie ma znaczenia jesli chodzi o rozwoj dziecka.

Aha, jesli chodzi o lezenie na brzuchu to nie cierpial tego a odkad trzyma ladnie glowke to potrafi lezec na brzuchu i 20 min. mysle, ze jesli Twoja cora wzmocni miesnie karku, to polubi lezenie na brzuchu.

Gość kolasroczka
bardzo bardzo dziękuję za wszystkie wpisy.