Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 128

ciąża i poród w USA

Polecane posty

Gość mama 128

Witam, mam pytanie do mam które rodziły w Stanach, mianowicie - niedawno przylecialam do USA i jestem w siodmym miesiacu ciazy. Planuje urodzic tu dziecko i wiem, ze jako turystka moge starac sie o darmowe uezpieczenie medicaid, które pokryje wszelkie koszty porodu. Prolem tylko w tym, ze nie wiem jak i gdzie to uezpieczenie uzyskac. Jesli ktoras z mam mogla y mi udzielic informacji to bardzo prosze.

he? chyba nie do konca tak to wyglada Zeby wystapic o rzadowe ubezpieczenie to trzeba miec social security number i niskie dochody. Aby miec ssn trzeba miec ktoras z wiz pracowniczych , albo F1, albo J2 albo miec zielona karte, albo obywatelstwo. Piszesz ze jestes turystka tak? na wizie turystyczej? zeby ja dostac musialas chyba wykazac sie odpowiednimi dochodami zeby w razie wypadku moc sobie oplacic wszystko w tym opieke zdrowotna. Ale jak chceszs o to wystapic to wspisz w google medicaid + nazwe stanu w ktorym mieszkasz i ci pokaze odpowiednia strone skad mozesz sciagnac formularz. Ewentualnie wygoogluj free insurance for pregnant women itp.

Kasza chyba nie jest tak jak piszesz bo znam kilka kobiet ktore mieszkaly/ja tutaj nielegalnie, pracuja nielegalnie, nie maja ss ani ubezpieczenia i dostawaly darmowe ubezpieczenie na czas ciazy, nawet dentystyczne ( pracuje w gabinecie dentystycznym i wiele kobiet przychodzi z darmowym ubezpieczeniem w ciazy). Mozliwe ze w kazdym stanie jest innaczej, ja mowie o stanie ny i na 100% bez ss mozna miec darmowe ( chyba ze teraz jakos cos sie zmienilo a ja nie wiem). Autorko Kasza ma racje, wpisz moze w google i stan gdzie mieszkasz i powinnas znalezc info co trzeba i gdzie sie udac. Nie pomoge bo nie mam pojecia jak sie o to ubiegac.

Kluska jak mieszkalam w texasie to bedac na wizie F2 (rodzinnej) odmowili mi medicaid (ale nie bylam w ciazy). Przyznali za to corce .Mialam za to dosc ciekawe doswiadczenia w tej kwestii dlatego tez na ich podstawie sie wypowiadalam. Ale patrz jakie jaja byly (do tej pory sie z tego smiejemy): Po 18 miesiecach zadzwonila do mnie laska z przerazeniem zebym potwierdzila ssn corki. Mowie ze corka nie ma. Laska eeeee ale jak to? to nie jest obywatelka? ja ze nie. Ona; rezydantka? Ja: nie, F2 status. Ona: aaa ale ojciec jest obywatelem. Ja; ojciec jest z Indii, status F1.Laska; no ale eeee chwila ona jest urodzona w Anglii, tzn ze jest Brytyjka tak? Ja: urodzila sie w UK ale ma Polski paszport. Laska: ale jak to? Ja: no bo ja jestem z PL, laska; ale masz green card i ssn? Ja: nie, jestem F2 na polskim paszporcie. Ona: to czyj ona ma ssn???!!! :-D okazalo sie ze w naszych papierach mysmy rubryke z ssn zostawili pusta (no bo nie miala) a oni przepisali w czasie procedury ssn meza do rubryki corki i dopiero po 18 miesiacach im to wyszlo. Laska mowila ze (przynajmniej w texasie) nie daje sie ubezpieczenia osobom bez ssn. So owszem free women cliinics (albo gdzie sie placic minimalne oplaty za konsultacje) ale bez ssn nic nie zrobisz. ;-/ No ale moze autorka bedzie miec wiecej szczescia. Autorko ale do tej jak chodzilas do lekarza w stanach (o ile wogole)?

Kasza to dziewczyna miala niezla zagadke :D Ja sie nigdy szczegolowo nie dowiadywalam w jaki sposob mozna uzyskac darmowe ubezpieczenie ale znam kilka dziewczyn ktore mialy i conajmniej dwie napewno nie mialy ss, ale nie mialy tez juz wizy bo przesiedzialy, nie wiem czy to cos zmienia. Tak jest a przynajmniej bylo w stanie ny. Wiadomo, w kazdym stanie moze byc innaczej. Trzeba sie dowiadywac w lokalnych urzedach. Swoja droga ubezpieczenia tutaj sa tak drogie ze jakbym mogla to sama chetnie skorzystalabym z darmowego :)

Gość mama 128
Sprawa już jest załatwiona. Wystarczy pójść do odpowiedniego urzędu, wypełnić wniosek i od ręki wydają ubezpieczenie pokrywające wszystkie koszty związane z ciążą i porodem. Zaznaczam ze nie trzeba byc ani legalnie, ani tym bardziej nie trzeba miec SSN. Wystarczy wniosek, kopia paszportu i wizy (bez znaczenia czy wazna czy nie) i zaswiadczenie od lekarza, ze jest sie w ciazy i voila :)

Gość ny_mommy
W NY KAZDA kobieta w ciazy ma prawo do Medicaid, niezaleznei od statusu imigracyjnego i dochodow - trzeba udokumentowac miejsce zamieszkania na terenie NY (nie musi to byc rachunek - wystarczy prywatny list dostarczony przez poczte, ze znaczkiem i stemplem), aczkowliek zdaje mi sie, ze zeby dostac miastowe ubezpieczenie, trzeba zglosic sie do lekarza w pierwszym trymestrze ciazy. Przysluguje ono max. do 60 dni po porodzie.

W NY KAZDA kobieta w ciazy ma prawo do Medicaid, niezaleznei od statusu imigracyjnego i dochodow - trzeba udokumentowac miejsce zamieszkania na terenie NY (nie musi to byc rachunek - wystarczy prywatny list dostarczony przez poczte, ze znaczkiem i stemplem), aczkowliek zdaje mi sie, ze zeby dostac miastowe ubezpieczenie, trzeba zglosic sie do lekarza w pierwszym trymestrze ciazy. Przysluguje ono max. do 60 dni po porodzie.

Witajcie, Chcialabym zapytac jakie najlepiej wykupic ubezpieczenie zeby urodzic w USA? jaki szpital najlepiej wybrac? planuje wyjechac do USA zeby urodzic tam dziecko bardzo prosze o informacje na ten temat. Pozdrawiam wszytskich

Gość gość
No i bardzo fajnie, wlasnie przez takie osoby my pracujacy legalnie w USA musimy placic bardzo wysokie rachunki za lekarzy i szpital (majac prywatne ubezpieczenie). To jest skandal, ja za swoja ciaze i porod musialam zaplacic kilka tysiecy dolarow ( mam prywtane ubezpieczenie, ale zawsze z wlasnej kieszeni czesc sie pokrywa). A tu przyjezdzaja sobie takie paniusie iwszystko maja za darmo, grrr!

Gość Do gość
Miej pretensje do tych którzy wybierają rząd amerykański Hehehe, jeśli kobitki robią takie rzeczy zgodnie z prawem to nie ich wina :) ja urodziłam syna w NY na wizie F2, obywatela i przyszłego podatnika. Jeśli coś się komuś nie podoba to jedna rada - DO URN!!!