Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mozna sie chwalić

Co potrafia wasze 3latki?

Polecane posty

Gość mozna sie chwalić

jw.

Gość hyziadyzia
Mówi czysto i pełnymi zdaniami. Jeździ na rowerze 3 kołowym. Powie kilka słów po angielsku Sam korzysta z toalety. No i całe mnóstwo innych rzeczy ale długo by pisać:) Syn jest bardzo rozwinięty jak na swój wiek. jestem z niego bardzo dumna:)

Gość mozna sie chwalić
Wypisz, ja chętnie poczytam. I z chęcią się dowiem jak go tego wszystkiego nauczyłaś?

Gość mój chodzi do przedszkola
odkąd skończył 2,5 roku... więc wiadomo, od dawna spełnia wszystkie wymagania dla dzieci przedszkolnych, mówienie, samodzielne: jedzenie, ubieranie, korzystanie z WC ... w sumie nic nadzwyczajnego.

jezda na rowerze 3 kołowym to wg ciebie jakaś nadprzyrodzona umiejętność dla 3 latka ? Jakby jeździł na dwukołowym to rozumiem, ale jazda na rowerze dla maluchów ? Nie bede sie chwaliła co moja córka potrafiła w wieku 3 lat bo to głupie, a już na pewno to co wypisała pani od rowerka 3 kołowego to nic nadzwyczajnego dla 3 latka. Mówienie, samodzielny ubiór, samodzielne jedzenie, czy samodzielny załatwianie się to chyba norma ... Jako że córka odkąd skończyła rok i 8 miesiecy chodziła do żłobka to mogę smiało powiedzieć, że większość dzieci z jej grypy jak miało 3 lata potrafiło te wszystkie czynności. I to nie nam oceniać czy dziecko jest bardziej rozwinięte czy też nie - bo my jestesmy stronnicze jako matki , dla nas - przynajmniej w większości przypadków- nasze dzieci są NAJ. Do żłobka często przychodzą specjaliści i po wizycie logopedy i psychologa otrzymałam informację że córka wyrobiła sobie uchwyt w trzymaniu kredki na poziomie dziecka z poczatkowych klas szkoły podstawowej i że niekiedy pierwszaki nie potrafią tak trzymać długopisu czy kredki - i na podstawie tej opinii mogę śmiało powiedzieć że moja córka akurat w tej konkretnej czynności jest bardziej rozwinięta i nie opieram się na porównaniach wziętych z obserwacji na placu zabaw ( tak jak wiele matek to robi).

Teneryfa ma racje, 3 latek musi już umieć się sam ubierać,myć, korzystać z toalety, w przedszkolu uczą się piosenek i krótkich wierszy na pamięć - teksty na przedstawienia na jasełka np. Szczególne coś to może być gra w szachy albo pływanie ale mój tego nie umiał wiec nie mam się czym chwalić:)

Gość gość1za
Ciekawe, że podczas spotkań adaptacyjnych w przedszkolu większość mam miała strach w oczach kiedy nauczycielki wymieniły wszystkie wymagania odnośnie umiejętności, które dzieci powinny już posiąść kiedy przyjdą do przedszkola. Pozatym powiedzmy sobie szczerze, termin trzylatki w kontekście przedszkola może oznaczać dziecko, które będzie miało 3,5 roku albo takie, które dopiero skończy 3 latka. Moja córka pójdzie do przedszkola nie mając jeszcze skończonych 3 lat. Potrafi samodzielnie jeść, rysuje, maluje, klei z ciastoliny, układa puzzle, myje ręce, zęby, sama się rozbierze ale z ubieraniem już gorzej. Owszem włoży kapcie, czy większość butów, założy majtki, spodnie jeśli luźne (z legginsami np. ma problem), przy skrapetkach wpada w furię, koszulki są wciąż nie do przejścia. Korzysta z nocnika ale tylko w kwestii siku, kupa w 70% ląduje w majtkach i po kupie się nie podetrze. Czytam czego to te trzylatki nie potrafią tyle, że z obserwacji podwórkowych i rozmów ze znajomymi jakoś całkiem inny obraz się wyłania.

Gość gość
Pije z kubka, mówi mama i tata, przekręca się z brzuszka na plecki, chodzi i skacze.

Gość gość
to mój 2 latek jest na poziomie waszych 3 latków.

Gość gość
mój sam je mielone i wędzoną kiełbaskę