Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam

dlaczego ślązacy piszą żyć przez rz ? rzyć ?

Polecane posty

Gość Pussy come home
bo u nich rzyć znaczy żołądek 🖐️

''SLAZACY od pokolen juz na slasku nie mieszkaja, stawiaja domy i firmy na waszych wlosciach'' Coś w tym jest. W mojej rodzinie wujkowie sprzedawali ziemię i kupili ją włąśnie małżeństwa ze Śląska i tam mieszkają. To mnie zawsze dziwiło, ja przyjechałęm na Ślask a Ślazacy do mnie do MAlopolski.

Gość to nie ma nic wspolnego ze
"Dziewka prała na lodu, więc czerwone nogi Uźrał jeden. Rzekł jej: Tu ogień w rzyci srogi." ( Mikołaj Rej )

''bo im sie wydaje ze w nowym yorku mieszkaja, koliduja tylko z prawem bo do tej pory trzymia kury i kaczki w lazience i dzikie burdy alkocholowe wyprawiaja bo nadal im sie wydaje ze w lepiankach mieszkaja. widzialam na wlasne oczy w twoich stronach kury w kuchni po piecu lazily, psy i koty to normalka.i bezzebnych wlascicieli w gumowcach przy obiedzie, obtluczone talerze szklanki kazda z innej parafi, i bimber na stole. jak juz pisalam syf jakiego w slaskiej rodzinie jeszcze nie widzialam, dopiero na slasku oczy wam sie otworzyly co to jest porzadek i kultura osobista co poniektorzy z was gniazdka wyciagali ze scian bo myslal jak przylozy do innej sciany to tez swiatlo bedzie swiecic a ch duzo by tu pisac o was brudasy '' Piszesz kompletne bzdury, bywałem na najmniejszych wsiach w Malopolsce i nigdzie tak nie było.

Gość dfghjkl
damian pisze list ze slaska do domu kochana mamo pozdrawiam serdecznie i caluje . jest mi dobrze pracuje na kopalni , a mieszkam w hotelu robotniczym tutaj na slasku mamo wszystko zaczyna SIE na litere G : na spodnie mowia galoty na wyplate mowia geltak na kopalnie gruba jam jest jasiu a mowiom do mnie GOROL

Gość Ciekawie mówicie
a widzisz - Wy stoicie w miejscu, a my się rozwijamy. Także nie każdy Ślązak to pijak spod kopalni, który nie umie w życiu sobie poradzic.

Gość sejmija
Oj biedactwo, znam masę ludzi, którzy przyjechali tutaj z innych województw. Studiują, a nawet zakładają rodziny i nikt się z takim traktowaniem nie spotkał. W Twoich wypowiedziach da się odczuć brak szacunku, dlatego nie dziw się, że sam jesteś w ten sposób traktowany.

Gość dfghjkl
Orkiestra kościelna na Górnym Śląsku: - "Zymbalisten fertig? - Fertig! - Puzonen fertig? - Ja, naturlich! - Trompette fertig? - Fertig, fertig! - Also! Eins, zwei, drei: "Boże, coś Polskę..."

Gość dfghjkl
A wiecie jak powstali Hanysy i Gorole? Pan Bóg siedział na brzegu Brynicy i lepił ludzi z gliny. Tych co mu wyszli zostawiał po zachodniej stronie brzegu. A tych co nie wyszli, przerzucał na wschodni brzeg ;P Nie nadaje się przyjechala gorolka do nos na slunsk i idzie se droga, zoboczyla ze hop z psami lezie, wiec podlazi i pyto: - jak sie piesek wabi?? -kery?? a ona zaczyna wolac: - kery, kery choc, masz...

Gość assa terebassa
gorole do szole a lina upierdolic;)