Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak się zastanawiam

dlaczego ślązacy piszą żyć przez rz ? rzyć ?

Polecane posty

Gość Ciekawie mówicie
Dokładnie.

Gość germanistka86
logistyka to też fajny kierunek:P. Ja się uczyłam francuskiego 3 lata, ale to raczej nie moja bajka. Po 5 latach praktycznie nic nie pamiętam, wszystko mi z głowy wyleciało. Tak to jest, jak się języka nie powtarza:P. Powodzenia na studiach Ci życzę:)

Gość eeeddeeee
a najwieksze buraki i tak sa z Warszawy :D

Gość Ciekawie mówicie
Francuski jest nawet ok, miałam super nauczycielkę. Trochę za nią tęsknię :) Nie dziękuję (żeby nie zapeszyc). Tobie też życzę powodzenia w pracy :)

Ale ejsteś taką prawdziwa Ślązarą? Taką która mialą ojca pracującego na kopalni, który przychodził pijany po pracy i was bił?

Gość Ciekawie mówicie
Niestety muszę Cię rozczarowac, bo mój tata tam nie pracował :)

Gość dfghjkl
dominik musze cie rozczarowac, najwieksza cholota na slask przyjechala z twoich stron, nawet nie wiedzieli co to jest lazienka i swinie w niej trzymali a na balkonie golebie:D:D:D malo tego bimber to ulubiony napitek rano, wieczorem i na obiad tez. wiesniactwo dopiero nauczylo sie na slasku kultury i obrzadku kolo wlasnej chaty. po mieszkaniu widac kto z kad przyjechal, zawsze jest u was smrod brod i ubustwo. tak bylo jest i bedzie. bez slaska sprzedawalbys grzyby na autobanie a na chleb mowil pyp:D:D:D

Gość Ciekawie mówicie
dfghjkl - prawda go chyba bardzo boli :D

Gość dfghjkl
NIECH BOLI SZYBCIEJ ZAPAMIETA:D

Gość Ciekawie mówicie
A co ty taki obeznana/obeznany? Trochę się zdziwiłam.

dfghjkl ja nie wiem skąd sie wzięły te glupie powiedzenia ale pisząc już całkiem poważnie to Ślązacy są mega zacofani. Podaję przyklady tych prawdziwych ślązaków: 1. Facet 40 lat i nie potrafi obslugiwać komputera. 2. Facet w wieku 27 lat nosi protezę górnej szczęki, nie wiedział, że tzreba myć zęby i chodzić do stomatologa. Nie wie, że zęby się plombuje, leczy kanałowo, zaklada korony. Jego zdaniem jak ząb boli to się go wyrywa. 3. Facet 31 lat, nie myje rąk po tym jak się wysika, obszczanymi rękoma je kanapkę i wita się z kolegami. Standardowo jak na Ślazaka przystalo chodzi szczerbaty. Ludzie śmiejecie się z innych własnie w tym tonie który napisaląś, ale to wy jesteście zacofani.

Manie wyższosci macie wy Ślazacy, a naprawdę nic sobą nie prezebtujecie. Poprzednie posty pisałęm prowokacyjnie ale teraz ten i poprzedni już całkiem serio. Najgorsi są Gliwiczanie.

Gość Ciekawie mówicie
Na podstawie 3 facetów oceniasz wszystkich Ślązaków. Nie wszyscy tacy są. Widac, że oceniasz górnolotnie. Manię wyższości to macie Wy, którzy całymi rodzinami zjeżdżaliście na Śląsk. W technikum na 33 osoby, były 3 Ślązaków, reszta z Wawy i Małopolski. Mieszali w 5 w ciasnym mieszkaniu, ale jacy to byli miastowicze, wielkie państwo. Jak jechali do rodziny to mówili: "jadę na wieś". Jeżeli tak Ci się tu nie podoba to pakuj walizki i żegnaj się. Żyjesz na naszej ziemi i nas oczerniasz.

Gość dfghjkl
o tak dominik to sa wlasnie slazacy z twoich stron, bezzebni pol lysi z zarostem i beretem na glowie a pod pacha rower przywiazany do reki zeby na bimber nie wymienic:D A WIESZ DLACZEGO WSZY NIE SWIECA???? BO MALOPOLSKA BY WYGLADALA JAK NOWY YORK:D:D:D DO DZISIAJ MACIE WYCHODKI NA DWORZE A DACHY SLOMA POKRYTE BURAKU

Gość takajednaaa
ja na slasku sie urodzilam i tu mieszkam a jak tobie nie pasuje to wypad

Gość Ciekawie mówicie
a co do tego, co napisała ta osoba jak przyjeżdżaliście na Śląsk, to mogę to potwierdzic. Cała moja rodzina nie raz mi opowiadała o tym, więc dominiku zajmij się swoim życiem, bo dużo nie wiesz a robisz z siebie wielkiego uczonego i wszechwiedzącego.

''o tak dominik to sa wlasnie slazacy z twoich stron,'' Właśnie nie, to są ci prawdziwi Ślązacy, którzy mieszkają tutaj od wielu pokoleń, mówią gwarą itd. Dałem przykłąd tych rdzennych ,a nie takich co przyjechali i mieszkają tutaj dopiero 30 lat.

Gość Ciekawie mówicie
To po co tu przyjechałeś?

Ja w to nie wierzę w to co wy piszecie. Obserwuję rzeczywistość i dochodzę do zupełnie innych wniosków. Z jednym sie tylko zgodzę, że Ślązakow jest tutaj ledwo kilka procent.

''To po co tu przyjechałeś?'' Ponieważ są bardzo tanie nieruchomości, są fabryki z branży ktora mnie interesuję. Ogólnie się cieszę, aleludzie mi tutaj nie pasują. Tak zapatrzeni w siebie, a ta cecha mnie strasznie wkurwia.

Gość to nie ma nic wspolnego ze
Slazakam akurat - rzyc to d... po staroiopolsku ( ta rzyc - r. ż. Rej z Nagłowic tak pisał i Kochanowski, a Slazakami nie byli.

Gość Ciekawie mówicie
Sam przyznałeś, że nas Ślązaków jest niewiele, że na wyższych stanowiskach nie są ludzie stąd więc pracujesz z takimi jak Ty. Sorry. Chyba ktoś Cię w życiu bardzo skrzywdził skoro jako dostojny mężczyzna po studiach na AGH (!) siedzisz na kafe i tak się użalasz.

Gość sejmija
dominiku przestań już gadać te głupoty, bo to naprawdę tylko o Tobie świadczy. Chcesz z siebie dalej robić pajaca to rób, tylko nie narzekaj później, że nie masz do kogo gęby otworzyć.

Gość sejmija
I wątpię, że jesteś po takich studiach, bo ludzie wykształceni są otwarci. Nie uogólniają.

Ciekawie mówicie, ja nie jestem dostojnym mężczyzną, raczej bardzo skromnym. To wy sracie wyzej niż macie dupe. Tylko teraz już nie wiem kogo uważaćza Ślązaka. Czy tych którzy się tutaj urodzili a ich rodzice pochodzą skądś indziej i tacy mnie najbardziej wkurwiają. Chociaż ci drudzy też są kurwa nie do życia w społeczeństwie.

Gość Ciekawie mówicie
:D Jasne, Ślązak to ten, który przyjechała tu sobie X lat temu z Warszawy. Matkoooo A Ty jaki jesteś? Skromny? Z której strony?

Gość sejmija
Jeśli jedynym środkiem wyrażania emocji jest dla Ciebie słowo "kurwa" to rzeczywiście musisz być wykształconym i inteligentnym facetem. Nie ma co....

Gość dfghjkl
''o tak dominik to sa wlasnie slazacy z twoich stron,'' Właśnie nie, to są ci prawdziwi Ślązacy, którzy mieszkają tutaj od wielu pokoleń, mówią gwarą itd. Dałem przykłąd tych rdzennych ,a nie takich co przyjechali i mieszkają tutaj dopiero 30 lat. :D:D:D SLAZACY od pokolen juz na slasku nie mieszkaja, stawiaja domy i firmy na waszych wlosciach, a cholota z waszych stron pozostala, bo im sie wydaje ze w nowym yorku mieszkaja, koliduja tylko z prawem bo do tej pory trzymia kury i kaczki w lazience i dzikie burdy alkocholowe wyprawiaja bo nadal im sie wydaje ze w lepiankach mieszkaja. widzialam na wlasne oczy w twoich stronach kury w kuchni po piecu lazily, psy i koty to normalka.i bezzebnych wlascicieli w gumowcach przy obiedzie, obtluczone talerze szklanki kazda z innej parafi, i bimber na stole. jak juz pisalam syf jakiego w slaskiej rodzinie jeszcze nie widzialam, dopiero na slasku oczy wam sie otworzyly co to jest porzadek i kultura osobista co poniektorzy z was gniazdka wyciagali ze scian bo myslal jak przylozy do innej sciany to tez swiatlo bedzie swiecic :D:D:D a ch duzo by tu pisac o was brudasy

''I wątpię, że jesteś po takich studiach, bo ludzie wykształceni są otwarci. Nie uogólniają. '' Ja byęm otwarty jak nie iem, do każdego podchodziłęm z pełną kulturą. Tylko życie mnie tego nauczyło, a raczej luidzie tutaj, że wszyscy są tacy sami i trzeba być chamem jeszcze wiekszym niż oni.