Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amla alma

robiłyście może macerat amla + olej WŁOSY WŁOSY

Polecane posty

Gość amla alma

hej ostatnio zaczęłam stosować oleje żeby mieć piękne włosy i rezultaty są bardzo zachęcające - nie wypadają, zdrowo wyglądają. miałam już jojoba i arganowy. mam w domu proszek amla i chciałabym zrobić sobie macerat, czyli amlę dodać do jakiegoś oleju i zastanawiam się do jakiego, i czy podgrzać ten olej trochę, myślałam o slonecznikowym nierafinowanym. ktoś ma jakieś pomysły?

Gość ewikkks
"11). Wyciągi olejowe (Olea; czyli oleje ziołowe uzyskujemy poprzez zalanie pognieconych, rozdrobnionych świeżych surowców roślinnych bogatych w olejki eteryczne. Świeże surowce zielarskie można zalać olejem słonecznikowym, oliwą lub olejem sojowym, winogronowym, makowym. Zawsze na 1 część surowca dajemy taką samą 1 część oleju (stosunek 1:1). Olej aromatyczny ziołowy sporządzamy następująco: surowiec roślinny rozdrabniamy i wsypujemy do słoja, zalewamy gorącym olejem, słój szczelnie zamykamy, zawijamy w gruby koc lub ręcznik i odstawiamy na 24 godziny. Następnie naczynie z olejem ziołowym przenosimy do ciemnego pomieszczenia o temp. 18-22o C i pozostawiamy jeszcze na 2 tygodnie; potem słój odkręcamy i olej filtrujemy przez gazę, zlewamy do butelek oznaczonych etykietką (nazwa, data) Oleje przechowywać w ciemnych i w chłodnych miejscach (piwnica, lodówka)." http://hagal.pl/akademia-nauki/ziola/postacie-lekow-ziolowych/?lang=de Czyli chyba dobrze kombinujesz :)

Gość amla alma
dziękuję za odpowiedz, zaraz poczytam linka :) piszesz, ze surowiec ma być świeży, a ten mój proszek - to susz, wcześniej farbowałam włosy mieszanką henna+indygo+amla, i amla nadawała taki fajny chłodny odcień. Proszek amla jest stosowany jako odżywka, dlatego myślałam żeby zrobić tę mieszankę z olejem Ciekawe czy olejki Dabur są robione ze świezego surowca czy też z proszku.

Gość ewikkks
Przypuszczam, że nie ma to znaczenia czy surowiec jest suchy czy nie (najwyżej będzie dłużej naciągać). Ecospa sprzedaje np. nagietek suszony "jako składnik kul kąpielowych, mydeł oraz jako surowiec do produkcji maceratu olejowego lub naparu wodnego.", więc skoro można z nagietka to i z amli można :) A jak robi Dabur to nie mam pojęcia :)

Gość amla alma
dzięki raz jeszcze, zakupię słonecznikowy i będę mieszać, amla ponoć pomaga gdy włosy zaczynają siwieć no i w ogóle jest świetna jako odżywka, a ja lubię właśnie taką naturalną pielęgnację próbowałam stosować arganowy na twarz, ale to nie dla mnie

Gość poranna mala czarna
aragonowy na twarz moze byc nie zly! trzeba tylko umiejetnie uzyc. na youtubie dzieczyny o tym mowia, niestety nie pamietem linku...