Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iboxx

Prosze doradźcie co zrobić z chrypą u dziecka?

Polecane posty

Gość iboxx

Wczoraj u mojego syna byli koledzy. Bawili się całkiem fajnie a ja z mamą jednego z nich piłam kawę. W pewnym momencie o coś się posprzeczali i jak dobiegłam do nich to zobaczyłam jak 7 latek siedzi na moim 4 latku i mu zaciska ręce na szyi. Glupia sytuacja. Matka zabrala tamtego do domu wcześniej opieprzyla, przeprosiła, powiedziala że wyciagnie konsekwencje takiego zachowania. No nic. Nie o tym chce. Mój syn jak się dowiedział ze koniec zabawy to bardziej się tym przejąl niż tym że kolega chciał go udusić i wyl w pokoju z pół godziny zanim nie udalo mi się pocieszyć. No a dziś ledwo mówi, taką ma chrypę. I teraz nie wiem czy to po tym duszeniu czy po jego krzykach? Nie wiem co mam robić? Sobota dziś więc nie mam jak zadzwonić do przychodni i zapytać a nie chcę na pogotowie jechać z chrypą bo mnie wyśmieją i będa mieć racje. Jak myślicie czy coś przez tą bójkę moglo mu się stać czy to po tych jego krzykach? Co mu na to podać?

Gość iboxx
Doradźcie coś bardzo proszę.

Gość iboxx
Nikt nic nie doradzi? Czy mogę takiemu 4-letniemu dziecku dać np cukierek hols?

na chrypke rewelaacyjne sa tabletki ISLA mozesz je dac tak małemu dziecku bez problemu,ponadto syrop prawoslazowy

Gość tak rozmawiałam
syrop prawoślazowy mam wiec zaraz mu podam, a czy to jest wynik tego jego krzyku czy to moze być po tym duszeniu? Moglo mu się coś uszkodzić?

Gość iboxx
Przepraszam to wyżej to ja tylko odpisywalam w innym temacie i nie wpisalam nowego pseudonimu.

no raczej strun głosowych mu nie pozrywał.Mysle ze to albo krtań albo własnie struny głosowe przeciazone z płaczu.Cos podac musisz juz dzis te tabl ISLA sa na prawde bardzo dobre,koszt ok 20zł.Moze ssac nawet co godzine bo one sa z wyciagow z jakis tam morskich roslin i poza tym sa smaczne,takie galaretkowate.Moje dzieci je lubią.Syrop prawoslazowy złagodzi bol i osłoni troszke struny ale po nim nie powinno sie od razu jesc i pic bo własnie ten efekt osłaniajacy ma byc. Poza tym podałabym dziecku cos przeciwzapalnego np Ibufen.A w poniedziałek do pediatry zeby dokładnie ocenił co jest dziecku.

Gość iboxx
Jak do poniedzialku nie przejdzie na pewno się wybiorę bo ledwo co mówi. Mam wrażenie, ze mu się nasila. Spróbuje jutro kupić te Isla i mu podam a dziś przed snem dam syrop prawoślazowy. Jeśli to nie od tego przyduszenia to na pewno od krzyku bo wątpię zeby sie nabawil jakiejś choroby.

Gość iboxx
Dałam mu ten syrop ale mam wrażenie ze ochrypł już całkowicie. Zobaczymy jutro czy da radę mówić jak nie to wezmę go jednak na pogotowie. Martwię się ze jednak to zajście z kolegą mogło mu jakoś zaszkodzić bo krzyczał już nie raz przedtem i nigdy nie było aż takich problemów.

Jeśli to krtań a chrypka jest również przy chorej krtani to pamiętaj że zwężenie krtani największe robi się w nocy ( dziecko zaczyna się dusić )-czyli jakby miał szczekający kaszel w nocy to natychmiast dzwoń na pogotowie a jego daj do zimnego powietrza żeby oddychał zimnym powietrzem zanim nie przyjedzie pogotowie

Gość iboxx
Nie nie wydaje mi się bo mial kilkakrotnie zapalenie krtani i zawsze mial wtedy własnie taki szczekający kaszel a on wcale nie kaszle. Nie widze po nim żadnych objawów choroby ani nie ma podwyższonej temperatury, nie jest marudny bardziej niż zwykle, nic go nie boli, nie ma kataru, niewyraźnych źrenic. Nic tylko ta chwypa tak jakby tracil glos. Pod wieczór ledwo mozna bylo go uslyszeć.