Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ecie pecie co powiecieeeeee

Dużo jadłyście ryb w ciąży?

Polecane posty

bo mi one wchodzą dopiero od jakiś dwóch tygodni, się zmuszam, wiem, że teraz gowno to da, wcześniej nie mogłam przełknąć. Mówiłam o tym lekarzowi, kazał brać femibion natal classic,kazał to brałam, nie wczytywałam się, myslałam, że tam jest wszystko co potrzeba, dopiero dzisiaj dowiedziałam się, że w tych femibion classic nie ma tego, czym nadrobiłabym niedobór ryby w diecie... Czy dziecku przez to dziecko mogło się nieprawidłowo rozwijać? A zwłaszcza mózg?

Gość gufikolka
kup sobie cos co ma w skladzie kwasy DHA i EPA

Gość Nie sama ryba zaspokaja
potrzebę na zdrwoe kwasy. Kwasy LC pufa mają jajka, kwasy omega 3 zawierają orzechy , kwasy omega 3 i 6 zawierają oleje - najwięcej rzepakowy i lniany (wszystkie muszą być ekologiczne na zimno tłoczone). Ryba jak wiadomo jest zdrowa ale oprócz kwasów dostarcza tez wiele innych ubocznych substancji czy pierwiastków które pochłonęła z wód między innymi rtęć. Ja jadałam wedle wskazówek lekarza 1 rybę na tydzień (dorsz) . Kiedyś czytałam że największe stężenie rtęci w organiźmie mają chinki ale one zjadają do 5 ryb na tydzień - na płód nie wpływa to obojętnie .

Ja bralam kwasy dha i epa, ryb jadlam niewiele, przez cala ciaze moze z 8 razy...

Gość Nie sama ryba zaspokaja
Skoro jestes w 39 t.c a planujesz załóżmy karmić to odżywiaj się tak by dostarczyć sobie jak najwięcej tych kwasów w wszystko ładnie przejdzie z mlekiem do dziecka. Gdybyś planowała karmić mm to można powiedzieć że praktycznie wszystkie mieszanki mają obecnie dodaną odpowiednią ilośc zdrowych kwasów. Pamiętaj że nie kwasy wpływają na inteligencję dziecka ale geny a kwasy jedynie przyśpieszają i ułatwiają rozwój szarych komórek i neuronów które przewodzą informację co i tak wyrównasz dziecku po porodzie ;). Nic straconego.

ja bym chciała jeść ryby, ale tak niemiłosiernie mi śmierdzą teraz, że nie daje rady wcześniej zajadałam

Planuję karmić piersią. To brak tych kwasów w ciąży można jeszcze po porodzie u dziecka nadrobić? Jeśli tak to super, bo trochę się obawiałam, że przez moje niedopatrzenie dziecku mogło czegoś zabraknąć do prawidłowego rozwoju.

Gość oeiiwejuie
Autorko nie obawiaj się :). Jeżeloi zdrowo sie odżywiałaś to najlepsze składniki dziecko sobie już wyciągnęło. Kwasy o których mowa jest pełno w innych produktach takich jak oleje, mięso, orzechy, masło , jaja. Kwasy omega 6 które powinni się spożywać w niewielkich ilościach (one jedynie uzupełniają omega 3 i ułatwiają ich wchłanianie) są w mięsie, jajach i ogólnie produktach zwierzęcych oraz niektórych roślinnych natomiast najzdrowsze omega 3 oraz lc pufa są w olejach , jajach i wielu innych. Ryba (najlepiej dorsz i łosoś) są zdrowe ale trzeba pamiętać o zanieczyszczeniu środowoska . Dziecko karmione piersią dostanie te kwasy wraz pokarmem mamy (kiedy ta będzie się prawidłowo odżywiać) a karmione mm dostanie je z mieszanki. U płodu kwasy ułatwiają rozwój mózgu ale to nie znaczy że przy niewielkiej ilości tych kwasów dziecka mózg się nie rozwinie prawidłowo czy też że na czymś straci i będzie się gorzje uczyło w przyszłosci bo nie kwasy o tym decydują.