Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pełna_dobrych_chęci

Chłopak nie dba o zęby!

Polecane posty

Gość pełna_dobrych_chęci

Mój chłopak w wieku 23 lat ma niekompletne uzębienie - niektóre usunięte przez dentystę, z kilku zostały tylko korzenie, większość pozostałych jest do leczenia, górna jedynka ukruszona i krzywa... Poza tym jest nałogowym palaczem i pije herbatę litrami, więc ma widoczną warstwę kamienia nazębnego. Nalegam by mył zęby, ale możliwe że robi to wyłącznie przed spotkaniem ze mną... Nie chodzi do stomatologa, bo przecież nic go nie boli, a jeżeli już się wybierze raz na pół roku, to wyleczy jeden ząb, co przecież nie rozwiązuje problemu, bo powinien przeprowadzić remont generalny :( Próbuję go zmotywować na różne sposoby od kilku lat - zachęcałam, proponowałam że pójdę z nim, zapisywałam do znajomej dentystki, prosiłam, groziłam... On traktuje to jak zamach na jego wolność i próbę narzucenia mojej woli. Nie mam już sił ;( Z drugiej strony nie chcę go tracić z tak błahego bądź co bądź powodu. Proszę, pomóżcie, jak zmienić jego nastawienie?

Kochana, zęby nie są "błahym" powodem. To świadczy tylko i wyłącznie o braku higieny (do której zalicza się zwykle regularne mycie zębów). Ma 23 lata, więc całe życie przed nim. Nie pozwól mu na zniszczenie go. Postaw sprawę jasno: albo zacznie dbać o siebie, albo koniec z wami. Jeśli mu na tobie zależy, dotrze to do niego. Jeśli nie... Cóż, sama zresztą wiesz. W prosty sposób sprawdzisz, czy jest gotowy do "poświęceń w imię miłości" ;) Powodzenia :)