Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość megellana

Po tym co przeczytałam strasznie boję sie porodu

Polecane posty

Gość megellana

Wczoraj przeglądając internet natrafiłam na forum dla osób po usunieciu macicy. Jest tam wątek, w którym wypowiadają się młode kobiety, które ledwo uszły z życiem podczas porodu, trzeba im było usunąc macicę. Rzadko się słyszy o takich komplikacjach ale to co one opisują to się wlos jeży na głowie, jak blisko były śmierci. Macie w swoim otoczeniu osoby, których poród zakończył się równie tragicznie?

Gość niuu
a po co to czytasz?

Kolejny podobny temat. Nie czytaj takich rzeczy i nie zastanawiaj się nad tym. Przy normalnych porodach praktycznie nie zdarza sie konieczność usunięcia macicy. Moze sie zdarzyć po uprzednich cesarskich cięciach jeżeli macica pęknie w czasie porodu. Ale też to przypadek skrajnie rzadki. Nie ma o czym myśleć i się nad czym zastanawiać.

Ja nie znam takich osob i nie czytaj takich rzeczy... zycie jest wielka niewiadoma i wszystko moze sie wydarzyc, ale pomysl ile kobiet rodzlo dzieci i zyja a kiedys mialy o wiele gorsze warunki teraz medycyna jest na takim poziomie ze nie masz sie czego bac... i nie nakrecaj sie czytajac w internecie bo twoj porod napewno nie jest nigdzie opisany bo kazdy jest inny, przyznasz mi racje jak juz maluszek bedzie z toba! Powodzenia!

Gość megellana
Stało się, natknęłam sie na to przypadkiem. Ja wiem, że to jest ułamek procenta porodów ale to mnie przeraziło. Niektóre dziewczyny rodziły pierwsze dziecko :(

Większe jest prawdopodobieństwo tego że zginiesz pod kołami samochodu niż że umrzesz w czasie porodu. W zależności od kraju (i mówię tu tylko o krajach rozwiniętych) śmierć w czasie porodu następuje u 1 do 8 kobiet na 100,000 porodów. Przyczyną 99,9 % przypadków jest zatrzymanie akcji serca na skutek: - ukrytych lub znanych wad serca i układu krążenia - cofnięcia się wód owodniowych do krwiobiegu matki (skrajnie rzadki przypadek) - zatoru żylnego - silnego krwotoku (bardzo rzadko przyczyna śmierci bo lekarze potrafią sobie z tym w dzisiejszych czasach radzić). Przy pierwszym porodzie naturalnym usunięcie macicy jest naprawdę rzadkie. Nie wiem jakie są statystyki ale podejrzewam że to może dotyczyć kilku kobiet w ciągu roku i zazwyczaj są tego jakieś poważne - często wcześniej istniejące przyczyny. Tak naprawdę macicę trzeba usunąć gdy jest bardzo poprzerastana mięśniakami, gdy następuje silne pęknięcie i poważne krwawienie, gdy wykryje się w niej zmiany nowotworowe, gdy jest bardzo poprzerastana na skutek nieleczonej endometriozy... i pewnie jeszcze jakiś kilka innych skrajnych przypadków. Jeżeli jesteś pod kontrolą lekarza ginekologa nie masz się czego obawiać. Zresztą w czasie porodu mogą sie zdarzyć gorsze rzeczy niż usunięcie macicy. Uwierz mi.