Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fbjdjhxv

kiedy powiedziec dziecku ze jest adoptowane?

Polecane posty

Gość fbjdjhxv

jaki wiek jest najlepszy aby go do tego przygotowac? i czy w ogole? chce zyc w uczciwosci ale kompletnie nie wiem jak radzic sobie w takiej sytuacji. podejrzewam ze w tym przypadku prawda jest bardziej bolesna od klamstwa i patrzac na to z mojej perspektywy sama wolalabym nie wiedziec ze wychowuja mnie niebiologiczni rodzice.

Gość malakotka
Może wreszcie i w tym dojdziemy do zachodniego modelu, gdzie rodzina zastępcza nie jest żadnym tabu i dzieciak w zasadzie wie "od zawsze". Wtedy nie rodzą się niezdrowe sytuacje, jakieś szeptanki po kątach i wśród znajomych. Jak dziecko czuje się kochane i bezpieczne, to niebiologicznych (a mądrych) rodziców szanuje i kocha jeszcze bardziej

Gość fbjdjhxv
a ty jakis niedorozwiniety umyslowo czy cie rodzice nie kochali?

Gość do autorki ja dopisze
że przeczytałam kiedyś w jakiejś gazecie bardzo sensowną radę a mianowicie dziecku trzeba mówić takie rzeczy wtedy kiedy zaczyna ono zadawać pytania "Skąd się biorą dzieci ?" To jest najlepszy czas na ruszenie tematu, aczkolwiek wiadomo, że i tak łatwo nie będzie. Jednak nie wolno tego odwlekać bo potem to będzie już tylko gorzej.

Kiedy? Dziecko powinno od początku wiedzieć, że jest adoptowane. "Mamusia i tatuś wzięli cię z bidula, bo byłeś taaaki uroczy i tak bardzo cię kochamy" czy inne gówno wcisnąć dziecku. W każdym razie powinno wiedzieć OD ZAWSZE, a nie, że nagle zonk, jesteś adoptowany :O

Gość kmsksksniddid
głópi temat poruszasz tu. To nie temat na forum tylko na rozmowe z psychologiem.